Chcete dobrú správu na úvod? Ženy, ktoré majú vyššiu hladinu cholesterolu, žijú dlhšie. A ešte jednu? Cholesterol, obsiahnutý v živočíšnych produktoch, nie je zďaleka taký nebezpečný, ako sa doteraz predpokladalo, skôr naopak. A ako to súvisí s chudnutím? Veľmi. Pretože mnoho ľudí robí tú chybu, že sa snaží zo svojho jedálnička cholesterol vylúčiť, ale ak by niečoho mali ubrať, sú to tuky ako také a cukry.

1. Cholesterol je čisté zlo. Škodí zdraviu, a ešte sa po ňom priberá

To rozhodne nie je pravda. Respektíve je to oveľa zložitejšie, než sa celé roky tvrdilo. Rozhodne už neplatí, že jedlá s cholesterolom sú práve kvôli nemu škodlivé, a preto by sa nemali jesť. Na tom, že podobné tvrdenie bola omylom, sa v posledných rokoch zhodli okrem iného britskí a americkí vedci. Cholesterol podľa nich riziko infarktu nezvyšuje. Mylné varovanie sa týkalo napríklad masla alebo vajec. V skutočnosti sa ľudské telo bez cholesterolu nezaobíde, hoci sa dlhé roky tvrdilo, že práve on je hlavnou príčinou ochorení srdca a ciev. Na druhej strane naďalej platí, že škodí, keď jeme príliš veľa tuku. Jeho prebytok sa ukladá v tele, a to naše zdravie skutočne ohrozuje. Ale v tom prípade je úplne jedno, či ide o tuk živočíšny alebo rastlinný.

Volské oko
Zdroj: Shutterstock

2. Najhoršie sú vajíčka

Úplne inak, než sme si dlhé roky mysleli, je to napríklad s vajíčkami. Možno preto, že v skutočnosti existuje takzvaný dobrý (HDL) a zlý (LDL) cholesterol, pričom vo vajíčkach je práve ten ľudskému telu prospešný. Žĺtok okrem toho obsahuje lecitín, ktorý pomáha telu hospodáriť práve s cholesterolom. Práve vajíčka sú ideálnym zdrojom bielkovín, ktoré sa skvele hodia aj pri chudnutí, napríklad vo večernom šaláte. Ľudskému telu viac než zvýšená hladina cholesterolu zlého škodí, keď má nedostatok cholesterolu dobrého.

3. Tuky sú vždy horšie ako cukor

Dlhé roky sa prakticky kládlo znamienko rovnosti medzi tuky a priberanie a škody na zdraví. A tomu zodpovedali aj všelijaké kampane bojujúce za zdravšie stravovanie a podobne. Teraz sa však zdá, že omnoho väčším strašiakom je cukor, ktorý sa doteraz ako riziko skôr podceňoval. V poslednom čase pribúdajú varovania z odborných kruhov, týkajúce sa glukózovo-fruktózového sirupu, ktorý sa ako lacnejší variant cukru repného alebo trstinového používa v potravinárstve čím ďalej, tým viac. Tento sirup pritom okrem iného zvyšuje riziko ukladania tuku medzi vnútornými orgánmi, čo už priamo podporuje riziko rozvoja niektorých chorôb. Vysoký príjem cukrov ako takých navyše zvyšuje tendenciu tela ukladať si škodlivý cholesterol.

4. Hladina cholesterolu v tele sa dá ovplyvniť jedine jedlom alebo liekmi

Nie je to tak. Pretože kladný vplyv na pomer rôznych typov cholesterolu v tele má tiež pohyb. Vhodná je obyčajná chôdza, ešte účinnejší je však beh alebo iné cvičenia vo vyššom tempe.

Raňajky
Zdroj: archív

5. Štíhli ľudia sú zdravší, pretože majú menej cholesterolu v krvi

Vôbec nie! A v niektorých prípadoch u ľudí, ktorí sú štíhli, a pritom nešportujú a nedržia diétu - je to dokonca presne naopak, pretože ich gény spôsobujú, že sa tuk neukladá do podkožia, ale priamo od orgánov. Preto by aj štíhli ľudia mali občas podstúpiť meranie hladiny cholesterolu.