Do svojej kuchyne si vyberajte to najlepšie! Ako na to?
9. 10. 2013, 13:15 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:39)

Zdroj: PR článok
Pokiaľ radi varíte, určite si potrpíte na kvalitný kuchynský riad, ktorým vaše potraviny spracujete rýchlo a hlavne zdravo.

Zdroj: PR článok

Zdroj: PR článok

Zdroj: PR článok
Galéria k článku
Podľa toho, či sa chystáte variť, smažiť alebo grilovať, zvoľte vhodné riady. Vo varení zbehlá gazdinka má v kuchyni niekoľko typov i veľkostí hrncov, panvíc, presne podľa toho pre koľko ľudí jedlo obvykle chystá. Nemali by chýbať ani špeciálne sady kuchynských pomocníkov, ktoré uľahčujú celkovú prípravu pohostenia.
Nie je hrniec ako hrniec!
Je už váš kuchynský riad zastaraný a plánujete si zaobstarať nový? Mali by ste pritom postupovať obozretne, cena totiž nemusí byť vždy rozhodujúca. Vybrať si správny hrniec pri súčasnej širokej ponuke nie je vôbec jednoduché. Výrobcovia ponúkajú hrnce vyrobené z rôznych materiálov, avšak treba myslieť aj na typ vášho sporáka. Hrnce vhodné pre plynový sporák nemusia byť vhodné na indukčnú varnú dosku.
Sklokeramické hrnce sa hodia najmä na elektrické platne a sklokeramické varné dosky. Hliníkové hrnce sa dnes používajú asi len pri stanovačkách a samotný hliník je vhodný len ako prímes. Nerezové hrnce sa síce ľahko čistia, avšak nepatria medzi najlepšie vodiče tepla a v uvarenom jedle môže navyše ostať zápach kovu. Naproti tomu oceľové hrnce patria medzi najlepšie vodiče tepla a nehrdzavejúca oceľ je vďaka svojej trvanlivosti používaná najlepšími šéfkuchármi. A na viac sú veľmi nenáročné, sadnú na všetky typy spotrebičov.
Do ruky tá správna panvica
Naproti tomu panvice prechádzajú odlišnými trendmi. Nie je to tak dávno, keď kovové panvice vyšli z módy a hitom sa stal teflón. Avšak odvtedy ubehol nejaký ten piatok a v súčasnosti sú snom každého kulinára keramické panvice. Ich praktickosť sa vyznačuje najmä tým, že vydržia takmer dvojnásobnú teplotu ako teflón a pripravované jedlo sa vám na nich len tak ľahko nepripáli. Navyše, neplatí už mýtus, že za keramickú panvicu si poriadne priplatíte.
V skutočnosti s keramickou panvicou ušetríte čas aj peniaze. Keramická panvica sa rozohreje rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný materiál, vďaka čomu miniete menej energie. Varenie s keramickou panvicou je skutočne efektívne, lebo jej povrch je nepriľnavý a vy tak potrebujete len minimum oleja. Vysoká cena je pritom naozaj len mýtom.
Prečo zvoliť kvalitný kuchynský riad a nerobiť žiadne kompromisy? Odpoveď je veľmi jednoduchá . Chcete si predsa pochutnať a ešte urobiť niečo pre svoje zdravie . Aby bol pokrm čo najchutnejšie, mal by byť pripravený čo najšetrnejším spôsobom. Pre dokonalý kulinársky zážitok vyberajte hrnce a panvice z takých materiálov, ktoré najefektívnejšie vodia teplo, najlepšie nerezovú oceľ či hliník s keramickým povrchom. Je praktické, keď môžete kuchynský riad umývať s ostatným riadom v umývačke a určite je nutné tiež pred kúpou skontrolovať, či sa hodí na váš typ sporáku.
TIP:
Je neuveriteľne ľahká, vďaka čomu sa budete môcť lepšie obracať v kuchyni. Keramickú panvicu môžete použiť na viacero typov kuchynských sporákov ako napr. elektrický, plynový či sklokeramický. Čistenie je taktiež veľmi jednoduché, veď panvicu stačí len opláchnuť vodou či utrieť servítkou a na rozdiel od teflónu znesie aj umývačku riadu.
Keramickú panvicu môžete považovať za „zelenú panvicu“, keďže je vyrobená z netoxických materiálov a šetrí tak životné prostredie. Ak ste sa rozhodli začleniť ju do vašej kuchyne, nájdete ju napríklad v Kika Nábytok, od 9,99 Eur, v červenej, fialovej ale aj zelenej farbe.