Prichádza sladký čas jahôd: Ako liečia a prečo si ich užiť do sýtosti?
24. 5. 2022, 7:00 (aktualizované: 26. 5. 2022, 8:23)

Zdroj: Unsplash/Cristina Anne Costello
Nepoznám vo svojom okolí človeka, ktorý by nemiloval jahody. Nakoľko už aj v slovenských skleníkoch dozrievajú prvé sladké plody, tak okrem osviežujúcej chuti majú pre nás veľa zdravotných benefitov.

Zdroj: Unsplash/Cristina Anne Costello

Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Zdroj: Pexels/Никита Сайф
Galéria k článku
Ako nám prospievajú?
Jahody sú plné vitamínu C (porovnateľne s citrusmi) a bohaté na antioxidanty (popri čučoriedkach a brusniciach). Tým zdarne sekundujú vitamíny A, B6 (kyselina listová je vhodná hlavne pri tehotenstve), E, K, kyselina jablčná, karotén a mikroprvky ako draslík, železo, meď a horčík.
Chutia aj liečia
Pre liečebné účely sa zbierajú mladé listy, koreň a plody. Čaj pomáha pri látkovej výmene, pri kataroch žalúdka a čriev, zápaloch močových ciest a hemoroidoch. Priaznivo ale jahody pôsobia na správnu funkciu nášho mozgu, pokožky, zubov, kostí, trávenia a pri gynekologických problémoch, rovnako tak eliminujú rôzne zápaly v tele.
Ak máte depresiu, skúste si dať pár jahôd. Navyše vám vylepšia náladu aj pamäť, prečisťujú krv, sú vhodné pri chudnutí (aj pre diabetikov). Všetci ocenia aj ich význam pre zdravé a krásne zuby. Ich konzumáciou sa stáva zubná sklovina pevnejšia, čo zachraňuje tvorbe zubného kazu, a navyše sa vám zúbky pekne vybielia.
Nie sú pre každého
Odvrátenou stranou obľúbeného červeného plodu je možná alergia, ktorú môže človek získať v každom veku. Najčastejšie však postihuje deti. Alergia sa môže prejaviť od červených svrbiacich vyrážok, cez zvláštny pocit v ústach alebo pľuzgieriky na perách, až po závažné reakcie a smrteľnú anafylaxiu (opuch jazyka alebo hrdla, sťažené dýchanie, pokles krvného tlaku, mdloby, strata vedomia).
Pri slabých a miernych príznakoch sa dajú na ich zmiernenie nasadiť voľno predajné antihistaminiká, pri tých vážnejších je už potrebný lekár.
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska
Ilustračný obrázok
Jahody a gastronómia
Záhradkári vedia, že najlepšie chutia čerstvo odtrhnuté z vlastného kríka. Na ich menšiu formu, lesné jahody, ste už určite natrafili na výlete v prírode, a s radosťou sa do nich spontánne pustili. Ak nemáte vlastné jahody, tak si dajte pozor pri výbere tých kupovaných.
Hlavne tie z dovozu sú väčšinou pri preprave a skladovaní chemicky ošetrované pesticídmi, herbicídmi, insekticídmi, hnojivami, živicami... Ich dôkladné umytie je preto viac ako žiaduce. Nebojte sa vyskúšať ani oficiálny lokálny samozber na poliach, ktoré nie sú chemicky ošetrované.
Klasické jahody sú bezpochyby vďačnou surovinou – majú široké využitie v kuchyni. Okrem koláčov, dezertov, šalátov, džemov, sirupov, čajov, limonád ich nájdete aj v jahodovom pive, či len tak plávajúce v perlivom šumivom víne.
Svoje vedia aj zamilované dvojice, pre ktoré sú doslova malým afrodiziakom – ponorené do tekutej čokolády, alebo s dávkou bielej šľahačky a posypom z kakaa vedia navnadiť na nadchádzajúci horúci večer.
Zdroj: Pexels/Никита Сайф
Ilustračný obrázok
Vedeli ste, že …
- optimálne by sa mali zberať ráno
- viete si ich vypestovať aj doma na balkóne
- umývajte ich vodou len tesne pred konzumáciou
- priemerná jahoda má dvesto zrniečok
- najsladšie chutia, keď majú izbovú teplotu
- jahody majú hlavnú sezónu od apríla do augusta
- najväčšiu jahodu dopestovali v Japonsku (2015). Vážila 250 gramov a v obvode merala 30 cm.
- v Belgicku jahodám dokonca postavili vlastné múzeum
- medzinárodný deň jahôd si pripomíname (prekvapujúco) 27. februára
- brazílske mesto Bom Príncipio je medzi turistami známe aj ako Strawberry Land. Každoročne a tu koná festival na počet týchto chutných plodov.
Už sa vám na ne zbiehajú slinky? Pokojne ich čaru a chuti podľahnite, lebo ako ste sa práve dočítali, budete po nich šťastnejšie a zdravšie.
Zdroj: Pexels/ANTONI SHKRABA
Ilustračný obrázok
Autor: Liana Benz