Až 7 kíl dole za 15 dní! Tento diétny plán sa vám bude páčiť: Ľahko sa pamätá a zaručene funguje
4. 6. 2018, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:24)

Zdroj: Shutterstock
Máte pocit, že chudnutie má u vás stále ten istý priebeh? Najprv idú kilá pekne dole, ale potom sa to zastaví a vy tých posledných 5 kg nie a nie dať dole.
Máme pre vás plán, s ktorým sa vám to podarí. Stačí si zapamätať číslo 15.
Snaha schudnúť a súčasne zmeniť svoje stravovanie od základu môže byť pre niekoho priveľa. Lepšie je určiť si malé ciele a tie postupne dosahovať. Zistilo sa, že keď si všetko rozdelíte na 15 častí, budú aj neprekonateľné zmeny jednoduchšie splniteľné. A presne toto pravidlo pätnástich je základom našej diéty.
15 : 15 : 15 predstavuje 15 výživných a trávenie podporujúcich zložiek stravy, 15-minútové cvičenie a 15-minútovú meditáciu. Ak vám stačí schudnúť 2 až 3 kg, dodržujte náš plán jeden týždeň. Ak chcete schudnúť povestných 5 až 7 kg, dodržujte ho 15 dní.
15:15:15 stratégie postupného chudnutia
Vyberajte si kvalitné jedlo
Čerstvú a organickú zeleninu, hydinu a chudé mäso. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám.
15 porcií
Do svojho celodenného jedálneho lístka zaraďte 4 porcie bielkovín, 6 zeleniny, 2 mliečnych výrobkov a 3 porcie tukov.
Jedzte radšej skôr a častejšie
Väčšiu časť kalórií si doprajte v prvej polovici dňa. Výskumy ukázali, že keď príjmete väčšinu kalórií do 15. hodiny, bude chudnutie jednoduchšie.
3 hodiny pred spánkom už nejedzte
Spravte si prestávku
15 minút po začatí jedenia si spravte prestávku a zistite, či sa už cítite sýta. Ak áno, už ďalej nejedzte.
Pite
Vodu s bylinkami či citrónom a zelené čaje.
Veľkosť porcií
Snack doobeda a poobede by mal byť vo veľkosti zovretej päste. Varená zelenina vo veľkosti tenisovej loptičky, surová zelenina vo veľkosti zovretej päste. Listová zelenina predstavuje dve mužské zovreté päste. Nasekané ovocie by malo byť vo veľkosti menšej cibule, tvrdý syr vo veľkosti domino kocky, mäso vo veľkosti balíčka kariet, humus 2 PL a biela ryba ako šeková knižka.
Veďte si jedálny denník
Zvýšite si tak šancu na úspech.
Cvičte
A to aspoň 15 minút denne. Postupne predĺžte čas cvičenia na 30 až 60 minút.
Meditujte
Každý deň upokojte svoju myseľ 15-minútovou meditáciou. Čím budete pokojnejšia, tým sa budete menej prejedať.
Náš plán
1. deň
Raňajky: Škoricovo-mätový jogurt
Zmiešame menší téglik jogurtu s čerstvou mätou a so škoricou. Podávame s 2 vaječnými bielkami uvarenými natvrdo a malým pohárom mlieka.
Obed: Tuniakový šalát
Zmiešame listový šalát, huby, mrkvu, cherry paradajky s malou konzervou precedeného tuniaka.
Zdroj: Shutterstock
Tuniakový šalát
Večera: Kurča so zeleninou
Na rezance nakrájanú 1/2 kuracích pŕs podusíme spolu s 1 paradajkou, cibuľou a nasekanými olivami. Podávame posypané čerstvou bazalkou a s pareným karfiolom a so spareným špenátom.
Snacky: stonkový zeler s humusom; 2 PL syra cottage s bazalkou a paradajkou
2. deň
Raňajky: Praženica
Vyšľahané 1 vajce zmiešame s hubami, cibuľou a čerstvým špenátom. Opečieme, necháme stuhnúť a podávame s 1 plátkom praženej slaniny.
Obed: Morčacie rolky
150 g nasekaného morčacieho prsíčka zmiešame s 1 kúskom tvrdého syra, hubami, kápiou, cibuľou, olivovým olejom, červeným vínnym octom a opečieme. Zmes nanesieme na šalátový list a zrolujeme.
Zdroj: Shutterstock
Morčacie rolky
Večera: Treska s uhorkovou omáčkou
Ugrilujeme 1 menší filet tresky. Ten podávame s omáčkou pripravenou z nasekanej uhorky, kôpru, 2 PL bieleho jogurtu, 1 ČL horčice a citrónovej šťavy.
Snacky: zelenina s humusom; hrsť mandlí
3. deň
Raňajky: Šalát s prosciuttom
Zmiešame listový šalát, čerstvú bazalku, červenú cibuľu, paradajku a 1 plátok prosciutta. Pokvapkáme olivovým olejom a bielym balzamikovým octom. Podávame s volským okom.
Zdroj: Shutterstock
Šalát s prosciuttom
Obed: Špenátový šalát s lososom
Opečieme 1 filet lososa. Podávame so šalátom z baby špenátu a cherry paradajok. Pokvapkáme nízkotučným dresingom.
Večera: Kuracie prsia s cestovinami
Opečieme 100 g kuracích pŕs spolu s brokolicou, cesnakom, paradajkami a čerstvou bazalkou. Podávame s cestovinami z čiernej fazule a s parmezánom.
Snacky: grilovaná cukina; morka a syr s rukolou
4. deň
Raňajky: Arašidové smoothie
Rozmixujeme 200 ml mlieka, 1 PL arašidového masla a 1 odmerku proteínového prášku.
Zdroj: Shutterstock
Arašídové smoothie
Obed: Špenátový šalát s tuniakom
Zmiešame baby špenát s artičokmi, hubami, paradajkami a 1 malou konzervou tuniaka.
Večera: Kuracie so zeleninou
Opečieme 100 g kuracích pŕs nakrájané na rezance spolu s brokolicou, cibuľou, rozmarínom a tymianom. Podávame na špagetovej tekvici.
Snacky: 2 kúsky údeného pstruha (40 g) s cottage syrom; zelenina s humusom
5. deň
Raňajky: Miska s čiernou fazuľou
Podusíme nasekanú cibuľu, karfiol, špenát, paradajky, jarnú cibuľku, tymian a bazalku na olivovom oleji. Pridáme 4 PL čiernej fazule z konzervy, opečieme 1 vajce a necháme stuhnúť. Podávame s osminkou nakrájaného avokáda.
Zdroj: Shutterstock
Miska s čiernou fazuľou
Obed: Krevety so šalátom
Uvarené krevety zmiešame s listovým šalátom, baby špenátom, brokolicou, paradajkami, bazalkou, olivovým olejom a balzamikovým octom.
Večera: Pečená zelenina s treskou
Upečieme 1 filet tresky pokvapkaný citrónovou šťavou a podávame s pečenou cukinou, paradajkou a bazalkou.
Snacky: 2 PL gréckeho jogurtu s pestom zo sušených paradajok; zelenina s cottage syrom.
6. a 7. deň
Zopakujeme ktorýkoľvek jedálny lístok z predchádzajúcich dní. Rovnako postupujeme, aj keď dodržujeme 15-dňový plán.