Ako zistíte, že vám chýba draslík? Neberte to na ľahkú váhu! Tu je 5 signálov, ktoré si treba všímať
9. 7. 2017, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:43)

Zdroj: iStockphoto
Ak konzumujete veľa hotových jedál alebo si pripravujete obedy a večere z polotovarov, je viac ako isté, že vaše telo trpí nedostatkom draslíka.
Možno ste už počuli, že banány obsahujú veľa tohto vzácneho prvku. No viete, na čo je vlastne draslík dobrý? Pomáha normálnemu fungovaniu svalov, kolobehu telesných tekutín a vyváženosti minerálov. Navyše draslík zmierňuje priveľa soli v našej strave, problému, ktorý má každý druhý Slovák.
Jedálny lístok bohatý na draslík posilňuje vylučovanie soli z tela. Okrem toho uvoľňuje cievy a umožňuje krvi v nerušenom toku a tým nepriamo znižuje vysoký tlak. Dostatok draslíka v strave znižuje riziko infarktu a mŕtvice o 21 %, rovnako ako znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Ako zistíte, že prijímate málo draslíka? Tu je 5 varovných signálov, ktoré si treba všímať.
1. Ste stále unavená
Ak ste napriek tomu, že máte vyvážený životný režim a dostatok oddychu aj spánku unavená, možno trpíte nedostatkom draslíka. Každá bunka v našom tele potrebuje isté množstvo tohto prvku, aby mohla fungovať.
2. Cítite slabosť svalov alebo v nich máte často kŕče
Draslík hrá významnú úlohu pre normálnu činnosť svalov, od srdcového cez všetky ostatné. Takže keď je draslíka málo, môžete cítiť bolesti a kŕče aj počas dňa.
3. Trpíte závratmi alebo sa často trasiete
Nie je to síce bežné, pretože tieto symptómy môžu znamenať aj iné problémy, ale stáva sa. Neignorujte ani tŕpnutie rúk či nôh.
4. Máte vysoký krvný tlak
Bez dostatočného množstva draslíka sa vaše cievy stiahnu a prepúšťajú málo krvi, čo vyústi až do vysokého krvného tlaku. Začne vám búšiť srdce, pretože má problém poriadne pracovať.
5. Ste stále nafúknutá, opuchnutá
Ak vám chýba draslík, vaše telo nemôže dobre regulovať hladinu sodíka (soli) a môže vyvolať tzv. slané opuchy. Pre dostatok sodíka treba jesť jedlá, ktoré ho obsahujú primerané množstvo - dozviete sa v ďalšom článku Čo jesť, aby sme mali dostatok draslíka.