5 jedál, ktoré môžu spôsobiť rakovinu: Čo sú ozajstné hrozby a čo fámy? Pri bode č. 4 robíte chybu aj vy
3. 11. 2018, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:28)

Zdroj: Shutterstock
Ktoré jedlá sú z hľadiska rizika vzniku rakoviny nebezpečné? Pri bode č. 4 robí chybu takmer každý.
Dobrá správa je, že čo sa týka jedla, nie je až tak veľa nebezpečných potravín, ktoré by mohli vyvolať rakovinu. Problém je obezita, tá skutočne zvyšuje riziko ochorenia na rôzne typy rakoviny. Jedlo celkovo nie je až také karcinogénne ako napríklad fajčenie, radiácia či vírusy, a keď sa to tak vezme, väčšina prípadov rakoviny vzniká spontánne, bez zjavnej príčiny.

Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto
Aby ste si čo najviac chránili zdravie, je dobré znížiť príjem alkoholu, vyprážaného a technicky spracovaného mäsa, konzervovaných potravín a sýtených nápojov. Neexistuje zaručená ochrana pred rakovinou, ale zdravý životný štýl vo všeobecnosti pozitívne vplýva na ľudské zdravie. Tu je 5 potravín, ktoré môžu spôsobiť rakovinu >>>
1. Spracované mäso
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná fotografia
Údeniny či inak upravené mäso, hot dogy, slanina, šunka, párky sa považujú za karcinogénne. Jedzte ich preto v obmedzenom množstve a v žiadnom prípade nie každý deň.
2. Konzervované a presolené potraviny
Zdroj: Shutterstock
Mastia sa? Pomôže morská soľ
Rakovina žalúdka sa spája so zvýšenou konzumáciou presolených jedál, čipsov, solených rýb a taktiež s konzervovanými potravinami. Menej je lepšie ako viac, takže schovajte soľničku a vyberte radšej škrabku na zeleninu a ovocie.
3. Alkohol
Zdroj: Shutterstock
Anna kvôli alkoholu takmer prišla o dôveru najbližších. (ilustračné foto)
Môže zvýšiť riziko rakoviny úst, čreva a prsníka. Obmedzte konzumáciu alkoholu na maximálne tri drinky do týždňa.
4. Príliš horúce a sýtené nápoje
Ak pravidelne pijete priveľmi horúcu kávu, čaj alebo polievku, riskujete vznik karcinómu pažeráka. To platí aj pre príliš sýtené a studené nápoje. Pite a jedzte potraviny, ktoré nie sú ani príliš horúce a ani príliš studené, najlepšie bez bubliniek.
5. Pečené a smažené mäso
Zdroj: Shutterstock
Vyskúšajte starý dobrý gordon bleu štyrikrát inak.
Príliš vysoké teploty pri vyprážaní a pečení môžu porušiť DNA heterocyklických amínov a polycyklických aromatických hydrokarbonátov. Varte pri čo možno najnižšej teplote a vyberte mäso ešte predtým, ako by sa mohlo pripáliť.