Zemiakové prílohy
15. 2. 2008, 1:02

Zdroj: Shutterstock
Je len málo špecialít z mäsa alebo zo zeleniny, ku ktorým by sa nehodili zemiaky. Z tých sa doma dajú pripraviť skvelé chrumkavé prílohy.
Hranolčeky
Nie je žiadna veda pripraviť ich, ale aj tak vám ponúkame náš recept. Pre 4 osoby potrebujeme 750 g zemiakov, ktoré očistíme a nakrájame na 1 cm široké hranolčeky. Aby sme zemiaky zbavili prebytočného škrobu, premyjeme ich v studenej vode a dobre osušíme. Hranolčeky dáme do vriaceho oleja na 4 minúty, nemali by zhnednúť a vyberieme ich z oleja na sitko. Tesne pred podávaním vrátime hranolčeky do horúceho oleja, pražíme ešte 2 minúty, necháme odkvapkať a osolíme.
Krokety
Odporúčame aspoň raz vymeniť kupované valčeky či guľôčky za domáce. Pre 4 osoby budeme potrebovať 750 g zemiakov, ktoré uvaríme v šupke domäkka. Ešte horúce zemiaky olúpeme a roztlačíme. Pridáme k nim 2 žĺtky, 2 PL hladkej múky, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a premiešame. Z masy formujeme 2 cm široké a 4 cm dlhé valčeky, ktoré obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci, strúhanke a na horúcom oleji pražíme asi 4 minúty.
Rösti
Sú to malé zemiakové placky, ktoré pochádzajú zo Švajčiarska. Pre 4 osoby si pripravíme 1 kg zemiakov, ktoré uvaríme v šupke, očistíme a necháme vychladnúť. Studené zemiaky nahrubo nastrúhame, pridáme k nim 1 nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, mleté čierne korenie a premiešame. Zo zmesi formujeme malé okrúhle placky, ktoré opekáme na oleji asi 5 minút z každej strany dozlatista.
Zemiakové ružičky
Táto príloha sa pečie v rúre. Budeme na ňu potrebovať pre 4 osoby 750 g zemiakov, ktoré v šupke uvaríme. Horúce zemiaky olúpeme, roztlačíme a zmiešame s 2 žĺtkami, 50 g masla, so soľou, s korením a muškátovým orieškom. Zmes dáme do zdobiaceho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame ružičky. Pečieme v horúcej rúre (220 °C) 10 minút.