Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Skúsená baristka vysvetľuje, akú KÁVU preferujú muži a akú ženy: Ide o viac, ako iba o kofeín či mlieko, toto o nás VYPOVEDÁ veľa!

Skúsená baristka vysvetľuje, akú KÁVU preferujú muži a akú ženy: Ide o viac, ako iba o kofeín či mlieko, toto o nás VYPOVEDÁ veľa!

Zdroj: Getty/Farknot_Architect

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Vedeli ste, že na Slovensku sa stretáva niekoľko kávových kultúr a miešajú sa tu zvyky spôsobov pitia kávy z rôznych krajín? Sme trochu ako Taliani, trochu ako Balkánci, nepohŕdame ani americkou kávovou kultúrou, ani veľkými šálkami teplej kávy, ako pijú severania.

„Toto miešanie kultúr je skutočne fascinujúce a Slovensko má šancu byť krajinou, ktorej kávová kultúra v sebe snúbi takmer celý svet,“ začína rozprávanie o kávových preferenciách Slovákov baristka Monika Matúšová

„Nemusíme sa snažiť nikoho napodobniť, len si z každej oblasti zobrať to, čo chutí nám, to je podľa mňa dobrá cesta.“ Káve a jej príprave sa venuje roky, preto chute a preferencie Slovákov dôverne pozná.

„Povedala by som, že sme fajnšmekri, vieme oceniť dobrú kávu. Samozrejme, chute sú veľmi individuálna záležitosť, niektorí majú radi aj výrazné, nevadí im horkejšia alebo kyslejšia káva, iným vyhovuje vyváženosť chutí.

A pijeme všetky druhy – takzvaného turka, teda zalievanú kávu, aká sa pije na Balkáne, talianske espresso, filtrovanú kávu, akú preferujú ľudia na severe Európy, aj veľké kávy, ochutené rôznymi sirupmi alebo inak inovované podľa vzoru Američanov,“ pokračuje baristka z pražiarne Zlaté Zrnko.

Ženy verzus muži

Chuťové preferencie sa medzi pohlaviami dosť odlišujú. „Určite to neplatí na sto percent, ale podľa toho, akú kávu u nás pijú a akú kupujú, by som povedala, že ženy majú rady zaujímavejšie chute a vedia oceniť kávy s pôvodom. Naopak, muži majú radšej chute jednoduchšie,“ hovorí Matúšová. Môže to byť spôsobené rozdielnou fyziognómiou – ženy majú viac chuťových pohárikov, a tak ako rozoznávajú viac farieb, identifikujú aj viac chutí.

Mužom príroda nenadelila schopnosť rozoznávať drobné odtienky chuťových či vizuálnych detailov, preto preferujú chute robustnejšie – takže kávové zmesi, v ktorých je aj výrazná robusta.

Káva ukazuje charakter

Slováci pijú niekoľko káv denne, prvú majú zvyčajne už ráno, ďalšiu dopoludnia alebo poobede, niektorí aj podvečer. Ráno si dávajú silnú a výraznú, aby ich naštartovala do nového dňa, po obede menej intenzívnu a možno trocha viac „rozmaznávaciu“, ako je napríklad cappuccino.

Zdroj: PEXELS

Ilustračný obrázok

Keď niekto vypije viac ako tri silné a výrazné kávy za deň, je s vysokou pravdepodobnosťou veľmi výrazná osobnosť a nie je celkom tímový hráč. Ten, kto si každý hlt kávy vychutnáva, je pohodár a pôžitkár.

Sme národ zvedavý

Slováci chcú o káve vedieť veľa a veľmi sa snažia, aby si ju vedeli správne pripraviť doma alebo vhodnou terminológiou objednať v reštaurácii. Podľa baristky si to zbytočne komplikujeme, najmä pokiaľ ide o terminológiu. „Ani v Taliansku, ktoré mnohí považujú za vzor kávovej kultúry, nie sú jednotní, čo sa týka presných názvov rôznych veľkostí káv, ktoré sa líšia v prvom rade trvaním extrakcie a následne chuťami a množstvom kofeínu.

Na severe Talianska si ju domáci objednávajú pod úplne iným pomenovaním než na severozápade a pod iným na juhu. To nie je problém. Podľa mňa je dôležitejšie vedieť rozoznať kvalitne pripravenú kávu od nekvalitnej. O tom veľa povie napríklad pena. Ak je príliš svetlá, káva je podextrahovaná a pomôže, ak bude jemnejšie pomletá a dáme jej do páky viac.

Naopak, ak je pena príliš tmavá, treba nastaviť hrubšie mletie a znížiť jej množstvo v páke. Dobré espresso má penu karamelovej farby a po vypití nezostáva v šálke,“ radí baristka.

O tom, že si potrpíme na dobrú kávu, svedčí aj vysoký záujem o kávovary. Skoro v každej domácnosti sa nejaký nachádza. „Urobiť dobrú kávu je celá veda. O finálnej chuti a kvalite kávy nerozhoduje len jej pôvod a druh, ale aj čerstvosť, spôsob praženia, hrúbka zomletia, teplota vody pri extrakcii, trvanie extrakcie aj tlak.

Ľudia sa nás stále pýtajú, ako si majú svoj kávovar doma nastaviť. Snažíme sa im čo najlepšie poradiť a pripomíname tiež, že aj ten najlepší mlynček sa po čase zatupí a aj ten najlepší kávovar bude mať po čase zanesené trúbky, takže si vyžaduje údržbu.

Zdroj: Pexels/Meruyert Gonullu

Ilustračný obrázok

No ešte dôležitejšia je čerstvosť kávy“ dodáva Monika Matúšová. "Myslím si, že by bolo fér, keby sme si ako národ nadšených kávičkárov mohli bežne v obchode kúpiť slovenskú zrnkovú kávu svetovej kvality. Naše pražiarne takú vedia urobiť, len treba, aby sa im podarilo preniknúť do obchodov. Myslím si, že slovenskí milovníci kávy si to zaslúžia.“

Autor: Ženský Čas

Vyberáme pre vás niečo PLUS