Reklama

5 potravín, ktoré môžu spôsobiť rakovinu: Pri bode č. 4 robí chybu takmer každý, na TOTO už zabudnite

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Toľko sa hovorí o veciach, ktoré sú zodpovedné za to, že je stále viac ľudí chorých na rakovinu - ako sa v tom má normálny človek vyznať? Ako rozpoznať, čo sú ozajstné hrozby a čo len fámy?

Dobrá správa je, že čo sa týka jedla, nie je až tak veľa nebezpečných potravín, ktoré by mohli vyvolať rakovinu. Problém je obezita, tá skutočne zvyšuje riziko ochorenia na rôzne typy rakoviny. Jedlo celkovo nie je až také karcinogénne ako napríklad fajčenie, radiácia či vírusy, a keď sa to tak vezme, väčšina prípadov rakoviny vzniká spontánne, bez zjavnej príčiny.

Aby ste si čo najviac chránili zdravie, je dobré znížiť príjem alkoholu, vyprážaného a technicky spracovaného mäsa, konzervovaných potravín a sýtených nápojov. Neexistuje zaručená ochrana pred rakovinou, ale zdravý životný štýl vo všeobecnosti pozitívne vplýva na ľudské zdravie.

Zdroj: Shutterstock

Zelený čaj odvodňuje a zlepšuje činnosť obličiek

5 potravín, ktoré môžu spôsobiť rakovinu

1. Spracované mäso

Údeniny či inak upravené mäso, hot dogy, slanina, šunka, párky sa považujú za karcinogénne. Jedzte ich preto v obmedzenom množstve a v žiadnom prípade nie každý deň.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná fotografia

2. Konzervované a presolené potraviny

Rakovina žalúdka sa spája so zvýšenou konzumáciou presolených jedál, čipsov, solených rýb a taktiež s konzervovanými potravinami. Menej je lepšie ako viac, takže schovajte soľničku a vyberte radšej škrabku na zeleninu a ovocie.

Zdroj: Shutterstock

Mastia sa? Pomôže morská soľ

3. Alkohol

Môže zvýšiť riziko rakoviny úst, čreva a prsníka. Obmedzte konzumáciu alkoholu na maximálne tri drinky do týždňa.

Zdroj: Shutterstock‎

Anna kvôli alkoholu takmer prišla o dôveru najbližších. (ilustračné foto)

4. Príliš horúce a sýtené nápoje

Ak pravidelne pijete priveľmi horúcu kávu, čaj alebo polievku, riskujete vznik karcinómu pažeráka. To platí aj pre príliš sýtené a studené nápoje. Pite a jedzte potraviny, ktoré nie sú ani príliš horúce a ani príliš studené, najlepšie bez bubliniek.

5. Pečené a smažené mäso

Príliš vysoké teploty pri vyprážaní a pečení môžu porušiť DNA heterocyklických amínov a polycyklických aromatických hydrokarbonátov. Varte pri čo možno najnižšej teplote a vyberte mäso ešte predtým, ako by sa mohlo pripáliť.

Zdroj: Shutterstock

Vyskúšajte starý dobrý gordon bleu štyrikrát inak.

Vyberáme pre vás niečo PLUS