Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Prídavné látky v potravinách: Vyhýbajte sa im!

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Bez prídavných látok či farbív si väčšinu potravín nedokážeme predstaviť. Mnohé sú neškodné, no niektorým sa radšej vyhýbajte.

Prírodné či umelé (syntetické) farbivá sa do potravín pridávajú na dofarbenie alebo obnovenie farby v potravine. Používať sa však môžu len tie, ktoré sú schválené legislatívou Európskeho spoločenstva. Všetky prídavné látky do potravín musia byť pod neustálym dohľadom odborníkov – v súčasnosti túto činnosť vykonáva Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý látky prehodnocuje.

Nebezpečie pre deti

Nedávne zistenia EFSA a britskej Agentúry pre potravinové štandardy (FSA) upozorňujú, že umelé potravinové farbivá a prísady dráždia hyperkatívne deti. Prehodnocovaním umelých farbív sa bude zaoberať tím odborníkov EFSA a očakáva sa, že ešte v tomto roku sa zverejnia nutné odporúčania či zákazy ich používania v potravinách. Pre deti postihnuté syndrómom ADHS – poruchou koncentrácie a syndrómom hyperaktivity sa neodporúča konzumácia potravín obsahujúcich umelé farbivá ako červený azorubín (E122), červená allura (E129), žltá (E110), chinolín (E104) a konzervačná látka benzoan sodný (E211). Sú to dosiaľ povolené farbivá vyskytujúce sa najmä v rôznych sladkostiach (lízanky, cukríky), nápojoch a v niektorých druhoch pečiva.

Prídavné látky v skratkách

Každý výrobca na Slovensku či v rámci Európskej únie je povinný uviesť na obale všetky prídavné látky výrobku. Najčastejšie ich na obale nájdete pod kódom E s trojmiestnym číslom, ale spotrebitelia často nevedia, čo daný kód znamená.

Látky s označením E100 až E199 sú potravinové farbivá, ktoré nahrádzajú, dopĺňajú či zvýrazňujú farbu potravín.
Označenie E200 až E299 je pre konzervačné činidlá, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín.
E300 až E321 charakterizujú antioxidanty, ktoré majú čiastočne pozitívny vplyv na organizmus, ale spracovaním môžu z nich vzniknúť toxické látky.
Emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky sú označené E322 až E495 a zabezpečujú požadovanú konzistenciu potravín dlhší čas.
Kyseliny a zásady sú E500 až E619, zvýrazňovače chuti E620 až E637 a rôzne látky nájdete pod E900 až E925.
Viac informácií na: www.svssr.sk

.

Vyberáme pre vás niečo PLUS