3-dňová diéta s ananásom: Budete zaručene štíhla
11. 4. 2009, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:37)

Zdroj: Foto: Shutterstock
Potrebujete a chcete zhodiť nejaké to kilo navyše? Vieme, ako na to!
Pokiaľ chcete schudnúť a ešte urobiť niečo pre svoje zdravie, naservírujte si ananás. Je chutný, nízkokalorický a výživný.
Cennou zložkou ananásu pre znižovanie hmotnosti je bromelín. Tento enzým uľahčuje trávenie bielkovín a pomáha redukovať tukové bunky. Nie zbytočne sa mu hovorí „tukožrútske“ ovocie. Určite vás poteší i fakt, že v 100 gramoch tohto ovocia sa nachádza len 0,12 gramu tuku. Až 80 percent ananásu tvorí voda, zvyšok sú prevažne sacharidy. Má vynikajúce detoxikačné vlastnosti, odvádza prebytočnú vodu z tela a upravuje črevné prostredie.
Ktorý si vybrať?
Pri diéte jedzte len čerstvý ananás. Ten konzervovaný je naložený v sladkom náleve a obsahuje oproti čerstvému až 800 kJ /100 g. Dobre teda zvážte, či si očistíte nízkoenergetický čerstvý ananás, alebo siahnete po konzerve.
Čo sa v ňom skrýva
Je to ovocie bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie dôležité látky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a betakarotén – provitamín vitamínu A, zo stopových prvkov draslík, horčík, vápnik, zinok, železo, mangán, sodík a fosfor.
Na čo si dať pozor
Zrelý ananás poznáte podľa typicky sladkastej vône. Jeho kôra je pevná a lístky zelené. Čím viac má ananás vypuklé šupiny, tým je zrelší a aromatickejší. Ananás skladujte pri teplote 15 až 18 °C. Nakrájaný ho uložte do chladničky a zjedzte do 48 hodín.
1. deň
Raňajky
100 g ananásu, 2 kivi, 1 stredne veľké jablko, 1 PL pšeničných klíčkov, 1 ČL medu
Ovocie nakrájame na drobnejšie kúsky, ochutíme medom a posypeme pšeničnými klíčkami.
Obed
100 g uvarených kuracích alebo morčacích pŕs bez kože, 1 menší pór, 1 PL rastlinného oleja, 100 g ananásu, 100 g konzervovaných malých šampiňónov, 1 ČL sójovej omáčky, 1/2 šalátovej uhorky, šťava z 1/2 citróna, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
Na kolieska nakrájaný pór orestujeme na rozohriatom oleji. Pridáme sójovú omáčku, šampiňóny, na kocky nakrájaný ananás a na rezance pokrájané kuracie mäso. Premiešame a nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ako prílohu si pripravíme uhorkový šalát ochutený citrónovou šťavou.
Večera
60 g tvrdého syra (max. 30 % tuku), 1/2 hlávky ľadového šalátu, 1 paradajka, 1 žltá paprika, 1 malá cibuľa, 100 g ananásu, 2 ČL rastlinného oleja, šťava z 1/2 citróna
Syr, ananás, paradajku a papriku nakrájame na menšie rezančeky, šalát natrháme na kúsky, cibuľu nasekáme nadrobno a všetko dáme do misky. Pridáme olej, citrónovú šťavu a premiešame.
2. deň
Raňajky
100 g ananásu, 1 veľká mandarínka, 1 stredne veľké jablko, 1 PL sekaných orieškov, 1 ČL medu
Ovocie nakrájame na drobnejšie kúsky, ochutíme medom a posypeme sekanými orieškami.
Obed
100 g mletého mäsa z hydiny, 1 malá cibuľa, 1 žĺtok, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 ČL rastlinného oleja, 2 tenké plátky ananásu, 1 plátok toastového syra light, 1 ČL mletej papriky, soľ
Mleté mäso zmiešame s nasekanou cibuľou, pridáme žĺtok a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame, ochutíme paprikou a soľou a všetko sformujeme do jednej mäsovej placky. Tú opečieme na rozohriatom oleji. Na jeden plátok ananásu položíme opečené mäso, prikryjeme plátkom syra a krátko grilujeme. Posypeme paprikou a prikryjeme druhým plátkom ananásu.
Večera
1 list ľadového šalátu, 1/2 šalátovej uhorky, 2 PL bieleho nízkotučného jogurtu, 1 ČL majonézy light, 1 ČL kečupu, strek korenia tabasko, 100 g varenej bielej ryby, 150 g ananásu, nasekaný kôpor na posypanie
Ananás a uhorku pokrájame na kocky, pridáme nakrájané kúsky ryby a spojíme s majonézou, jogurtom a kečupom. Ochutíme tabaskom, rozložíme na list ľadového šalátu a posypeme kôprom.
3. deň
Raňajky
100 g ananásu, 1 veľká mandarínka, 1 stredne veľké jablko, 1 PL pšeničných klíčkov, 1 ČL medu
Ovocie nakrájame na drobnejšie kúsky, ochutíme medom a posypeme pšeničnými klíčkami.
Obed
30 g ryže, 120 g kuracích pŕs, 1 PL rastlinného oleja, 100 g čerstvého ananásu, šťava z 1/2 citróna, sekané čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor, pažítka)
Dáme variť ryžu a medzitým opečieme na rozohriatom oleji naklepané kuracie prsia. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme citrónovú šťavu, 1PL vody a necháme prejsť varom. Mäso servírujeme s varenou ryžou, na kocky pokrájaným ananásom a všetko prelejeme zredukovaným výpekom. Ozdobíme bylinkami.
Večera
200 g nízkotučného tvarohu, mletá škorica, 1 PL nasekaných slnečnicových semienok, 1 PL minerálnej vody, 100 g ananásu
Tvaroh vymiešame s minerálnou vodou a zmiešame s nadrobno nakrájaným ananásom. Okoreníme škoricou a posypeme slnečnicovými semienkami.