Reklama

Toto vás prekvapí! 17 spôsobov, ako využiť šupky z ovocia a zeleniny: Nevyhadzujte ich!

Žena lúpe pomaranč.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zeleninové a ovocné šupky sú plné chutí a vitamínov a majú ešte čo ponúknuť. Preto im dajte druhú šancu a dokážu vám, že nepatria hneď do koša.

Upozornenie: Pri väčšine z týchto tipov by ste mali použiť chemicky neošetrené ovocie a zeleninu. Alebo ich pred použitím aspoň poriadne vydrhnúť kefkou.

Domácnosť

1. Vyčistia mastnotu. Predtým, než vytiahnete chemické zbrane, vyskúšajte citrón. Posypte znečistenú plochu soľou alebo sódou a potom vyšúchajte vyšťavenými polovicami citróna. Pozor však na citlivé povrchy ako mramor.

2. Vyleštia sklo. Ak pijete kávu zo sklenených pohárov, toto im dodá dokonalý lesk! Pridajte ľad, soľ a šupky z citróna do prázdneho pohára. Krúžte asi minútu či dve, vylejte a vypláchnite.

3. Vyčistia čajník. Usadeniny z čaju skvele pustia, keď naplníte čajník vodou, pridáte za hrsť citrónových šupiek a necháte zovrieť. Potom odstavte z plameňa, nechajte pôsobiť asi hodinu, vypláchnite a hotovo!

4. Zafarbia látku. Šupky z granátového jablka majú výborné farbiace schopnosti. Ak si chcete vyrobiť zaujímavo zafarbenú látku, použite nerezový hrniec, do ktorého sa látka zmestí. Naplňte ho horúcou vodou, pridajte šupky a nechajte odstáť cez noc. Na druhý deň priveďte do varu, vyberte šupky a pridajte mokrú látku. Varte na miernom ohni asi hodinu a cez noc nechajte vychladnúť. Látku vytiahnite na druhý deň, vypláchnite v studenej vode a perte vždy s podobnými farbami.

Jedlo

5. Vyrobte si citrusový prášok. Citrusy by mali byť chemicky neošetrované. Môžete si vyrobiť buď prášok alebo nasušiť a nastrúhať kôru. Použiť môžete pomaranče, grapefruity aj citróny. Odstráňte dužinu a nechajte 3 až 4 dni kúsky šupiek sušiť. Potom pomeľte alebo rozdrvte v mažiari na prášok. Uskladnite v suchej čistej nádobe.

6. Nápad na citrónový cukor. Vyrobte si citrusový prášok ako v bode 5 a pridajte k cukru. Alebo použite čerstvé prúžky šupiek, ktoré dáte do nádoby s cukrom. Olej zo šupiek dodá cukru nádhernú citrusovú arómu. Potom vytiahnite.

7. Citrónové korenie. Zmiešajte citrónový prášok s čerstvo zomletým korením.

8. Super ochucovadlo. Ak ste vyšťavili citrusy a nepotrebujete kôru z nich hneď, môžete si ju aj zamraziť alebo dať vysušiť na neskôr. Citrusové ochucovadlo je fajn mať vždy poruke, osviežite ním množstvo jedál. Postrúhajte vrchnú vrstvu kôry (bielu časť pod kôrou vynechajte, je trpká) a dajte zamraziť vo vzduchotesnom boxe. Ak chcete kôru sušiť, rozložte ju na uterák, nechajte vyschnúť a potom uskladnite v čistej nádobe.

9. Citrónový olivový olej. Roztlačte citrónovú kôru v mažiari s olivovým olejom. Dajte do nádoby k ostatnému oleju a nechajte pôsobiť 6 hodín. Potom preceďte do čistej fľaše.

10. Voňavé zmesi. Ochuťte med či ocot citrónovou kôrou. Nechajte chute splynúť. Potom preceďte.

11. Zemiakové chrumky. Zmiešajte dobre vydrhnuté zemiakové šupky s citrónovou šťavou a olivovým olejom tak, aby boli rovnomerne pokryté. Rozložte na plech v jednej vrstve a nechajte zapiecť, kým nebudú zlatisto hnedé. Okoreňte podľa chuti.

12. Pripravte si bujón. Nechajte povariť zemiakové šupky spolu s cibuľovými, mrkvovými, končekmi póru, atď. Získate výborný zeleninový bujón, ktorý môžete ešte ochutiť bylinkami.

13. Cukor ostane sypký. Ak sa vám z cukru občas stane tvrdá hruda, pridajte k nemu šupy z citróna zbavené dužiny. Ostane poddajný.

Krása

14. Banánovo-cukrový píling. Banánovú šupku posypte z vnútornej strany cukrom a použite ako exfoliačnú hubku. Vtierajte do pokožky tela a potom opláchnite.

15. Osvieženie tváre. Ako výborný tonic poslúžia pomarančové alebo grapefruitové šupky, ktorými si pretriete tvár (vynechajte oblasť očí). Potom opláchnite teplou vodou.

16. Hydratácia. Votrite do pokožky tváre vnútornú časť šupky z avokáda. Pleť bude výborne zvlhčená.

17. Úľava pre oči. Šupky zo zemiakov pomôžu odstrániť opuchy okolo očí. Zľahka pritlačte šupky vlhkou časťou k pokožke a nechajte 15 minút pôsobiť.

Text: bak, foto: ID 2071623