Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slovenka v japonskej kuchyni: Rizoto zjem aj paličkami! Kto vyhral kurzy varenia?

Zuzana Frešo, lektorka varenia  RAW kurzov

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Reklama

Sú jedlá, ktoré vás ohúria na prvé zahryznutie, ale sushi k nim nepatrí. Nie, nie. Táto gastronomická láska rozkvitá postupne, no kto jej raz prepadne, nebude chcieť pustiť paličky z rúk.

Súťažná otázka zo 6. kola: Čo je to wakame?

a) typ korenia

b) typ octu

c) typ riasy

Správna odpoveď je: c

Výhercami v 6. kole sa stávajú:

Kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur získavajú:

František Adamčík, Čereňany

Stanislav Kučo, Lednické Rovne

Edita Hrčková, Bratislava

Láska na tretíkrát

Zuzanu Frešo, blogerku a lektorku zo školy varenia Radosť variť v Poluse, oslovila japonská kuchyňa z celkom prozaického dôvodu. Známa propagátorka „živej“ raw stravy našla v sushi potenciál, ako rozšíriť svoj repertoár rawreceptov o ďalšie exotické kúsky. Ani v jej prípade sa však nadšenie pre rolky surových rýb v ryži a riasach nezrodilo zo dňa na deň. „Sushi ma dostalo na tretie ochutnanie,“ spomína. „Bolo to asi pred 15 rokmi v Prahe, šli sme za kamošmi do sushi baru. Bolo naservírované na velikánskej lodi na stole a ja som ho nevedela prestať jesť. Takto som sa stala ‚obeťou‘ tohto jedla.“

Je sushiraw?

Môže byť, keď sa s ním pohráte, tvrdí Zuzana, ktorá sa s pravým rawsushi dostala do kontaktu v zámorí. „Ochutnala som ho na ovocno-zeleninovom trhu v Miami, ktorého súčasťou bol aj raw-vegan bufet. Fascinovala ma tá kopa zeleniny, byliniek a klíčkov, zrolovaných do úhľadnejsushi rolky.“

Domáce sushi? To zvládnete!

Na kurze japonskej kuchyne v Radosti variť zistíte, že príprava sushi nie je žiadna veda. Ingrediencie dnes zoženiete i v bežnom supermarkete a know-how vás naučí lektorka. „Problém, ktorý ľudia vo vzťahu so sushi môžu riešiť, je kvalita rýb,“ upozorňujeZuzana. „To je naozaj jednoduchšie pre Bratislavčanov, tí si môžu zbehnúť do predajne rýb či do Viedne. Ak si však nie ste istí, urobte si sushi s avokádom, uhorkou či krabou tyčinkou, prípadne si rybu môžete jemne ogrilovať.“

Kauza paličky

Menším problémom pre novopečených slovenských konzumentov sushije špecifický japonský „príbor“. Ruku na srdce, kto z nás pri prvej ochutnávke nestratil trpezlivosť a nepožiadal čašníka o vidličku s nožíkom? Zuzana sa k tejto výzve postavila čelom – ovládanie paličiek cvičila na rizote. Síce pri tom posunula pojem slow-food do extrémnej roviny a dokonca si natiahla zápästie, ale zobkanie zrniek ryže sa ukázalo ako cenná lekcia pre zlepšenie jemnej motoriky.

Kúsok Japonska v slovenskej duši

Zuzana miluje matcha čaj a bizarné príchute zmrzlín, napríklad zo sezamových semienok. V jej kuchyni nájdete umeocot, ryžový ocot, tamari omáčku, miso pastu a najrôznejšie riasy – inšpirácia stravovaním krajiny vychádzajúceho slnka je teda evidentná. „Niektoré z týchto surovín nie sú síce 100 % raw, ale keď sú dobre spracované a v bio kvalite, sú pre telo prospešné a bola by škoda ich nevyužiť.“Sama sa ešte síce do Japonska nevybrala, ale keby mala tú možnosť, už dnes má jasno v tom, kam by zamierila: „Ja som taký gastro turista. Milujem jedlo, kávičky, pozorovať ľudí a ruch veľkomesta. Moje kroky by určite smerovali na trhy a do rôznych reštaurácií.“

Na kurzoch japonskej kuchyne v Poluse sa okrem sushi zoznámite aj s domácou miso polievkou, osviežujúcim šalátom z rias wakame a Ďalekým východom inšpirovaným kokosovo-čokoládovým dezertom. A možno aj prostredníctvom tamojšej stravy poodhalíte tajomstvo mladistvého vzhľadu, príznačného pre všetky Japonky. Zuzana ho tuší: „Bude za tým veľa zeleniny, pestrá strava,kvalitné suroviny, fermentované potraviny, zelený čaj, málo mäsa, veľa rýb a pôžitok z jedla. Niekde som čítala, že za týždeň sa na ich tanieri objaví okolo 100 surovín!“

Ešte než si objednáte letenku na druhú stranu planéty a pustíte sa do dobrodružnej gastrocesty, ktorá zahŕňa štvorcové melóny či cukrovinky krikľavých odtieňov, nazbierajte teóriu na kurzoch (ne)varenia so Zuzanou Frešo.

Viac informácií nájdete na www.polus.sk v sekcii Radosť variť

SÚŤAŽ: Hráte o 3 vouchery na kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur.

Mimobratislavskí súťažiaci alebo tí, ktorí sa nemôžete školy varenia v bratislavskom Poluse zúčastniť, môžete vyhrať originálne kuchynské pomôcky značky TESCOMA , ktorá je aj oficiálnym partnerom školy varenia v Poluse alebo pravé slovenské 100% šťavy FRUXI FRESH .

RECEPT: RAW Sushi

Ingrediencie:

  • nori riasy na sushi (v raw kvalite sa dajú kupit napríklad v obchode zeleneslnko.sk)
  • mrkva, nakrájaná na pásiky
  • zelená špargľa nakrájaná na pásiky
  • zrelé čierne avokádo
  • baby špenát
  • 2 druhy šalátových listov: lollorosso, rímsky šalát, rukola...
  • čerstvý koriander, nasekaný najemno (prípadne môžete použiť bylinku podľa výberu)
  • biela reďkovka nakrájaná na pásiky
  • klíčky (mungo, žerucha, cviklové klíčky...)
  • limetka";i:10;s:21:"tamari na namáčanie";i:11;s:18:"nakladaný zázvor";i:12;s:6:"wasabi

Postup:

Riasu si položíme na rolovaciu podložku. Naspodok poukladáme šalátové listy, nakrájané avokádo a pásiky zeleniny. Posypeme bylinkami a klíčkami. Zľahka pokvapkáme limetkovou šťavou. Kraje riasy jemne navlhčíme. Zrolujeme do pevnej rolky a môžeme krájať na pásiky. Podávame s tamari omáčkou, nakladaným zázvorom a wasabi.

Skladujeme v chladničke.

TIP: Ak nemáte rolovaciu podložku, môžete použiť čistú utierku.

Vyberáme pre vás niečo PLUS