Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Už žiadne plytvanie! Skvelé tipy ako využiť ZVYŠKY z kuchyne: Pomôžete sebe či rastlinám a UŠETRÍTE!

Už žiadne plytvanie! Skvelé tipy ako využiť ZVYŠKY z kuchyne: Pomôžete sebe či rastlinám a UŠETRÍTE!

Zdroj: Istock / Pexels

Reklama

Výrobky s uplynutým dátumom minimálnej trvanlivosti končia v odpade bez toho, aby sa najprv skontrolovalo, či sú ešte použiteľné, A to je chyba.

Správne narábanie s potravinami nešetrí len životné prostredie, ale aj vašu peňaženku. Pred tým, ako sa vyberiete na ďalší nákup, urobte tieto tri drobnosti, ktoré vám pomôžu tvoriť menej odpadu. A určite nechoďte nakupovať hladná!

Skontrolujte špajzu: Pred každým nákupom si skontrolujte zásoby a zistite, ktoré produkty už doma máte a ktoré budete musieť čoskoro spotrebovať. Vyhnete sa tak neskorším zlým rozhodnutiam a navyše ušetríte peniaze!

Zdroj: pexels.com/klausnielsen

Ilustračný obrázok

Nakupujte vedome: Kto si píše nákupný zoznam a kupuje len to, čo naozaj potrebuje, vyhýba sa aj plytvaniu. Ani zľavy by vás nemali zvádzať k tomu, aby ste naplnili nákupný košík vecami, ktoré nepotrebujete.

Ak ide o trvanlivé potraviny, je to v poriadku. Viete si vytvoriť zásoby. Ak však nakúpite horu ovocia len preto, že je lacné a potom polovicu vyhodíte, je to katastrofa.

Naplňte chladničku SPRÁVNE: Správne skladovanie potravín zaisťuje nielen poriadok, ale zabraňuje aj plytvaniu. Čím je potravina náchylnejšia na skazu, tým nižšie v chladničke by sa mala skladovať.

Zdroj: Getty/Group4 Studio

Ilustračný obrázok

Pri takto mienenom skladovaní zostanú potraviny dlhšie čerstvé a trvanlivé, no myslite na to, že aj pootvárané a nespotrebované potraviny či šupky sa ešte dajú využiť. Ako? Dočítate sa na ďalšej strane.

Nedojedené zvyšky mliečnych výrobkov

Zdroj: Getty/Grandbrothers

Ilustračný obrázok

Jogurty, tvaroh či zákys čakajú otvorené v chladničke, no nikto sa nemá k tomu, dojesť ich. Nevadí. Ak náhodou pečiete koláč, pokojne do cesta tých pár gramov jogurtu či tvarohu zapracujte. Výsledok to neovplyvní. V prípade, že zvyškov máte viac a cesto ostane tekutejšie, dosypte múku, aby ste dosiahli želanú konzistenciu.

Jablkové šupky

Zdroj: Getty/Marccophoto

Ilustračný obrázok

Ostávajú po pečení koláčov ale i po deťoch. Nemusíte šupky hneď vyhadzovať – urobte si z nich jablkový čaj! Jednoducho ich zalejte vodou, pridajte badián alebo škoricu, povarte 10 minút a nechajte 20 minút odstáť. Hotovo. Môžete pridať med, citrón alebo zázvor.

Brokolica

Zdroj: Pexels/Castorly Stock

Ilustračný obrázok

Stopku z brokolice určite nevyhadzujte. Jej delikátna chuť pripomína špargľu a dá sa z nej vykúzliť perfektná krémová polievka. Brokolicu môžete aj mraziť, pokojne si ju odložte na neskôr. Ak vám nie je pochuti polievka, nakrájajte ju na pásiky a upečte alebo uduste ako prílohu.

Zemiakové šupky

Zdroj: Getty/icetocker

Ilustračný obrázok

Vedeli ste, že aj samotné šupky môžete konzumovať? Ak si to však príprava jedla vyžaduje a vy ste zemiaky ošúpali, skúste šikovný trik.

Zemiakové šupky sú najchutnejšie pečené či smažené. Pred pečením ich v miske zmiešajte so soľou, korením (bylinkami), olejom, premiešajte a dajte piecť na približne 15 minút na 200 stupňov. Môžete ich aj osmažiť dozlatista a podávať posypané syrom či dipom.

Čajové sáčky

Zdroj: Getty/muzzyco

Ilustračný obrázok

Z použitých čajových vrecúšok si vyrobte prírodný píling na telo i tvár bez toho, aby ste zaťažili prírodu mikroplastami. Veď, predstava, že si telo triete kusmi plastu nie je veľmi príťažlivá, však? Byliny z čaju sú však už iná pesnička. Obsah vrecúšok môžete využiť aj na doplnenie kvetináčov či ako prírodné hnojivo.

Káva

Zdroj: Pexels/Meruyert Gonullu

Ilustračný obrázok

Vedeli ste, že táto voňavá dobrota neutralizuje pachy? Jednoducho ju nasypte do vrecúška alebo starej ponožky a vložte tam, kam potrebujete (do topánok, do skrine či do auta....) Kofeín sa odporúča aj ako bojovník proti drobným vráskam okolo očí a úst. Zamiešajte zvyšky kávy do svojej masky a nechajte ju pôsobiť vo svoj prospech.

Škrupiny od vajíčok

Zdroj: Pexels/Klaus Nielsen

Ilustračný obrázok

Ak nemáte možnosť vrátiť škrupiny naspäť sliepkam, použite ich ako hnojivo pre rastliny. Najmä pre tie, ktoré vyžadujú dostatok vápnika a draslíka v pôde. Škrupiny pečte asi 10-15 minút na 200 stupňov, následne ich rozdrvte na drobné kúsky a nasypte do kvetináča.

Autor: Petra Wachman

Vyberáme pre vás niečo PLUS