Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Silvia Horecká: Kancelárie by som najradšej zrušila!

Silvia učí svojich žiakov ako variť  chutne

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Reklama

Nestačí dívať sa na ligotavé obaly, treba ich vedieť čítať. A niekedy aj čítať medzi riadkami. Ako sa orientovať vo svete (ne)zdravej stravy radí lektorka Školy varenia v Poluse Silvia Horecká.

Súťažná otázka zo 6. kola: Ktoré z týchto opatrení odporúča Silvia Horecká pre zdravšie stravovanie?

a) Nakupovanie spracovaných potravín

b) Čítanie obalov potravín

c) 5-dňový detox

Správna odpoveď je: b

Výhercami v 6. kole sa stávajú:

Kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 30 eur získavajú:

Jožka Brečová, Nitra

Helena Kačmárová, Bardejov

Libuša Vartovníková, Poprad

Ak čítate seriál o polusáckych lektoroch varenia pravidelne, Silviino meno ste už iste zaregistrovali pri téme o bezlepkovej strave . Tá je však len jednou z oblastí, ktorým sa venuje. V kuchyni nekomerčnej školy varenia Radosť variť vám zbehlá nutričná poradkyňa ponúkne tipy, ako si v ére supermarketov, jahôd v zime, rýchleho občerstvenia a večerí pripravených za 3 minúty v mikrovlnke zbytočne nedevastovať telo.

Zdravá strava sa začína v hlave

„Strava dokáže veľmi veľa,“ tvrdí Silvia, ktorá pochádza z gastro-rodiny, takže s potravinami vyrastala prakticky odmalička a po dlhodobom štúdiu ich pozná až po molekulárne zloženie. „Žiaľ, mnoho potravín dnes nie je v takej čistej forme, ako by sme si želali. Ovplyvňujú nás environmentálne faktory, hlavne toxíny.“ hovorí a potvrdzuje, že alarmujúce štúdie o ovocí a zelenine, ktoré údajne obsahujú výrazne menej vitamínov než pred päťdesiatimi rokmi, nestrašia, naopak – reflektujú nie príliš ružovú realitu.

„Ľudia majú obrovské možnosti výberu. Sú zmätení a tápu, nevedia, čo je správne. Pôsobia na nich reklamy plné bludov,“ upozorňuje Silvia Horecká na fakt, že informácie v rámci osvety zdravej výživy nestačí pasívne prijímať, treba ich aj aktívne vyhodnocovať. Hoci aj pri niečom tak všednom, ako je nákup v potravinách. A pozor, dámy, ak vás zaujímajú len kalorické hodnoty či pomer tukov, cukrov a bielkovín, to na orientáciu zďaleka nestačí!

Odborníčka odporúča upriamovať našu pozornosť na iné podstatné parametre: „Základné rozlišovanie a orientácia v aditívach je úplným východiskom. Mali by sme vedieť, čo je E 250, prečo je zlý aspartam, čo sú geneticky modifikované potraviny a poznať najpoužívanejšie konzervanty a stabilizátory. Sú to všetko položky, ktoré tam musia byť, aby sa nemenili fyzikálne, chemické a senzorické vlastnosti výrobkov. Pravdou je, že pri dennej konzumácii môžu byť škodlivé.“

Za najrozšírenejšie chyby v našej strave považuje Silvia prebytok cukru, bielej múky, umelé sladidlá či nedostatok vlákniny, rovnako ako fakt, že volíme pohodlné riešenia a nakupujeme polotovary: „Bola by som rada, keby sa ľudia naučili nekupovať spracované výrobky. Iba tie nutné, ako maslo, syry či chlieb. Nie zbehnúť do supermarketu a kúpiť si mrazenú pizzu či plnené cestoviny.“ Takéto slová zrejme nepotešia človeka, čo si organizuje každú minútu dňa a zvláda multitasking aj v dopravnej zápche, no podľa Silvie nie je cesta, ako to obísť. Do zdravia treba investovať čas a „zázračné“ trojdňové detoxy či 5-dňové diéty do plaviek problém zanedbanej stravy nevyriešia.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center

"Strava dokáže veľmi veľa,“ tvrdí Silvia Horecká.

„Jeden z najdeštruktívnejších momentov pre každého jednotlivca je ten, keď počas desaťhodinovej makačky v práci vybehne na 25 minút do nejakého fastfoodu, zaženie svoj hlad a nahradí ho umelým pocitom plnosti. Jedlo je okrem lásky asi najdôležitejšia vec na svete. Jeme päťkrát denne. Musíme si na to nájsť čas. Hodinku-hodinku a pol denne. Inak to nejde.“

Do práce s obedárom

„Keby som mohla, kancelárie zruším úplne,“ zamýšľa sa Silvia nad zle nastaveným systémom sedavej práce v prostredí, kde je často jediným dostupným zdrojom jedla balená bageta či keksík z automatu. Je kancelárska robota aj vaším „chlebíčkom“? Nutričná špecialistka radí nahradiť obložený chlebíček zeleninovým koláčom pripraveným doma. „Výborný nápad je urobiť si krabičkový systém. Viem, že je to prácne a treba vstať o polhodinku skôr, kým si to človek zabalí, ale oplatí sa to. A dá sa to. Výhovoriek, prečo sa to nedá, a nie je čas, je veľa. Všetko je len otázkou priorít.“

Ak je aj vašou prioritou zdravie, nenechajte si ujsť jeden z kurzov v Škole varenia v Poluse pod lektorskou taktovkou Silvie Horeckej.

RECEPT:

Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi

Potrebujeme:

300 g polenty v bio kvalite kukuričnej drvenej zmesi

15 hlavičiek ružičkového kelu

2 červené cibule

1 veľká červená paprika krájaná na pásiky

1 malá lyžička kurkumy

400 g mrazených hríbov

1,5 dcl olivového oleja

Voda

Korenie z mlynčeka

Soľ

Tymián

Štipka mletého kumínu

Dresing:

150 ml hustého bieleho jogurtu v bio kvalite

150 ml kyslého alebo acidofilného mlieka

5-6 nasekaných lístkov medvedieho cesnaku

Soľ

Postup:

Ružičkový kel umyjeme, odstránime vrchné lístky a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, kurkumu, kumín, orestujeme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na polovicu prekrojené hlavičky kelu, papriku, tymián, hríby a krátko opečieme za občasného miešania. V prípade potreby podlejeme troškou vody (mrazené hríby pustia vodu) a podusíme do 10 minút pod pokrievkou. Dochutíme soľou a korením. Medzitým si pripravíme polentu.

Do vriacej vody vysypeme polentu, osolíme a miešame cca 3 minúty, kým nezhustne na kašu. Pridáme lyžicu oleja a pomiešame. Polentu dáme na dno olivovým olejom vymastenej keramickej formy na povrch rozložíme rovnomerne zeleninu a dáme zapiecť. Môžeme posypať aj strúhaným pecorinom. Zapečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Podávame poliate dresingom, ktorý si pripravíme čerstvý počas zapekania z hore uvedených ingrediencií.

Vyberáme pre vás niečo PLUS