Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tekvica vás zbaví smútku aj kíl! Kto vyhral kurzy varenia?

Tekvica je skvelá na mnoho spôsobov: varenie,

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Reklama

Október by sa pokojne mohol premenovať na tekvicober. Sezónu tekvíc vidieť v polievkach, šalátoch, koláčoch aj latté. V škole varenia Radosť variť v Poluse vám poradia, čo s ňou na 100 spôsobov.

Súťažná otázka zo 14. kola: Tryptofán v semenách tekvíc je považovaný za?

a) prírodné afrodiziakum

b) prírodný liek na chudnutie

c) prírodné antidepresívum

Správna odpoveď je: c

Výhercami v 14. kole sa stávajú:

Kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur získavajú:

Karolína Zacharová, Komárno

Matúš Lipovský, Bratislava

Polusáckou odborníčkou na slovo vzatou je nutričná poradkyňa Silvia Horecká, jedna z lektoriek Radosti variť. Na svojich jesenných kurzoch varenia pravidelne pripravuje tekvicové dobroty na slano aj na sladko a v jej podaní budete mať istotu, že pôjde nielen o chutné a originálne, ale aj výživovo hodnotné recepty. Polus pritom nezabúda, že tekvica je zeleninou, kde zaváži aj vizáž, a tak zaradila do ponuky kurzov Food carving s Ronaldom Pódom, kde sa dozviete, ako vydlabať tekvicovú tváričku takých estetických kvalít, že vám ju na prelome októbra a novembra budú závidieť všetci susedia.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Ronald Póda – lektor Food carvingu v Poluse

Ani kúsok nazmar

Ak si nejaká zelenina zaslúži prívlastok zázračná, je to jednoznačne tekvica. Už len pre jej nekonečnú využiteľnosť v kuchyni. Listy, jadierka, dužina aj šťava majú telu čo ponúknuť, či už formou vnútorného alebo vonkajšieho použitia. Muži dobre vedia, že pravidelná konzumácia tekvicových jadierok prispieva k zdravej prostate, ženy zas vyhľadávajú tekvicové recepty pre podporenie látkovej výmeny a naštartovanie spomaleného metabolizmu. Vysoký obsah vlákniny a vody v kombinácii s enzýmami štiepiacimi tuky a nízkou energetickou hodnotou robia z tejto lahodnej zeleniny skvelého spoločníka na chudnutie.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Silvia Horecká lektorka v Škole varenia v Polus

Zaženie smútok aj chuť na sladké

V našich končinách menej známa, zato mimoriadne hodnotná, je tekvicová šťava. Ak máte doma odšťavovač, neváhajte a vypite si svoju tekvicovú dávku. Zbavíte telo toxínov a upokojíte podráždený žalúdok. Chytá vás „splín“? Semená tekvíc obsahujú tryptofán, antidepresívum bez lekárskeho predpisu. Pomáha znižovať hladinu stresu a zlepšuje náladu. Všestranne využiteľný pre studenú aj teplú kuchyňu je tekvicový olej, podporujúci činnosť obličiek. Pôsobí ako prevencia pred srdcovo-cievnymi chorobami a prispieva k ženskej kráse. Vďaka cenným minerálom už po pár použitiach výrazne zlepšuje kvalitu nechtov a vlasov.

Máte bezlepkovú diétu a neviete si predstaviť život bez sladkého? Tekvicový koláč je zdravšou a trávenie nezaťažujúcou alternatívou klasických domácich koláčov. Ako si ho pripraviť invenčnejšie než podľa inštrukcií desiatok internetových receptov, vám ukážu lektori v škole varenia Radosť variť.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Na kurze s Rony Pódom v Poluse

Tekvica trochu inak. A prečo nie!

Tekvicové listy majú hojivé účinky. Pri presilenom kolene či členku stačí na chvíľu priložiť a pocítite úľavu. Túžbu po hladkej, čistej a omladenej pleti naplní domáca tekvicová maska. Rozmixujte dužinu z tekvice, pridajte štipku škorice a kokosového mlieka, rovnomerne naneste na tvár a po piatich minútach zmyte vodou. Keď vás omrzí chrúmať obligátne čipsy k obľúbenému seriálu, presedlajte na tekvicové jadierka. Naši predkovia im pripisovali silné afrodiziakálne účinky, takže len pri sledovaní televízie dlho neostane!

Vedeli ste, že... ?

  • Dávno predtým, ako sa s Halloweenom začalo spájať zdobenie vydlabaných tekvíc, sa na tieto účely používali iné formy zeleniny – zemiaky, kvaka či repa.
  • V jednej tekvici nájdete okolo 500 semienok.
  • Existuje viac ako 45 odrôd tekvíc. Táto zelenina sa vám len tak skoro nezunuje.
  • Ašpirujete na titul svetového rekordéra v pestovaní obrích tekvíc? Máte čo robiť! Aktuálnym borcom je Švajčiar Beni Meier, ktorý dopestoval kúsok ťažký 1 054 kilogramov!
  • V minulosti, keď sa na pehy nazeralo ako na chybičky krásy, si dámy potierali tvár tekvicovou dužinou vo viere, že im pehy skôr vyblednú.

Viac informácií nájdete na www.polus.sk v sekcii Radosť variť

SÚŤAŽ: Hráte o 3 vouchery na kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur.

Mimobratislavskí súťažiaci alebo tí, ktorí sa nemôžete školy varenia v bratislavskom Poluse zúčastniť, môžete vyhrať originálne kuchynské pomôcky značky TESCOMA , ktorá je aj oficiálnym partnerom školy varenia v Poluse alebo pravé slovenské 100% šťavy FRUXI FRESH .

RECEPT: Tekvicová hokkaido polievka liečivá

Potrebujeme na 3l polievky – cca 8porcíí:

1 veľkú cibuľu

1 tekvicu hokkaido max.kilo a pol – nešúpeme ju iba umyjeme!

Olivový olej 6 lyžíc

4 veľké paradajky

2 veľké mrkvy

Zázvor koreň asi 3cm kúsok

Kurkuma čerstvý koreň asi 3cm ak nemáte použite malú lyžičku sušenej mletej kurkumy

Čajová lyžička drvených horčicových semienok

Rasca malá lyžička

Nové korenie 5ks

2 čerstvé bobkové listy

Hrsť čerstvých byliniek tymiánu a koriandru

150gr čerstvého špenátu listov môže byť novozélandský

cca 2l vody ak chcete hustejšiu stačí 1-1,5l

Lyžičku ľanových a sezamových semienok

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Štipka sušeného chilli nemusí byť

Soľ

Hroznový panenský olej alebo tekvicový

Postup:

Na olivovom oleji orestujeme krátko cibuľu spolu s drvenými horčicovými semienkami, rascou a očistenou kurkumou asi 3cm kúsok. Použila som čerstvú ale môžete dať aj sušenú mletú . Musí sa pridať do oleja. Pridáme 4 paradajky rozkrojené na polovicu a restujeme. Hokkaido tekvicu dôkladne umyjeme – nešúpe sa – vydlabeme dužinu a pár menších tekvicových zrniek prihodíme do polievky pre zinok. Suroviny pridávame v tomto poradí : na kocky nakrájanú tekvicu spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska, 3 cm kúsok očisteného zázvoru, tymián a bobkový list, mleté korenie z mlynčeka a za hrsť čerstvého koriandru – vňate.Zalejeme vodou. Povaríme necelú hodinu kým bude všetko mäkké. Vyberieme z polievky koreň zázvoru a šupky z paradajok, bobkový list a všetko vymixujeme ponorným tyčovým mixérom.

Pridáme soľ. Tesne po vymixovaní a vypnutí prisypeme listy umytého špenátu a premiešame. Pred podávaním môžete posypať ľanovými drvenými semienkami a sezamovými. Dochutíme ešte olejom z hroznových jadierok alebo tekvicovým či orechovým olejom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS