Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Expert na potraviny varuje: Týchto 6 vecí radšej nikdy nedajte do úst, lebo riskujete zdravie

Aj dnes si občas spolu vyjdeme na zmrzlinové

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Jeden z najvýznamnejších odborníkov na otravy spôsobené potravinami odhalil 6 vecí, ktoré sám odmieta jesť kvôli veľkému riziku nákazy.

Bill Marler pracuje vo Washingtone ako expert na otravy spôsobené potravinami. Zaoberal sa prípadmi súvisiacimi s baktériou E. coli, salmonelou aj inými nákazami z jedla, napísal portál MailOnline. Počas svojej praxe si všimol, ktoré potraviny sú oveľa rizikovejšie ako ostatné. Tu je jeho top šestka, ktorej sa radšej vyhnúť.

1. Surové ústrice

Odborník tvrdí, že za ostatných 5 rokov sa počet ľudí, ktorí ochoreli zo surových mušlí zvýšil. Vraj za to môže otepľovanie morí, kde sa rýchlejšie množia mikróby, ktoré sa potom dostávajú aj do nášho potravinového reťazca.

Zdroj: Shutterstock‎

Ústrice sú síce kulinárska lahôdka, ale radšej si ich doprajte tepelne upravené.

2. Nakrájané ovocie a zelenina v obchodoch

Nakrájané ovocie v plastovom pohári či miske vyzerá ako zdravá voľba na desiatu či pri cestovaní, ale odborník odporúča radšej sa takto predpripravenému ovociu vyhnúť. Tvrdí, že čím viac sa s potravinami manipuluje (krájanie, nakladanie, dlhé státie v regáloch), tým väčšie je riziko nákazy.

Zdroj: Shutterstock‎

Takéto ovocie je síce praktické, ale v obchode ho nakrájané nekupujte.

3. Klíčky

Na prvý pohľad tiež vyzerajú neškodne a tvária sa ako veľmi zdravá možnosť, ale opak je pravdou. Marler tvrdí, že zaznamenal viac ako 30 prípadov vypuknutia salmonely a nákazy baktériou E. coli za posledných 20 rokov práve v súvislosti s klíčkami. Ku kontaminácii dochádza počas klíčenia, keď sa semiačka vkladajú do teplej vody. Tá perfektne napomáha množeniu baktérií.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Klíčky sú hodnotnejšie ako dospelá rastlina

4. Surové mäso

Dať si v reštaurácii šťavnatý stejk je veľmi lákavá možnosť, ale odborník odporúča: Nechajte si ho poriadne prepiecť! Mäso potrebuje dosiahnuť aspoň 160 stupňov, aby sa zničili baktétie E. coli a salmonely.

Zdroj: Dušan Křístek

Grilovaný steak z tuniaka s basmati ryžou,

5. Surové vajcia

Prípady ľudí nakazených surovými vajíčkami síce mierne poklesli, ale odborník radí radšej sa im vyhnúť. Myslite na to, keď budete chcieť siahnuť po majonéze, zmrzline alebo niektorých alkoholických koktejloch.

Zdroj: shutterstock.com

Čokoládová zmrzlina

6. Nepasterizované nápoje – mlieko a džúsy

V poslednom čase je tu trend piť čo najčerstvejšie nápoje s odôvodnením, že pasterizácia ničí ich výživovú hodnotu. Marler má na to jasný názor: Pasterizácia nie je nebezpečná, ale surové nápoje môžu byť.

Zdroj: Shutterstock

Aké vitamíny vám chýbajú?

Napriek mnohým dôkazom a Marlerovej expertíze sú takéto odporúčania pre niekoho iba zbytočným obmedzovaním, najmä, ak sa má vzdať svojich obľúbených pochúťok. Preto je len na vás, nakoľko sa rozhodnete zariskovať a dopriať si ten svoj šťavnatý stejk či domácu zmrzlinu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS