10 tipov, ako zvládnuť firemný vianočný večierok
8. 12. 2011, 21:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:46)

Zdroj: Shutterstock
Blížia sa Vianoce a s nimi aj čas firemných večierkov. Organizujú ich hlavne veľké firmy ako jeden z obľúbených benefitov.
Ak aj vás pozvali na vianočnú párty, nezabudnite, že na takejto akcii treba pamätať na svoj dobrý imidž a nedopustiť sa žiadneho faux pas.
Chcete vedieť, ako na to? Ponúkame vám večierkové desatoro.
Vianočné večierky si zamestnanci väčšinou nedajú ujsť. "„Takéto akcie organizujú hlavne veľkí zamestnávatelia s veľkým počtom zamestnancov. Dávajú si na nich záležať, lebo vedia, že ľudia si tento benefit cenia a zároveň si môžu utužovať kolektív,“ hovorí Darina Mokránová z personálnej spoločnosti Index Nosluš. Nezabudnite však, že nad pohárikom šampanského kolegovia preberajú témy, na ktoré počas bežného pracovného dna nie je času. Takáto akcia je vhodnou príležitosťou na zoznámenie sa s luďmi aj z iných oddelení alebo na prehodenie pár slov so šéfom. Ale pozor! Vyhýbajte sa niektorým témam. Tabu je napríklad pýtať si vyšší plat, riešiť pracovné konflikty, alebo rozoberať rodinné problémy, či starosti s deťmi. Hlavne si večierok užite tak, aby ste sa na druhý deň nemuseli v práci hanbiť.
1. Dress code
Držte sa predpísaného dress code. Ak predpísaný nie je, opýtajte sa kolegov, kto si čo vezme na seba. Vyhnete sa tak situácii, keď všetci budú „nahodení“ v šatách a vy v rifliach alebo naopak.
2. Príďte včas
V prípade firemných večierkov neplatí, že na „hviezdu“ sa musí počkať. Väčšina akcií sa začína prejavom vedúcich predstaviteľov spoločnosti a prísť až v priebehu alebo po prejave je nevhodné.
Skôr než sa "nahodíte"do extravagantného kostýmu, radšej sa poraďte s kolegami, co si oblečú oni.
3. Jesť s mierou
Najedzte sa aspoň trochu ešte doma pred večierkom. Nebudete tak na raute za najväčšieho jedáka. Ochutnajte pokojne všetko, ale nie na úkor konverzácie.
4. Základ na pitie
Nepočítajte s tým, že keď ste na firemnom raute poctivo zjedli päť mastných rezňov a plný tanier zemiakového šalátu, opica vám zaručene nehrozí. Je dobré mat v žalúdku aspoň povestný „základ“, ale pred opitosťou a možným faux pas vás určite nezachráni.
5. Alko aj nealko
Striedajte alkohol s nealkom, najlepšie vodou. Dat si panáka s každým kolegom naozaj nie je vašou povinnosťou. Predídete tak opilosti a trapasom, ale aj nevoľnosti a bolehlavu na druhý deň v práci.
6. Parketový lev
Ak ste obvykle lev salónov, na firemnej akcii sa držte na uzde. O večierku sa ešte povedú dlhé debaty a o povesť najlacnejšieho zamestnanca určite nestojíte.
7. Pozor na úprimnosť
Úprimnosť je fajn, ale niekedy aj škodí. Ak vám pod vplyvom alkoholu napadne hovoriť šéfovi, čo všetko robí zle, môže vás ráno okrem bolehlavu čakať nemilé prekvapenie.
8. Tykanie
Starostlivo zvážte ponuky na tykanie. Je lepšie nechať si ich za triezva. Nie je nič trápnejšie, ako sa ponížene vracať k vykaniu.
9. Flirt
Páči sa vám kolega alebo kolegyňa? Večierok je príležitosť, ako sa spoznať, ale pamätajte, že ste pod drobnohľadom ostatných.
10. Užite si zábavu
Aj keď si musíte dávať pozor, večierok si užite. Je to možnosť, ako upevniť vzťahy, ale aj relax, ktorý vám pomôže znovu sa s chuťou pustiť do práce.