Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pečie celé Slovensko: Nové výzvy, zahraničný hosť a rady od víťaza prvej série i garantky šou!

4 séria Pečie celé Slovensko

Zdroj: archív Pečie celé Slovensko

Reklama

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Obľúbená šou Pečie celé Slovensko aj po štvrtýkrát skúša schopnosti svojich účastníkov. Odborná garantka Natacha Pacal odhalila, že do šou príde i niekto zo zahraničia, a víťaz prvej série Miroslav „Miňo“ Macuľa prezradil, čoby poradil aktuálnym súťažiacim.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:26
Remaining Time 0:26
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zaujímavosti zo súťaže Pečie celé Slovensko. Čo ste netušili?
    Zdroj: Zena.sk

    Aj štvrtá séria pekárskej šou Pečie celé Slovensko pokračuje v tradícii a celý štáb sa na jar opäť na šesť týždňov presunul do areálu Theresia Chateau v Bernolákove. Stan bol navrhnutý a vybudovaný špeciálne pre natáčanie šou a ide o jeden z najkrajších stanov v rámci všetkých krajín, v ktorých sa vysielala. Jeho stavba trvala dva týždne a v areáli kaštieľa v Bernolákove stojí dodnes.

    Atraktívne pre divákov
    Do súťaže sa opäť prihlásilo veľké množstvo súťažiacich a výber finálovej dvanástky dal dvojici porotkýň poriadne zabrať. Bolo prihlásených približne 250 ľudí, na kasting si pozvali asi 150 z nich a prišlo ich okolo 130. Odborná garantka šou Natacha Pacal prezradila, že pri vymýšľaní zadaní nových receptov pre súťažiacich štvrtej série sa vždy snažia spolu s kolegyňami Petrou a Jožkou, aby to bolo divácky atraktívne. „Inšpirácií a nápadov máme dosť... Zložitejšie je dať tomu formu, aby všetky tri výzvy daného kola spolu ladili, a následne overiť, či je reálne ich za daný čas aj pripraviť,“ vysvetľuje.

    Náročné procesy
    Aj táto séria šou prinesie isté novinky. „Každá je iná už len zložením súťažiacich, taktiež sa snažíme v každej sérii niečím prekvapiť. Tento rok príde ako hosť dokonca zahraničný porotca,“ prezrádza Natacha. Dvanásť súťažiacich počas dvanástich týždňov čaká až 36 pekárskych a cukrárskych výziev. V každej epizóde pripravujú aj tento rok tri recepty v rámci osobnej, technickej a kreatívnej výzvy. V osobnej výzve pečie súťažiaci svoj rodinný recept na základe zadania. Ide o rovnaký pekársky výrobok, ale každý zo súťažiacich ho pripravuje podľa seba. Nasleduje technická výzva, v ktorej sa súťažiaci musí vždy popasovať s receptom od porotkýň. V rámci tejto výzvy sa odkrývajú cukrárske zručnosti súťažiacich a diváci budú prekvapení, aký náročný proces sa skrýva aj za relatívne jednoduchými dezertmi. Poslednou výzvou pre súťažiacich je tá kreatívna. V nej sa fantázii medze nekladú a súťažiaci pripravia mimoriadne náročné a kreatívne dezerty.

    Pridaná hodnota šou
    Tak ako po minulé roky, všetky súťažné výzvy hodnotí odborná porota a na základe ich hodnotenia každý týždeň opustí súťaž jeden z finalistov. Do masterfinále sa dostane len najlepšia trojica. Gramofón v jednej výzve nadobudne pre Slovákov úplne iný význam. „Diváci uvidia aj torty otočené dole hlavou. Jednoducho treba sledovať Jednotku každú nedeľu o 20.30 h!“ vraví Natacha Pacal. Každá séria šou Pečie celé Slovensko podľa jej slov prinesie súťažiacim nielen zážitok, ale aj priateľstvá na celý život. Taktiež získajú veľmi veľa skúseností v pečení, ktoré by v bežnom živote získavali roky. Divákom prinesie radosť pri pozeraní a mnoho sladkých inšpirácií.

    Cukrár je aj umelec
    Ako odborná garantka šou presne vie, čo musí mať a ovládať osoba, ktorá dostane titul majster pekár. „Vášeň pre pečenie je najdôležitejšou ingredienciou. Musí sa chcieť zlepšovať a učiť sa. Ak má tieto predpoklady, postupne ovláda všetko, čo je potrebné. Doterajší víťazi boli všetci milovníci pečenia a ja som šťastná, že každý z nich sa naďalej venuje cukrárstvu profesionálne,“ vysvetľuje a dodáva, že treba byť kreatívny v dizajne, odvážny v chutiach. „A keď sa niekto chce špecializovať na krásne torty, tam už určite treba byť aj umelcom.“

    Víťaz prvej série: Získal som odvahu a priateľstvá
    Víťaz prvej série Pečie celé Slovensko Miroslav „Miňo“ Macuľa zasa dokáže s odstupom času zhodnotiť, čo mu dala výhra prvej série. „Nielen víťazstvom, ale už samotnou účasťou som získal mnoho skúseností a odvahu venovať sa tomu profesionálne po súťaži. Čo je však pre mňa najdôležitejšie, sú priateľstvá, ktoré pretrvávajú aj tri roky po súťaži,“ vraví vďačne. Presne si spomína na ten silný moment, ktorý sa udial počas jeho pôsobenia v súťaži, a ktorý ho navždy ovplyvnil. „Moment, keď ma vyhlásili za víťaza. Naozaj som do šou nešiel s cieľom vyhrať, ale, ako sa hovorí, zúčastniť sa,“ vysvetľuje a dodáva, že vzhľadom na jeho perfekcionistickú povahu chcel podať čo najlepší výkon, na ktorý bude hrdý, keď šou uvidí aj po mnohých rokoch. Miňo má nejeden cukrársky sen. „Vydanie knižky som si už splnil. Spolu s Natachou, odbornou garantkou súťaže, sme vydali knižku Naše obľúbené, a v budúcom roku plánujeme vydať druhú. Ďalším snom je, že si ku mne ľudia budú môcť prísť zakúpiť chutný koláč. A snívam taktiež o stáži u Amauryho Guichona.“

    Bude z neho porotca?
    Víťaz prvej série Pečie celé Slovensko Miroslav „Miňo“ Macuľa zasa dokáže s odstupom času zhodnotiť, čo mu dala výhra prvej série. „Nielen víťazstvom, ale už samotnou účasťou som získal mnoho skúseností a odvahu venovať sa tomu profesionálne po súťaži. Čo je však pre mňa najdôležitejšie, sú priateľstvá, ktoré pretrvávajú aj tri roky po súťaži,“ vraví vďačne. Presne si spomína na ten silný moment, ktorý sa udial počas jeho pôsobenia v súťaži, a ktorý ho navždy ovplyvnil. „Moment, keď ma vyhlásili za víťaza. Naozaj som do šou nešiel s cieľom vyhrať, ale, ako sa hovorí, zúčastniť sa,“ vysvetľuje a dodáva, že vzhľadom na jeho perfekcionistickú povahu chcel podať čo najlepší výkon, na ktorý bude hrdý, keď šou uvidí aj po mnohých rokoch. Miňo má nejeden cukrársky sen. „Vydanie knižky som si už splnil. Spolu s Natachou, odbornou garantkou súťaže, sme vydali knižku Naše obľúbené, a v budúcom roku plánujeme vydať druhú. Ďalším snom je, že si ku mne ľudia budú môcť prísť zakúpiť chutný koláč. A snívam taktiež o stáži u Amauryho Guichona.“

    Bude z neho porotca?
    Miňo od skončenia súťaže pracuje ako cukrár na plný úväzok. „V profesionálnej výrobe som získal cenné skúsenosti a prax. Zároveň som si doplnil vzdelanie v odbore cukrárstva. Už vyše roka vediem kurzy pre deti a najnovšie som spustil aj kurzy pre dospelých. Často ma pozývajú na rôzne amatérske súťaže a firemné teambuildingy, kde vystupujem aj v úlohe porotcu, v ktorej sa cítim veľmi dobre. Dnes by som si trúfol na túto úlohu aj v rámci televíznej šou,“ netají sa a rovnako neskrýva ani svoje rady pre účastníkov aktuálnej série Pečie celé Slovensko. „Poradil by som im, aby sa na súťaž naozaj poctivo pripravovali, keďže piecť v stane pod časovým stresom je náročné. A v stane by som im, hlavne pri technickej výzve, poradil poriadne čítať recept. A do tretice si daný moment naozaj užiť a byť sám sebou.“

    Ohurujúca štatistika

    Súťažiaci počas natáčania štvrtej série obľúbenej šou minuli viac ako 2 tony surovín. Piekli neuveriteľných 94 hodín a použili vyše 425 rôznych druhov surovín:

    ● 43 druhov rôznych korenín,
    ● 40 druhov čerstvého, sušeného a mrazeného ovocia, spolu vyše 170 kg,
    ● 48 kg zeleniny,
    ● 3 100 ks vajec,
    ● 220 kg múky,
    ● 230 kg cukru,
    ● 180 l mlieka,
    ● 140 kg čokolády,
    ● 90 l smotany,
    ● 100 l oleja,
    ● 105 kg masla
    a množstvo ďalších surovín.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.