Silvia Horecká: Kancelárie by som najradšej zrušila!
3. 11. 2014, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Nestačí dívať sa na ligotavé obaly, treba ich vedieť čítať. A niekedy aj čítať medzi riadkami. Ako sa orientovať vo svete (ne)zdravej stravy radí lektorka Školy varenia v Poluse Silvia Horecká.
Súťažná otázka zo 6. kola: Ktoré z týchto opatrení odporúča Silvia Horecká pre zdravšie stravovanie?
a) Nakupovanie spracovaných potravín
b) Čítanie obalov potravín
c) 5-dňový detox
Správna odpoveď je: b
Výhercami v 6. kole sa stávajú:
Kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 30 eur získavajú:
Jožka Brečová, Nitra
Helena Kačmárová, Bardejov
Libuša Vartovníková, Poprad
Ak čítate seriál o polusáckych lektoroch varenia pravidelne, Silviino meno ste už iste zaregistrovali pri téme o bezlepkovej strave . Tá je však len jednou z oblastí, ktorým sa venuje. V kuchyni nekomerčnej školy varenia Radosť variť vám zbehlá nutričná poradkyňa ponúkne tipy, ako si v ére supermarketov, jahôd v zime, rýchleho občerstvenia a večerí pripravených za 3 minúty v mikrovlnke zbytočne nedevastovať telo.
Zdravá strava sa začína v hlave
„Strava dokáže veľmi veľa,“ tvrdí Silvia, ktorá pochádza z gastro-rodiny, takže s potravinami vyrastala prakticky odmalička a po dlhodobom štúdiu ich pozná až po molekulárne zloženie. „Žiaľ, mnoho potravín dnes nie je v takej čistej forme, ako by sme si želali. Ovplyvňujú nás environmentálne faktory, hlavne toxíny.“ hovorí a potvrdzuje, že alarmujúce štúdie o ovocí a zelenine, ktoré údajne obsahujú výrazne menej vitamínov než pred päťdesiatimi rokmi, nestrašia, naopak – reflektujú nie príliš ružovú realitu.
„Ľudia majú obrovské možnosti výberu. Sú zmätení a tápu, nevedia, čo je správne. Pôsobia na nich reklamy plné bludov,“ upozorňuje Silvia Horecká na fakt, že informácie v rámci osvety zdravej výživy nestačí pasívne prijímať, treba ich aj aktívne vyhodnocovať. Hoci aj pri niečom tak všednom, ako je nákup v potravinách. A pozor, dámy, ak vás zaujímajú len kalorické hodnoty či pomer tukov, cukrov a bielkovín, to na orientáciu zďaleka nestačí!
Odborníčka odporúča upriamovať našu pozornosť na iné podstatné parametre: „Základné rozlišovanie a orientácia v aditívach je úplným východiskom. Mali by sme vedieť, čo je E 250, prečo je zlý aspartam, čo sú geneticky modifikované potraviny a poznať najpoužívanejšie konzervanty a stabilizátory. Sú to všetko položky, ktoré tam musia byť, aby sa nemenili fyzikálne, chemické a senzorické vlastnosti výrobkov. Pravdou je, že pri dennej konzumácii môžu byť škodlivé.“
Za najrozšírenejšie chyby v našej strave považuje Silvia prebytok cukru, bielej múky, umelé sladidlá či nedostatok vlákniny, rovnako ako fakt, že volíme pohodlné riešenia a nakupujeme polotovary: „Bola by som rada, keby sa ľudia naučili nekupovať spracované výrobky. Iba tie nutné, ako maslo, syry či chlieb. Nie zbehnúť do supermarketu a kúpiť si mrazenú pizzu či plnené cestoviny.“ Takéto slová zrejme nepotešia človeka, čo si organizuje každú minútu dňa a zvláda multitasking aj v dopravnej zápche, no podľa Silvie nie je cesta, ako to obísť. Do zdravia treba investovať čas a „zázračné“ trojdňové detoxy či 5-dňové diéty do plaviek problém zanedbanej stravy nevyriešia.
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
"Strava dokáže veľmi veľa,“ tvrdí Silvia Horecká.
„Jeden z najdeštruktívnejších momentov pre každého jednotlivca je ten, keď počas desaťhodinovej makačky v práci vybehne na 25 minút do nejakého fastfoodu, zaženie svoj hlad a nahradí ho umelým pocitom plnosti. Jedlo je okrem lásky asi najdôležitejšia vec na svete. Jeme päťkrát denne. Musíme si na to nájsť čas. Hodinku-hodinku a pol denne. Inak to nejde.“
Do práce s obedárom
„Keby som mohla, kancelárie zruším úplne,“ zamýšľa sa Silvia nad zle nastaveným systémom sedavej práce v prostredí, kde je často jediným dostupným zdrojom jedla balená bageta či keksík z automatu. Je kancelárska robota aj vaším „chlebíčkom“? Nutričná špecialistka radí nahradiť obložený chlebíček zeleninovým koláčom pripraveným doma. „Výborný nápad je urobiť si krabičkový systém. Viem, že je to prácne a treba vstať o polhodinku skôr, kým si to človek zabalí, ale oplatí sa to. A dá sa to. Výhovoriek, prečo sa to nedá, a nie je čas, je veľa. Všetko je len otázkou priorít.“
Ak je aj vašou prioritou zdravie, nenechajte si ujsť jeden z kurzov v Škole varenia v Poluse pod lektorskou taktovkou Silvie Horeckej.
RECEPT:
Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Recept Silvie Horeckej
Potrebujeme:
300 g polenty v bio kvalite kukuričnej drvenej zmesi
15 hlavičiek ružičkového kelu
2 červené cibule
1 veľká červená paprika krájaná na pásiky
1 malá lyžička kurkumy
400 g mrazených hríbov
1,5 dcl olivového oleja
Voda
Korenie z mlynčeka
Soľ
Tymián
Štipka mletého kumínu
Dresing:
150 ml hustého bieleho jogurtu v bio kvalite
150 ml kyslého alebo acidofilného mlieka
5-6 nasekaných lístkov medvedieho cesnaku
Soľ
Postup:
Ružičkový kel umyjeme, odstránime vrchné lístky a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, kurkumu, kumín, orestujeme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na polovicu prekrojené hlavičky kelu, papriku, tymián, hríby a krátko opečieme za občasného miešania. V prípade potreby podlejeme troškou vody (mrazené hríby pustia vodu) a podusíme do 10 minút pod pokrievkou. Dochutíme soľou a korením. Medzitým si pripravíme polentu.
Do vriacej vody vysypeme polentu, osolíme a miešame cca 3 minúty, kým nezhustne na kašu. Pridáme lyžicu oleja a pomiešame. Polentu dáme na dno olivovým olejom vymastenej keramickej formy na povrch rozložíme rovnomerne zeleninu a dáme zapiecť. Môžeme posypať aj strúhaným pecorinom. Zapečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Podávame poliate dresingom, ktorý si pripravíme čerstvý počas zapekania z hore uvedených ingrediencií.