Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

1, 2, 3 a ste fit: Chcete byť najedená a zároveň štíhla? NAVARTE si TIETO jedlá!

Chudšia a sýta vďaka polievkam? Áno!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Čím je vonku chladnejšie, tým radšej uvítame na obed či večeru horúci vývar. S pokojným svedomím sa nechajte zlákať touto dobrotou, ktorá naplní bruško a zároveň vás zbaví kíl navyše.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Benefity rajčinovej polievky: Oplatí sa ju vedieť uvariť

    Ktorá z nás by nechcela zažiť scenár, keď môže jesť, koľko chce, a pritom nepriberie? Sychravé počasie v nás vyvoláva chute na hrejivé jedlá a tie môžu nakopnúť metabolizmus. Doprajte si na raňajky niečo ľahké a na obed a večeru vyskúšajte naše polievky. Uvidíte, že za nejaký čas budete aj o pár kíl ľahšia.

    Zeleninová s ovsenými vločkami

    Potrebujeme: ● 1 PL olivového oleja ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/2 PL strúhaného zázvoru ● 1 ČL celého čierneho korenia ● 2 mrkvy ● 150 g zelených fazuľových strukov ● 1 oranžovú paprika ● 150 g mrazenej kukurice ● 1 šálku ovsených vločiek ● soľ

    Postup: Na olivovom oleji orestujeme pretlačený cesnak spolu so zázvorom. Pridáme čierne korenie, mrkvu nakrájanú na kocky s fazuľkou a pokračujeme v restovaní. Medzitým si nasekáme papriku a spolu s kukuricou ju pridáme k zmesi. Restujeme dovtedy, kým zelenina nezmäkne. Následne pridáme ovsené vločky a po chvíľke zalejeme vodou. Necháme zovrieť a varíme 15 až 20 minút. Nakoniec polievku podľa chuti osolíme.

    Zdroj: Shutterstock

    Zeleninová s ovsenými vločkami

    Nízkokalorická karfiolová

    Potrebujeme: ● 2 PL olivového oleja ● 1 stredne veľkú červenú cibuľu ● 3 strúčiky cesnaku  ● 1/2 hlávky karfiolu ● 2 šálky zeleninového vývaru  ● 1 šálku mlieka ● soľ

    Postup: Cibuľu a cesnak orestujeme na olivovom oleji. Pridáme nakrájaný karfiol a smažíme približne 10 minút, kým jemne skaramelizuje. Potom zalejeme vývarom a pod pokrievkou varíme na miernom ohni 20 minút. Občas premiešame. Hotovú polievku rozmixujeme na hladký krém. Mliekom polievku zjemníme a dochutíme soľou podľa potreby.

    Zdroj: Shutterstock

    Nízkokalorická karfiolová

    Šošovicová so zelerom

    Potrebujeme: ● 1 cibuľu ● 2 stopky zeleru  ● 2 mrkvy ● 380 g šošovice ● 1 plechovku lúpaných paradajok ● 1 l zeleninového vývaru ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL rasce ● 1 ČL oregana ● 1 ČL mletej červenej papriky ● petržlenovú vňať ● 2 PL citrónovej šťavy ● soľ ● čierne korenie

    Postup: V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľku nakrájanú  nadrobno. Restujeme asi 7 minút, aby bola cibuľka mierne zlatá. Následne pridáme nakrájaný zeler a mrkvu nakrájanú na kocky. Povaríme 5 minút, kým nezmäknú. Pridáme prelisovaný cesnak s rascou, oreganom a paprikou. Povaríme ešte asi minútu za stáleho miešania a potom pridáme paradajky. Po dvoch minútach pridáme prepláchnutú šošovicu a zalejeme vývarom. Ochutíme soľou a korením a varíme trištvrte hodiny. Na záver pridáme petržlenovú vňať a citrónovú šťavu.

    Zdroj: Shutterstock

    Šošovicová so zelerom

    Hokaidový krém

    Potrebujeme: ● 1 tekvicu hokaido ● 2 PL masla  ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 mrkvy ● 1 cibuľu ● karí korenie ● smotanu na varenie (12 %) ● soľ ● čierne korenie ● tekvicové jadierka ● 600 ml zeleninového vývaru ● papričku čili

    Postup: Na rozpustenom masle speníme cibuľku s cesnakom. Pridáme tekvicu nakrájanú na kocky a opekáme 5 minút. Medzitým si nahrubo nastrúhame mrkvu. Tú pridáme k tekvici, poprášime karí korením, premiešame a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Nakoniec vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Rozmixujeme ponorným mixérom. Až v tanieri dochutíme tekvicovými jadierkami opraženými nasucho a papričkou čili.

    Zdroj: Shutterstock

    Hokaidový krém

    Krémová zelerovo-paradajková

    Potrebujeme: ● 200 g koreňového zeleru  ● 1 hlávku kapusty ● 4 mrkvy ● 7 paradajok  ● 5 cibúľ ● 1 sladkú papriku ● 1 l paradajkovej šťavy ● korenie ● soľ

    Postup: Všetku zeleninu umyjeme a nakrájame na pásiky alebo kocky. Zeleninu dáme variť s paradajkovou šťavou. Privedieme do varu a potom dusíme pod pokrievkou 15 minút. Keď je polievka hotová, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Následne dochutíme soľou a korením. Podávať môžeme posypané bylinkami.

    Zdroj: Shutterstock

    Krémová zelerovo-paradajková

    „Tukožrútska“ klasika

    Potrebujeme: ● 1 stredne veľkú bielu kapustu  ● 6 lahôdkových cibuliek ● 2 červené papriky  ● 6 mrkiev ● 5 stopiek zeleru ● 6 cibúľ ● 3 paradajky ● čierne korenie ● soľ ● 100 g celozrnnej ryže

    Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kusy. Všetko vložíme do veľkého hrnca a pridáme studenú vodu, aby bola zelenina ponorená. Privedieme do varu a následne znížime na mierny plameň. Varíme 10 minút bez pokrievky, potom s pokrievkou do zmäknutia (10 až 15 minút). Kým sa polievka varí, pripravíme si ryžu podľa pokynov na obale. Následne pridáme do polievky. Dochutíme soľou a korením.

    Zdroj: Shutterstock

    „Tukožrútska“ klasika

    Vyberáme pre vás niečo PLUS