Všetko, čo by ste mali vedieť o zmrzline: Prečo točená chutí lepšie ako kopčeková?
12. 5. 2015, 16:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:24)

Zdroj: Eva
Len čo sa oteplí, radi si kúpime točenú či kopčekovú zmrzlinu, alebo zalovíme v mraziacom boxe. Viete, ako spoznáte tú naozaj dobrú zmrzlinu? Poradíme vám!

Zdroj: den, ik

Zdroj: Zuzana Kaplánová

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Nástrahy zmrzlinového pokušenia
Pri výrobe točených, prípadne kopečkových zmrzlín veľa záleží na poctivosti predajcu a na jeho zázemí. Točená zmrzlina v prívese teda môže lákať, ale vzhľadom na riziko rozmnoženia kvasiniek si studenú pochúťku kupujte radšej len u preverených zmrzlinárov a v prevádzkach s dobrou hygienickou úrovňou, inak riskujete minimálne črevné problémy. Pri balených zmrzlinách existuje zase riziko zlého skladovania. Rozmrazená a potom znova zamrznutá zmrzlina či nanuk sa ľahko spoznajú. Jednak nemajú pôvodný tvar, jednak sa zmení ich konzistencia a chuť kazia drobné kryštáliky ľadu. Takú zmrzlinu môžete u predajcu reklamovať.
Čerstvé suroviny alebo prášok?
Spotrebitelia si niekedy myslia, že točená zmrzlina je domáca, vyrobená z lokálnych surovín, ovocia a čerstvého mlieka. Točené zmrzliny sa však väčšinou miešajú z prášku, pretože technológia ich výdaja použitie niektorých surovín vylučuje. Použitie čerstvých surovín je možné u zmrzlín balených alebo kopčekových, ktoré sa vyrábajú priamo v cukrárňach.
Zdroj: archív
zmrzlina
Prečo točená chutí lepšie?
S obľubou si kupujeme balenú zmrzlinu, ale točená má svoj pôvab a krásne sa rozplýva na jazyku. Je to preto, že sa točená zmrzlina dávkuje do kornútkov pri ideálnej teplote pre konzumáciu, čo je okolo -5 ° C, kedy je zmes plastická, príjemná a najlepšie sa rozvinie jej chuť. Ak si chcete rovnako pochutnať aj na balenej zmrzline, ktorá je zvyčajne schladená na -18 ° C, nebuďte nedočkaví a nechajte ju chvíľu "povoliť", potom si aj na balenej zmrzline naozaj pochutnáte.
Ktoré nám najviac chutia?
Pokiaľ ide o príchute zmrzlín, nie sme žiadnymi veľkými experimentátormi. Najviac nám chutia klasické príchute ako vanilková, čokoládová, oriešková a jahodová, bodujú tiež maliny a najnovšie aj čučoriedky.
Balenú skontrolujte
U tých, ktoré majú priehľadné viečko, skontrolujte, či neuvidíte námrazu. Ak áno, je pravdepodobné, že podobne narušené budú všetky zmrzliny v boxe. Tiež si prečítajte zloženie. Ak je z mliečnych zložiek zastúpená len srvátka, zmrzlina nie je kvalitná. Sledujte tiež pomer objemu a hmotnosti výrobku. Ak je rozdiel veľký, zmrzlina je veľmi našľahaná a platíte za vzduch.