Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ktorú panvicu na čo použiť a ako ju správne umývať? Pozor, túto nikdy nesmiete vložiť do umývačky riadu

Nie všetky panvice môžu ísť do umývačky riadu. Pozor na to!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Aj vy máte zmätok z toho, ktorú panvicu na čo použiť? Ponúkame stručný prehľad a zároveň tipy, ako ich správne umývať a ktoré môžete dať do umývačky.

Keramická

Ak potrebujete variť v trúbe, táto panvica je vhodná, ale tiež je super na dlhé varenie a môžete ju použiť na akýkoľvek povrch varnej dosky, avšak ak máte indukčný sporák, zvoľte keramickú s inovatívnym povrchom tzv. špeciálnu keramickú. Určite na nej môžete piecť klobásky, karbonátky, pričom môžete panvicu aj silno rozohriať.

Správna starostlivosť: Umývajte v rukách s vodou a obyčajným prostriedkom na riad.

Liatinová

Panvica z liatiny je výborná na varenie omáčok a dlho varených jedál, ako je dusené mäso, ale aj na pečenie hydiny. Môže sa používať na akomkoľvek sporáku. Môžete ju použiť aj na grilovanie, mäso bude šťavnaté. V každom prípade spotrebuje veľa energie. Dôležité je panvicu najprv rozohriať a až potom pridať olej.

Správna starostlivosť: Nikdy nedávajte do umývačky riadu! Nepoužívajte ani žiadny prostriedok na riad. Najlepšie je vyčistiť ju kuchynskou utierkou a soľou a obyčajnou teplou vodou. Dokonca je prospešné, keď na nej necháte akoby patinu.

Teflónová

V tejto panvici sa dobre restuje zelenina a vajíčkové jedlá, ryby, a, samozrejme, využite ju na vyprážanie, ale pozor na prudké pečenie. Výhoda je, že vďaka jej povrchu nepotrebujete veľa oleja a stačí tenučká vrstva. Nikdy ju však nezohrievajte bez oleja.

Správna starostlivosť: Nedávajte horúcu panvicu pod studenú vodu. Dno sa môže „pokrčiť“ a už nebude stáť rovno na sporáku. S obyčajným čistiacim prostriedkom a vodou ju vyčistíte najlepšie.

Antikorová

Vďaka tomu, že telo panvice je rovnomerne hrubé po stenách i na dne, veľmi dobre vodí teplo a môžete ju používať prakticky na čokoľvek, aj na robenie palaciniek. Musíte si však dávať pozor na tie, ktoré akoby mali dvojité dno, ale telo panvice je už len z plechového antikora. Je výborná na pečené zemiaky alebo steaky. Tu sa všetko krásne prudko opečie, ale tiež rýchlo spáli. Panvicu nerozpaľujte priveľmi a nechajte mäsu čas. Znesie akýkoľvek sporák.

Správna starostlivosť:Neumývajte hneď po pečení, aby sa materiál nezdeformoval. Čistite ručne, ale nepoužívajte žiadne drôtenky.

Smaltovaná

Je podobná tej antikorovej. Výborná na krátke rýchle pečenie mäsa a zeleniny. Síce treba použiť viac oleja ako pri panviciach s povrchom, ale mäso si zachová intenzívnejšiu chuť.

Správna starostlivosť: Jej povrch je citlivý na teplotné zmeny a ľahko sa poškodí. Umývajte len vodou bez čistiaceho prostriedku, najlepšie je priamo ohriať vodu na panvici a potom ju len vytrieť kuchynskou papierovou utierkou.

Wok

Vďaka malej spodnej ploche a vyšším kolmým stenám je vhodná na prudké vyprážanie. Zvládne aj potraviny, ktoré potrebujú rôznu teplotu na uvarenie, napr. mäso a zelenina. Na varenie vo woku potrebujete naozaj len minimum tuku, ktorý navyše možno čiastočne nahradiť vodou. Pred pridávaním surovín musí byť WOK horúci. Pri opekaní ho rozohrejeme, potom pridáme olej, ktorý rozpálime a až potom pridávame ingrediencie.

Správna starostlivosť: Wok môže mať rôzny materiál a podľa toho sa musíme aj rozhodnúť, ako ho budeme umývať.

Náš tip:

Pri keramickom alebo antikorovom povrchu je dobré, ak sa na začiatku používania trošku vypáli. Čo to znamená? Potriete olejom a naprázdno položíte na zdroj tepla. Prudko ohrejete.

Vyberáme pre vás niečo PLUS