Zeleninový kaviár dopestujete aj v byte! Kto vyhral kurzy varenia?
29. 9. 2015, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:43)

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Čo si ráno zalejete, to si večer zjete. Ak sa vám páči koncept zážitkovej gastronómie, zelené klíčky sú pre vás ako stvorené. Vkusná dekorácia a zdravá pochúťka v jednom, to je téma dnešného dielu seriálu o ingredienciách, ktorý pripravujeme v spolupráci so školou varenia Radosť variť v Poluse.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Galéria k článku
Súťažná otázka z 13. kola: Aký je obsah živín v klíčkoch v porovnaní s dospelou rastlinou?
a) rovnaký
b) nižší
c) vyšší
Správna odpoveď je: c
Výhercami v 13. kole sa stávajú:
Kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur získavajú:
Jožka Brečová, Nitra
Zuzana Držková, Senica
Je to vôbec jedlé?
... najčastejšia otázka tých, čo klíčeniu neholdujú. Zelené klíčky sú zelené klíčky, bez hviezdneho statusu hamburgerov či čokolády. Na cenu popularity neašpirujú, ľuďom chvíľu trvá, kým si zvyknú na to, že táto zelená „burina“ nie je žiaden hipsterský výstrelok, ale vlastne celkom chutná potravina. „Stáva sa mi, že keď okolo mňa prechádza starší pán a pozrie sa na klíčky, neveriacky začne skúmať, čo to tam vlastne mám. Vidím na ňom, ako sa na to skepticky pozerá a keď ho ponúknem, opýta sa, či je to na jedenie,“ smeje sa Katarína Kopúnová, ktorá klíčkománii prepadla už pred rokmi a dnes sa klíčkom venuje v rámci vlastného projektu – ponúka všetko od semiačok po rozmanité naklíčovacie nádobky. „Viem však, že keď mu dám ochutnať klíčok reďkovky, padne mu z tej chuti sánka.“
Hodnotnejšie ako dospelá rastlina
Katarína prináša do školy varenia Radosť variť zaujímavú novinku – klíčky odteraz obohatia kurzy surovej stravy Zuzky Frešo. Obe dámy vytvoria tandem pre ešte viac zdravej inšpirácie. Ak sa pýtate, čím si klíčky zaslúžili svoj priestor v Poluse, stačí si posvietiť na ich nutričné zloženie. Jeden mladý klíčok je výživnejší ako dospelá rastlina. Je to niečo ako zeleninový kaviár, pochúťka nabitá samými pre telo prospešnými vecami v koncentrácii niekoľkonásobne prevyšujúcej tú, akú nájdeme v dospelej rastline. Vedeli ste napríklad, že klíčky brokolice majú 50-krát viac sulforafanu, čo je látka s protirakovinovými účinkami?
Klíčky upevňujú imunitu a pomáhajú v prevencii civilizačných chorôb. „Obsahujú veľmi veľa chlorofylu,“ upozorňuje na ďalší nezanedbateľný klíčkový benefit Katarína. „Chlorofyl v dnešnej dobe zabúdame konzumovať. To, že si dáme na večeru kúsok šalátu ako oblohu k ryži a mäsu, zďaleka nie je dostačujúce. Klíčky sú jeho významným nositeľom.“
Ďalším plusom je, že klíčky sú „nepožadovačné“, uskromnia sa s minimom starostlivosti. Nepotrebujú žiadne umelé hnojivá ani iné poľnohospodárske chemikálie. „Dostanete tak do svojho tela maximum zdraviu prospešných látok a neprijímate nič z tých nezdravých,“ pochvaľuje si Katarína. Energiou prekypujúca blondínka priznáva, že odkedy začala s klíčkami, už sa ani nedíva do zrkadla, či jej nenarástli stehná. Nemusí. Cíti sa výborne a medzi kolegami má povesť tej, ktorú obíde každý vírus poletujúci okolo. Na diéty ani nepomyslí, rada sa dobre a veľa naje, len si viac vyberá – kvalitné, výživné a chutné potraviny. Klíčky jej vyhovujú aj v tomto smere. Ich chuť je totiž prekvapivo plná. „Nielenže sú vitamínovo bohatšie, ale určite aj chuťovo výraznejšie ako dospelá zelenina. Aj preto sa mi niekedy stáva, že keď dávam ľuďom ochutnávať, tak im dávam len jediný reďkovkový klíčok – a pritom si hovorím, že si musia myslieť, že som lakomá. Ale tá chuť je natoľko výrazná, že ak by si dali za plnú hrsť, mohlo by im to byť až nepríjemné, lebo je to veľmi pikantné.“
Zdravá zábavka
Klíčky dopestujete doslova kdekoľvek a kedykoľvek, tak prečo to neskúsiť? „Je jedno, aké je ročné obdobie či počasie, či je vonku búrka, mínus desať, alebo horúčava a plus tridsať.“ Katarína sa pri svojej práci s klíčkami stretáva s rastúcim záujmom verejnosti, no ide to pomaly, hovorí, a zvlášť mimo veľkých miest je to s dostupnosťou horšie. Ponuka v obchodoch je u nás striedma, najčastejšie zoženiete hotové klíčky žeruchy, reďkovky či mungo. Keby ste sa rozhodli pre pestovanie v domácich podmienkach, vystačíte si s minimálnou výbavou. Potrebujete si len zadovážiť kvalitnú naklíčovaciu nádobu, semiačka a môžete ísť na to. „Je to nielen zábavka, ale človeku to potom úplne inak chutí, keď sa o klíčok stará odmalička. Nie je to vôbec prácne, zaberie to pol minútky ráno a pol minútky večer,“ vyzdvihuje Katarína nenáročnosť starostlivosti o klíčky. Uznajte samy, dámy, akokoľvek ste cez deň vyťažené, minúta vám škrt cez váš časový rozpočet nespraví.
Do čoho sa hodia klíčky?
Skôr by sa hodilo opýtať sa, do čoho sa nehodia. V slanej kuchyni je použitie klíčkov neuveriteľne univerzálne. Od praženíc, cez miešané šaláty a obložené chlebíky až po špeciality s mäsom. Vybrané klíčky sa však nestratia ani v sladkej kuchyni, pri príprave dezertov či na zlepšenie výživovej hodnoty smoothies. Katarína na kurzoch varenia v Poluse prezradí všetky grify, čo s čím a v akom pomere kombinovať. Stačí sa prísť pozrieť a ochutnať „šedú eminenciu“ z radov zeleniny. Malú veľkosťou, veľkú hodnotným obsahom!
Viac informácií nájdete na www.polus.sk v sekcii Radosť variť
SÚŤAŽ: Hráte o 3 vouchery na kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur.
Mimobratislavskí súťažiaci alebo tí, ktorí sa nemôžete školy varenia v bratislavskom Poluse zúčastniť, môžete vyhrať originálne kuchynské pomôcky značky TESCOMA , ktorá je aj oficiálnym partnerom školy varenia v Poluse alebo pravé slovenské 100% šťavy FRUXI FRESH .
Feniklový šalát s kozím syrom
RECEPT:
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžice medu alebo agáve
- čerstvo zomleté čierne korenie
- soľ
- 2 hrste ľadového šalátu
- 2 hrste tmavého šalátu (napríklad lolo rosso alebo tmavý dubáčik)
- 1 šalátová uhorka
- 1 hlavička feniklu (nakrájaná na plátky tenké ako papier)
- 1 valček mäkkého kozieho syra
- hrsť klíčkov munga";i:10;s:24:"4 – 5 čerstvých fíg
Postup:
1. V malej miske alebo pohári zmiešajte citrónovú šťavu, med, soľ a korenie. Do pripravenej zmesi naložte natenko nakrájaný fenikel aspoň na 10 minút.
2. Medzičasom pokrájajte šalát a uhorku. Mne šalát chutí viac keď si ho potrhám rukami než keď ho krájam nožom a myslím, že potrhaný aj lepšie vyzerá. Uhorku zabavte semienok a pokrájajte na malé štvrtiny.
3. Šalát, uhorku a naklíčené mungo zmiešajte vo veľkej mise. Pridajte naložený fenikel so všetkou šťavou ktorá zostala v miske.
4. Pred podávaním navrch na plátky nakrájajte kozí syr a čerstvé figy.