Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

6 naj tipov, ako byť zdravšia, krajšia a štíhlejšia

Reklama

Chýba vám energia, zdá sa vám, že vám žiadne šaty nesedia, vaša pleť je bez života, vlasy bez lesku a postava – škoda reči? Zmeňte to!

Prinášame vám 6 jednoduchých rádPrinášame rád, s ktorými opäť zažiarite a budete sa cítiť skvelo. Stačí, ak využijete aspoň niektoré z nich a uvidíte, ako vám pomôžu.

1. Chlorofyl vás oživí

Zelená farba prináša nádej, upokojuje, regeneruje. Jedlá zo zelenej zeleniny sú plné chlorofylu a ten podporuje tvorbu hemoglobínu, urýchľuje hojenie rán, zabraňuje vzniku infekcií, pôsobí preventívne proti bujneniu rakovinových buniek, posilňuje imunitu a zaháňa únavu. Zelené potraviny sú navyše zásobárňou enzýmov a chránia telo pred prekyslením z množstva sladkostí, kávy či bieleho pečiva. Zaraďte preto zelené jedlá do svojho jedálneho lístka a urobte si raz za čas zelený deň.

Vylúčte biele pečivo a sladkosti a na raňajky, obed aj večeru si skrátka dajte jedlo, v ktorom bude dominovať zelená zelenina. Uvarte celozrnné cestoviny, sparte brokolicu a pridajte zelený hrášok. K tomu nakrájané olivy, pokvapkajte olivovým olejom, posypte parmezánom a vynikajúci nízkokalorický obed alebo večeru plnú energie máte hotovú.

2. Draslík posilní srdce

V máji to určite veľmi potrebujeme. Preto si navarte kapustu alebo kel. Obidve tieto zeleniny majú draslíka vyše hlavy. Navyše obsahujú aj vysoký podiel vlákniny, ktorá povzbudzuje trávenie. Minerály zasa prospievajú cievam a starajú sa o bezchybné fungovanie svalov.

Náš tip: Čínsku kapustu nakrájajte na tenké prúžky, pridajte na kocky nasekanú uhorku, rajčinu, kukuricu a trochu strúhanej mrkvy. Pridajte nadrobno posekané mandle a vlašské orechy, pokvapkajte tekvicovým a olivovým olejom a posypte nastrúhaným eidamom. Výborné s celozrnným toastom.

3. Špargľa vás prečistí

Túto kráľovnú medzi zeleninou pestovali ako liečivú rastlinu už starí Egypťania. Dnes ju poznáme ako chutnú a mimoriadne cennú potravinu. Zelená rastie na špeciálnych záhonoch, kde ju ožarujú svetlom tak, aby sa v nej tvorilo čo najviac chlorofylu. Až 95 % špargle tvorí voda, preto obsahuje minimum kalórií. Je ľahko stráviteľná, no v žalúdku zostáva dostatočne dlho na to, aby poriadne zasýtila. Okrem toho je obdivuhodne bohatá na vitamíny B a C, minerály kálium, železo, magnézium, kalcium a meď, čo je pre ľudský organizmus priam zázrak.

Výborne pôsobí na fungovanie obličiek, pečene a pľúc. Má silné protizápalové účinky, podporuje látkovú premenu. Využite čas špargle (až do konca júna) a jedzte ju čo najčastejšie.

Náš tip: Očistenú špargľu zbavenú zhrubnutých častí a drevnatých koncov uvaríme v malom množstve vody s trochou citrónovej šťavy (dĺžka varenia asi 15 minút). Vodu z varenia si odložte na prípravu omáčky či podlievanie mäsa. Špargľu podávajte len tak s maslom, posypte ju syrom, môžete pridať aj plátok šunky. Výborná je s varenými zemiakmi.

4. Klíčky vás rozžiaria

Enzýmy v organizme pôsobia ako katalyzátory, zohrávajú dôležitú úlohu v metabolizme všetkých živých tvorov. Najviac enzýmov obsahujú surové klíčené obilniny, strukoviny a semená. Klíčky sú okrem enzýmov plné vitamínov C a E, bielkovín a nenasýtených mastných kyselín.

Náš tip: Na klíčenie sa hodia všetky semená jedlých rastlín okrem fazule. Dajte naklíčiť a denne zjedzte lyžicu. Výborne chutia v šalátoch či rizotách. Jedia sa surové, nikdy ich nevarte.

5. Pažítka napraví žalúdok

Podporuje tvorbu tráviacich štiav a tým bezproblémové fungovanie žalúdka. Je účinná proti črevným parazitom, a keď sa rozčúlite, pomôže vám znížiť tlak. Obsahuje veľa cenných a užitočných látok, vitamín C, draslík, riboflavín, vápnik, fosfor, sodík, železo a betakarotén.

Náš tip: Pažítku pridávajte posekanú do nátierok, omáčok, na obložené misy, výborne chutí v bylinkovom masle. Jednoduchú chutnú večeru si pripravíte, ak do nátierkového masla nasekáte pažítku podľa chuti, osolíte, okoreníte a natriete na ražný chlebík. Pažítku pestujte na balkóne či na okne a budete ju mať doma vždy čerstvú.

6. Brokolica proti rakovine

Pochádza z Apeninského polostrova, preto je veľmi obľúbená v talianskej kuchyni. Už aj my ju však máme veľmi radi. A to je dobre, pretože je mimoriadne zdravá. Ochraňuje nás pred voľnými radikálmi, toxickými a rakovinotvornými látkami. Pôsobí protiskleroticky, upokojuje črevá. Obsahuje viac vitamínu C ako citróny či pomaranče. Okrem toho v nej máme bohatý zdroj vitamínu E, B1 a B2, selénu, biotínu, betakaroténu, kyseliny listovej, železa, draslíka, fosforu a síry. Navyše je tento zeleninový zázrak ľahko stráviteľný, takže ho môžu jesť aj ľudia s diétami či malé deti.

Náš tip: Brokolicu umyte a pridajte do šalátu surovú. Tak si zachová všetky obsiahnuté látky. Podávajte ju aj ako prílohu k mäsu či rybe – pripravujte ju v parnom hrnci, aby si zachovala čo najviac svojich výnimočných vlastností.

Vedeli ste, že...

...listová zelenina omladzuje? Je účinným prostriedkom na udržanie sviežej mladistvej pokožky.

...mladý jačmeň pomáha pri očiste organizmu a podporuje zhadzovanie prebytočných kilogramov? Navyše znižuje riziko vzniku rakoviny a posilňuje obranyschopnosť organizmu.

...najväčšie straty chlorofylu spôsobuje tepelné spracovanie? Dlhé varenie na miernom ohni zabíja najviac vitamínov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS