Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Šikovná rúra: Aj tá vaša to dokáže

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Každá z nás pozná dobré aj zlé vlastnosti tej svojej rúry, vie, kedy ubrať alebo pridať (teplotu alebo čas prípravy). Toto všetko zvládne aj tá vaša!

Pečenie zhora a zdola

Nastavenie rúry na pečenie z oboch strán je vhodné na prípravu mäsa, koláčov aj rôznych nákypov. Ak nastavíme rúru iba na dolný ohrev, môžeme si upiecť chrumkavú pizzu. Horný ohrev dodá jedlu „chutnú“ dočervena vypečenú farbu.

Teplý vzduch

Rovnomerná cirkulácia teplého vzduchu šetrí energiu a zabezpečí šťavnatosť každej pečienke. Na pečenie napríklad piškótového cesta však nie je práve tento druh ohrevu vhodný, lebo cesto ostane ťažké a málo vzdušné. Staršie typy rúr nemajú teplovzdušný ohrev.

Vysoké teploty

Teplota okolo 250 °C je vhodná na krátke zapekanie alebo gratinovanie. Nádoby zo skla, porcelánu alebo bieleho plechu vedú teplo horšie, a preto je potrebná práve takáto teplota, aby sa jedlo zapieklo. Grilovanie Pri tomto spôsobe pečenia sa zapne ešte prídavná špirála. Takto špízy, kura alebo zelenina naložené v marináde získajú obľúbenú chrumkavú kôrku.

Sušenie

Pomalá tepelná úprava pri nízkych teplotách okolo 80 °C je ideálna na pečenie (sušenie) vianočných makróniek alebo snehového bezé. Do takto vyhriatej rúry môžeme vložiť aj ovocie, ktoré chceme vysušiť, bylinky alebo staršie pečivo na strúhanku.

Správna teplota

Podľa toho, aký typ rúry doma máte (teplovzdušnú, plynovú alebo elektrickú), si treba prepočítať teplotu pečenia uvádzanú v recepte. Tam sa uvádza vždy teplota pečenia podľa elektrickej rúry. Pri teplovzdušnej rúre odrátame 20 °C a v plynovej nám pomôžu stupne. Napríklad 180 °C v elektrickej rúre je 160 °C v teplovzdušnej rúre a približne stupeň 3 v plynovej rúre.

Vyberáme pre vás niečo PLUS