TOP najlepší bojovníci proti prechladnutiu: Tieto babské recepty vás opäť postavia na nohy
8. 12. 2014, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:24)

Zdroj: Shutterstock
Našťastie existujú odskúšané babské recepty, vďaka ktorým sú aj tie najhoršie ťažkosti znesiteľnejšie.
Za oknom sa preháňa vietor, teplomer ukazuje nulu. Počasie ako stvorené na nádchu a prechladnutie. Jesenné a zimné obdobie im praje. Bodaj by nie, veď premočené nohy zaručene vedú k chorobe a chlad vám naozaj môže dopomôcť k nádche. No jej skutočnou príčinou býva vírusová infekcia. Nákaza sa prenáša kvapôčkami: vdychujeme patogény z kašľa, no do tela sa dostanú aj prostredníctvom rúk, ktoré sa dotýkajú úst, očí a nosa. Patogény to majú uľahčené aj v kanceláriách a tam, kde sa zdržiava viac ľudí.
V zásade platí: Ak nedôjde ku komplikáciám, mali by sa ťažkosti od 3 do 7 dní zlepšiť a po dvoch týždňoch by mali byť preč. Vtedy nemusíte ísť k lekárovi.
Sledujte priebeh
Ak máte upchatý nos a trápi vás horúčka nad 39 °C, treba zistiť, či sa za tým neskrýva zápal pľúc, iná bakteriálna infekcia alebo chrípka, takzvaná influenza. Pri dojčatách a malých deťoch vo všeobecnosti platí, že by ste lekára mali vyhľadať čím skôr. Pri podobných ťažkostiach udržujte telo v teple, oddychujte a pite veľa čaju.
Zaberá pri ochoreniach dýchacích ciest
Jedľový domáci med
Med je stáročia známy svojimi liečivými účinkami. Vďaka vysokému obsahu cukrov zabíja baktérie procesom zvaným osmolýza (zničenie bunky deštrukciou bunkovej membrány). Horský med obsahuje aj účinné éterické oleje. Celou škálou látok prospešných nášmu zdraviu však disponuje len domáci včelí med, preto sa oplatí vyrobiť si ho doma.
Čo potrebujete:
Čerstvo odtrhnuté mladé zelené vetvičky jedličky, trochu vody, primerané množstvo cukru.
Príprava:
Neumyté vetvičky dajte do veľkého hrnca. Zalejte ich vodou a varte približne hodinu. Potom nechajte hrniec prikrytý 24 hodín. Vetvičky preceďte a pridajte cukor (1 kg na 1l). Povarte a 3 – 4 hodiny nechajte vrieť pri minimálnej teplote.
Výborný na vykašliavanie
Brečtan
Už Hippokrates, otec modernej medicíny, poznal priaznivý účinok brečtanu na kašeľ. Jeho liečivé látky, triterpény a saponíny, sa nachádzajú v listoch. Sú to predovšetkým látky hederakozid C a B, ako aj alfa-hederín, ktoré navyše stimulujú sliznicu priedušiek, aby produkovala riedky hlien. Vďaka tomu sa dá sekrét ľahšie vykašľať. Zároveň extrakt z brečtanu pôsobí aj priamo na sliznicu priedušiek a umožňuje, aby sa hlien ľahšie dostal z dýchacích ciest. Alfa-hederín uvoľňuje svalstvo priedušiek a dýchacie cesty. Často sa extrakt predáva vo forme sirupu proti kašľu, kvapiek alebo čajov. Ale pozor, brečtan v prírode je jedovatý, tak ak chcete jeho listy použiť ako liek, nikdy ho nezbierajte sama.
Nič nezohreje lepšie
Slepačí vývar
Čo potrebujete:
1 zväzok zeleniny do polievky, 1 bobkový list, 1 klinček, 4 zrnká čierneho korenia, 450 g nevykostených kuracích pŕs, soľ,
mleté čierne korenie, sójovú omáčku, 150 g rezancov, 3 mrkvy, 350 g brokolice, 3 jarné cibuľky
Príprava:
Očistíme zeleninu do polievky a nakrájame ju na kúsky. Spolu s koreninami dáme do hrnca s vriacou vodou. Vložíme tam aj mäso a 30 minút ho povaríme. Vyberieme, vývar precedíme cez sitko a dochutíme soľou, čiernym korením a sójovou omáčkou. Rezance varíme vo vývare. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na pásiky. Dáme ju do vývaru spolu s brokolicou a mäsom a znovu povaríme 10 minút. Kuracie mäso vyberieme a nakrájame na kocky. Očistíme jarnú cibuľku a nakrájame ju na kolieska. Pridáme do taniera s polievkou.
Čajová variácie, ktoré vás postavia na nohy
Liečivé čaje si môžete namiešať jednoducho aj v pohodlí vášho domova. Do našich receptov sme vybrali sušené rastliny, ktoré dostanete kúpiť v lekárni. Ak použijete čerstvé, rátajte približne s dvojnásobnou dávkou. Recepty sú na jednu šálku.
Bazové kvety
Príprava: 2 čajové lyžičky bazových kvetov za-
lejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 10 minút. Čajík vypite čo najteplejší ešte pred tým, ako sa zababušíte a v posteli poriadne vypotíte. Čaj má protizápalový účinok a zmierňuje horúčku.
Kvety nechtíka
Príprava: Na 1 čajovú lyžičku kopcom
naberte kvety nechtíka, zalejte vriacou vodou
a 5 – 10 minút nechajte vylúhovať. Pri silnejších ťažkostiach vypite denne až 3 šálky. Čaj má antiseptické účinky a prečisťuje krv.
Koreň sladkého drievka
Príprava: 1 – 2 čajové lyžičky koreňa sladkého drievka zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať asi 15 minút. Uvoľňuje hlieny, pôsobí močopudne a protizápalovo.
Aníz
Príprava: Polovicu lyžice anízu podrvte v mažiari a dajte do šálky. Ihneď zalejte vriacou vodou. Nechajte vylúhovať 10 – 15 minút. Aníz uvoľňuje hlieny a pôsobí proti záchvatom kašľa pri akútnych ochoreniach dýchacích ciest.
Lipové kvety
Príprava: 1 čajovú lyžičku lipových kvetov zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 10 minút. Pite po menších množstvách také teplé, ako sa len dá. Čaj podporuje potenie.
Kúpeľ chodidiel vás ozdraví
Kúpeľ chodidiel pomôže celému organizmu. Pozitívne ovplyvní imunitný aj nervový systém, krvný obeh aj látkovú premenu. Okrem toho stúpajúca para udržiava sliznice vlhké a pár kvapiek éterického oleja uľahčí dýchanie. Pri prechladnutiach sa osvedčil tymian a eukalyptový olej, pri ľahkej horúčke je správnou voľbou citrónový olej. Na čo si dať pozor? Kým nakvapkáte éterický olej do vody, zmiešajte ho vždy najprv s emulgátorom, akým je napríklad mlieko.
Ostrý koreň má silu
Chrenový sirup proti kašľu
1 kúsok chrenu, trocha medu
Chren očistite, umyte a ošúpte. Potom najemno nastrúhajte a vložte do uzatvárateľného pohára. Zalejte medom a obe prísady spolu dobre premiešajte. Pohár uzavrite a zmes nechajte pár hodín odstáť. Užívajte denne ráno i večer po jednej lyžičke.
Silnejší variant
Pre dvojnásobnú účinnosť: Med vytiahne z nastrúhaného chrenu šťavu, takže sú v ňom uvoľnené liečivé látky. Takto získaný sirup proti kašľu pôsobí antibakteriálne a nepomáha len
pri bronchitíde a čiernom kašli, ale aj pri zápaloch vedľajších dutín.
Ostrý, ale účinný:
1. Chren nastrúhajte.
2. Zalejte medom. Mal by byť tekutý, aby sa všetko dalo dobre premiešať.
3. Hotový sirup proti kašľu vydrží asi týždeň.
Liečivá zelenina pre každý prípad
Cibuľový sirup proti kašľu
100 g cibule, 100 g hnedého kandizovaného cukru, gáza na precedenie
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kocky. Vložte do hrnca spolu s hnedým kandizovaným cukrom a zohrievajte za stáleho miešania, až kým sa cukor úplne neroztopí. Zmes preceďte cez gázu a zachyťte šťavu. Sirup proti kašľu nechajte vychladnúť a uskladnite ho v chladničke. Povrch sirupu stuhne, pred užitím ho preto premiešajte.
Tip: Pohár poriadne uzatvorte, aby sirup proti kašľu silno voňal cibuľou.
Je to celkom jednoduché:
1. Cukrovo-cibuľovú zmes nenechajte rozohriať príliš, aby sa sila nezničila.
2. Cez gázu preceďte do pohára.
3. Kúsky cibule cez gázu poriadne vyžmýkajte.
4. Sirup proti kašľu naberajte a užívajte po malých lyžičkách.
Všestranný
Pre vaše celkové zdravie
Za nepríjemný zápach cibule, ale zároveň aj za jej liečivú silu môžu zlúčeniny síry, ktoré obsahuje. Všestranná zelenina pôsobí silno antibakteriálne, protizápalovo a uvoľňuje hlieny a kŕče. Okrem iného pomáha pri kašli a bronchitíde, zápale hrdla, zachrípnutí, zápale stredného ucha a horúčke.
Kyslé uzdravuje: citrónová prvá pomoc
- čerstvé šťavnaté ovocie proti kašľu & bronchitíde
Citrónový sirup proti kašľu
3 až 4 citróny, cukor
Citróny ošúpte a nakrájajte na kolieska. Vo vrst- vách poukladajte do misky a každú vrstvu po- sypte cukrom. Nechajte odstáť 12 – 14 hodín. Šťavu, ktorá sa usadila, nalejte cez lievik do pohára. Trikrát denne užívajte po jednej lyžičke sirupu a k tomu si dajte polovicu plátku citróna. Zvyšok uložte do chladničky. Pre koho je to príliš sladké, môže 2 lyžice sirupu zriediť pohárom vody.
Sila ovocia
Citróny sú bohaté na antioxidanty. Ich antivírusové a antibakteriálne účinky z nich robia ideálnu prísadu do sirupov proti kašľu so značkou ,,vyrobené vo vlastnej kuchyni“. Citróny však prinášajú úľavu aj vo forme zábalov: biocitrón nakrájajte na tenké pláty a zabaľte do utierky. Poklepte, aby vytieklo trochu šťavy. Utierku priložte na hruď a poriadne sa prikryte.
Extra tip:
Sirup proti kašľu si môžete pripraviť aj s medom. Vytlačte dva citróny a šťavu prelejte cez sitko. V malej miske zmiešajte 150 g medu a 50 ml glycerínu (dostanete v lekárni). Hotovú šťavu prelejte do tmavej fľašky a poriadne uzavrite.
1. Najskôr ošúpať, potom navrstviť: Citróny ošúpte ostrým nožom. Odstráňte čo najviac bielej šupky, pretože má horkú chuť. Potom ich priečne nakrájajte na tenké plátky, pričom odstráňte aj ich stredy. Kúsky navrstvite do plytkej misky.
2. Teraz osladiť: Každú vrstvu citrónov poriadne posypte cukrom. Roztopí sa v ovocnej šťave a vznikne sirup, ktorý neodmietnu ani vaše deti.
3. Nechať odležať: Po 12 až 14 hodinách sa sladký sirup usadí na dne misky. Plátky citróna nezahadzujte. Aj ony poslúžia ako prírodný liek.
4. Preliať: Plátky citróna vezmite z misky a odložte nabok. Sirup prelejte cez sitko do uzatvárateľného pohára.
5. Postupne spotrebovať: Nádobu so sirupom uzavrite a uložte do chladničky.