10 POTRAVÍN, ktoré jeme úplne bežne a sú JEDOVATÉ! Na čo si dať pri ich konzumácii POZOR? UFF!
15. 5. 2024, 17:50 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:29)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Jeme ich úplne bežne, niektoré aj každý deň a vôbec netušíme, že obsahujú toxické látky, napríklad aj kyanid. Ak nedodržíte TOTO, môžu mať vážne následky na naše zdravie.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Instagram.com/@mirkahri
1. Muškátový oriešok
Muškátový oriešok dodá pečivu príjemnú orechovú chuť, keď ho pridáte v malom množstve. Ak ho však zjete po lyžičkách, môže vášmu organizmu spôsobiť veľké problémy, píše Plus Jeden Deň na svojom webe. Už dve čajové lyžičky môžu byť pre váš organizmus toxické pre myristicín, olej, ktorý môže spôsobiť halucinácie, ospalosť, závraty, zmätenosť a kŕče.
2. Jablká
Jablká patria k najobľúbenejším druhom ovocia. Pri ich konzumácii však treba byť opatrný. Semená jabĺk totiž obsahujú látku amygdalín, ktorá je plná jedu známeho ako kyanid. Našťastie majú jablčné jadierka ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje tomu, aby sa kyanid dostal do vášho organizmu, ak ich náhodou zjete. Je však dobré byť opatrný. Aj pri malých dávkach (požitie viac ako 20 jadierok jabĺk) môže kyanid spôsobiť zrýchlené dýchanie, záchvaty a možno aj smrť.
Zdroj: shutterstock
Ak ste zvykli sem-tam pohryzkať jadierka z jabĺk, už to nerobte.
3. Rebarbora
Stonka je v poriadku, ale list vynechajte. Rebarborové listy obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá sa viaže na vápnik a sťažuje jeho vstrebávanie v tele. Vaše kosti nemôžu rásť tak, ako by mali, a hrozí vám riziko vzniku obličkových kameňov, problémov so zrážaním krvi, vracania, hnačky a kómy.
Zdroj: shutterstock
Na zber rebarbory je najvyšší čas, neskôr už bude nebezpečná.
4. Mandle
Oba druhy mandlí - horké aj sladké - obsahujú amygdalín, chemickú zlúčeninu, ktorá sa môže premeniť na kyanid, ale horké mandle ho obsahujú oveľa viac. Sladké mandle sú na občerstvenie bezpečné, ale konzumácia neupravených horkých mandlí môže spôsobiť kŕče, nevoľnosť a hnačku.
Zdroj: shutterstock
Pozor na konzumáciu neupravených horkých mandlí.
5. Karambola
Ak máte ochorenie obličiek, je lepšie vynechať z jedálnička karambolu. Normálne obličky dokážu odfiltrovať toxíny v tomto sladkom ovocí, ale v systéme, ktorý to nedokáže, sa toxín drží a môže spôsobiť duševnú zmätenosť, záchvaty a smrť.
Zdroj: shutterstock
Karambola nemusí byť bezpečnou potravinou pre ľudí s ochorením obličiek.

Zdroj: bes
6. Kešu orechy
Kešu oriešky, ktoré dostanete v obchodoch s označením raw, nie sú úplne naturálne. Predtým, ako sa dostanú na pulty, sú sparené, aby sa z ich škrupín odstránil toxín nazývaný urushiol. Urushiol je ten istý toxín, ktorý sa nachádza v jedovatom brečtane. Konzumácia predparených kešu orieškov môže spôsobiť alergickú reakciu a v prípade silnej alergie môže byť smrteľná.
Zdroj: shutterstock
Na pulty obchodov sa dostávajú našťastie už sparené.
7. Mango
Podobne ako surové kešu, aj šupka, kôra a listy manga obsahujú urushiol, toxín jedovatého brečtanu. Ak ste alergickí na jedovatý brečtan, najmä ak je táto alergia silná, zahryznutie do manga môže spôsobiť závažnú reakciu s opuchom, vyrážkou a dokonca problémami s dýchaním.
Zdroj: shutterstock
Sladučké mango je zdravá pochúťka, šupku však nekonzumujte!
Vedeli ste, že...
... mango obsahuje tráviace enzýmy amylázy - skupinu enzýmov, ktoré rozkladajú sacharidy zo škrobu na cukry ako glukózu a maltózu? Enzýmy amylázy v mangu sú aktívnejšie, keď ovocie dozrieva. To je dôvod, prečo je mango pri zrení stále sladšie.
8. Červená fazuľa
Zo všetkých odrôd fazule má najvyššiu koncentráciu lektínov surová červená fazuľa. Lektíny sú toxíny, ktoré vám môžu spôsobiť silné bolesti žalúdka, zvracanie alebo hnačku. Na vyvolanie týchto vedľajších účinkov stačí len 4-5 surových fazúľ, preto je najlepšie fazuľu pred konzumáciou uvariť.
Zdroj: shutterstock
V žiadnom prípade ju nejedzte surovú!
9. Baza čierna
Na posilnenie imunitného systému a liečbu príznakov prechladnutia, chrípky alebo zápchy môžete užívať bazu čiernu ako sirup alebo doplnok. Konzumácia nezrelých bobúľ, kôry alebo listov bazy čiernej však môže spôsobiť, že sa budete cítiť horšie, a nie lepšie. Obsahujú lektín aj kyanid, dve chemické látky, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť, zvracanie a hnačku.
Zdroj: shutterstock
Konzumácia bazového džemu je skvelý spôsob, ako posilniť imunitu.
10. Čerešne
Tvrdá kôstka v strede čerešne je plná kyseliny pruskej, známej aj ako kyanid, ktorá je jedovatá. Ak však náhodou jednu z nich prehltnete, nemusíte sa zľaknúť - neporušené kôstky jednoducho prejdú vaším organizmom a vyjdú na druhý koniec. Pri konzumácii čerešní sa vyhnite chrumkaniu alebo drveniu kôstok.
Zdroj: shutterstock
V žiadnom prípade kôstku nedrvte a vnútro nejedzte, je jedovaté.
Vedeli ste, že...
... čerešne bránia bolestí svalov i kĺbov po športe? Účinkujú proti kŕčom, znižujú horúčku a chránia srdce i cievy pred vyčíňaním cholesterolu. Za všetky tieto schopnosti však vďačia práve salicylátom, ktoré môžu citlivým ľuďom spôsobiť žihľavku. Ak však citliví nie ste, určite sa ich nevzdávajte! Veď chránia pred voľnými radikálmi, rakovinovým bujnením a dokážu naštartovať imunitu. Pomáhajú ranám a popáleninám hojiť sa rýchlejšie.