Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7-dňový plán raz-dva zatočí s kilami navyše, ale to nie je všetko: Už nikdy viac JOJO efekt!

Vďaka tomuto jedálničku si udržíte postavu bez jojo efektu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Poznáte to, niekoľko týždňov krvopotne držíte rôzne diéty a prebytočné kilá idú naozaj dolu. Len čo sa vrátite k svojim stravovacím návykom, často vážite viac ako predtým. Ako tomu zabrániť?

Ponúkame vám 7-dňový plán, ktorý raz-dva zatočí s kilami navyše, ale to nie je všetko! Prezradíme vám aj základné pravidlá, aby už viac nenabehli späť. Keď si dlhodobo chcete zachovať postavu, je dôležité začleniť do všedného dňa zopár nenáročných pravidiel. Zmysluplné chudnutie totiž znamená jesť zdravo a nie jesť menej.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Týchto 5 tipov na chudnutie si musíte vytlačiť a zavesiť na chladničku!

     

    Zlaté pravidlá peknej postavy

    ● Každé jedlo obsahuje bielkoviny
    Vaše telo ich potrebuje na budovanie svalov. Čím viac svalov budete mať, tým rýchlejší bude aj váš metabolizmus.

    ● Jedzte dobré sacharidy
    Dobré sacharidy predstavujú prirodzenú stravu. Patrí sem zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny a orechy.

    ● 85 % diéty tvorí zdravá strava
    To však neznamená, že celý deň sa stravujete zdravo a na večeru si dáte balík čipsov. Občas môžete zhrešiť malým snackom.

    ● Nejedzte primálo
    Keď budete hladovať, telu vyšlete signál, že si má tvoriť zásoby a ako následok budete spaľovať menej tukov.

    ● Zasýťte sa vlákninou
    Potraviny bohaté na vlákninu sú výživné, nízkokalorické a pomáhajú odbúravať škodlivé látky. Okrem toho vás zasýtia na dlhší čas.

    ● Začnite pomaly
    Nemajte hneď veľké oči a k výsledku sa dopracujte krôčik po krôčiku. Nárazové schudnutie nie je zdravé a väčšinou stratíte hlavne vodu.

    ● Sledujte svoje stravovanie
    Skúste si zapisovať všetko, čo zjete. Budete mať prehľad a uľahčí vám to rozhodovanie pri zostavovaní jedálnička.

    ● Vyškrtnite nezdravé potraviny
    Pozor nielen na tuky a cukry, ale aj na priemyselne spracované potraviny. Obsahujú nezdravé prídavné a chemické látky.

    ● Kašlite na váhu
    Nesledujte stále ručičku na váhe. Radšej sa zamerajte na to, ako sa cítite, ako vám sedia šaty, koľko energie máte a podobne.

    ● Pravidelne cvičte
    Snažte sa 6 dní v týždni aspoň 30 minút venovať aktívnemu pohybu. Aj keď len vo forme prechádzky alebo strečingu.

    Vzorový týždenný jedálniček

    1. deň

    Raňajky: Praženica z bielkov
    Opražíme dva bielky na kvapke olivového oleja. Podávame na hrianke z ražného chleba s polovicou avokáda, čili vločkami a čiernym korením.

    Obed: Tuniakový šalát
    Zmiešame rukolu, olivy, listový šalát, žeruchu, paradajky a nakrájanú uhorku s tuniakom nakladaným vo vlastnej šťave. Môžete pridať 1 natvrdo uvarené a pokrájané vajce.

    Večera: Špagetová tekvica
    Tekvicu rozpolíme, vyberieme jadierka a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 45 minút. Pomocou lyžice vyškriabeme vláknitú dužinu a podávame s opečeným mletým hovädzím mäsom a paradajkovou omáčkou.

    Zdroj: Shutterstock

    Špagetová tekvica

    2. deň

    Raňajky: Overnight vločky
    Zmiešame 40 g ovsených vločiek s 200 ml mandľového mlieka, 1 PL chia semienok, 2 PL gréckeho jogurtu a hrsťou čučoriedok. Dáme do pohára a vložíme na noc do chladničky. Podávame s 1 ČL medu a posypané orechmi.

    Obed: Losos s duseným špenátom
    Jednu filetu z lososa ugrilujeme a podávame s poduseným špenátom.

    Večera: Grilované kura s kapiou
    Na olivovom oleji podusíme nakrájanú cibuľku, červenú a žltú papriku, cesnak, čili a rascu. Zmes nanesieme na 1 filetu z kuracích pŕs a zapečieme v rúre. Podávame so sladkým zemiakom a s lyžicou bieleho jogurtu.

    Zdroj: Shutterstock

    Losos s duseným špenátom

    3. deň

    Raňajky: Čučoriedkový grécky jogurt
    Zmiešame 150 g gréckeho jogurtu s 1 PL slnečnicových a tekvicových semienok, nasekanými orechmi a pol ČL medu. Podávame s čučoriedkami.

    Obed: Šalát s quinoou a kozím syrom
    Zmiešame 2 PL olivového oleja, ocot, pol ČL medu, cesnak, soľ a mleté čierne korenie. Polovicu dresingu nalejeme na 40 g uvarenej quinoy a dáme na 1 hodinu do chladničky. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, rukolu, cviklu, 20 g kozieho syra a zvyšok dresingu.

    Večera: Naan pizza
    Jeden plát indického chleba naan obložíme nasekanými paradajkami, cibuľou, hubami a uvareným a natrhaným kuracím mäsom. Zapečieme.

    Zdroj: Shutterstock

    Šalát s quinoou a kozím syrom

    4. deň

    Raňajky: Francúzska hrianka
    Jeden až 2 bielky dáme do misy a namočíme do nich 1 plát celozrnnej hrianky. Pridáme 3 PL rastlinného mlieka, štvrť ČL škorice a štvrť
    ČL vanilkového extraktu. Opečieme z oboch strán na troche olivového oleja.

    Obed: Mrkvovo-tekvicová polievka
    Na olivovom oleji speníme nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme zeleninový vývar, vodu, nakrájanú tekvicu, mrkvu a zeler. Uvaríme a rozmixujeme. Podávame posypané koriandrom a s tekvicovými semiačkami opečenými nasucho.

    Večera: Špízy so zeleninou
    Chudé bravčové mäso nakrájame na kocky a sprudka opečieme na olivovom oleji. Striedavo napicháme na špajdle spolu s kapiou, cukinou a cibuľou. Grilujeme, kým sa mäso neprepečie. Podávame s celozrnným chlebíkom.

    Zdroj: Shutterstock

    Mrkvovo-tekvicová polievka

    5. deň

    Raňajky: Batatové lievance
    Rozmixujeme 1 nastrúhaný sladký zemiak s 1 odmerkou vanilkového proteínu, 1 bielkom, so štvrť ČL vanilkového extraktu, s 1 ČL prášku do pečiva a so štipkou soli. Cesto nalejeme v 2 či 3 lievancoch na panvicu a opečieme z oboch strán. Podávame s 1 ČL datlového sirupu.

    Obed: Thajská miska s krevetami
    Zmiešame nastrúhanú červenú kapustu, mrkvu, nasekanú jarnú cibuľku, fazule edamame, nakrájanú červenú papriku a bylinky podľa chuti. Na dresing zmiešame 1 PL arašidového masla, 30 ml kokosového mlieka, 1 PL ryžového octu, nastrúhaný čerstvý zázvor a 1 ČL thajskej červenej karí pasty. Pridáme opečené krevety.

    Večera: Grilované prsia
    Ugrilujeme 1 filetu z kuracích pŕs a podávame s divokou ryžou, udusenou brokolicou a so špargľou.

    Zdroj: Shutterstock

    Batatové lievance

    6. a 7. deň

    Zopakujte ktorékoľvek dva dni z nášho plánu.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.