Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ničí vás jarná alergia? 7 potravín, ktoré vás pred ňou ochránia alebo aspoň zmiernia jej prejavy

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock.com

Reklama

Týchto sedem potravín vám pomôže zmierniť prejavy jarnej alergie a uľahčia vám tak život.

Vo vzduchu už cítiť jar, stromy a kvety začínajú pučať, vzduch sa otepľuje, slniečko svieti, všetci sa tešia - ale niektorým jar prináša aj veľa problémov a zdravotných komplikácií. Nanešťastie je v atmosfére vplyvom postupných klimatických zmien viac kysličníka uhličitého, a to spôsobuje aj rast alergénov v ovzduší. Takže, akokoľvek máte rady jar, s alergiou sa neradno zahrávať! Našťastie existujú aj plody prírody, ktoré vám pomôžu zmierniť jej prejavy a uľahčiť vám tak život.

1. Brokolica

Ako kapustovitá zelenina obsahuje brokolica vysoký podiel vitamínu C a minerálnych látok, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi a posilňujú imunitu. Členovia rodiny kapustovitej majú obzvlášť pozitívne účinky proti alergénom. Čistia prínosové dutiny a vitamín C zmierňuje alergické prejavy. Vedecké štúdie dokázali, že už 500 mg vitamínu C denne uľavuje od alergických ťažkostí.

2. Citrusové ovocie

Aj citróny, pomaranče či grepy sú bohatým zdrojom vitamínu C. Ak skonzumujete jeden pomaranč a grep denne, dostanete do tela dávku, ktorú organizmus potrebuje na to, aby mu bolo lepšie.

3. Mladá žihľava

Bylinku, ktorá je plná výživných látok používali ľudia na liečbu alergie už oddávna. Obsahuje totiž biologicky aktívne látky - chlorofyl a vitamíny A a C, ktoré pomáhajú redukovať alergický zápal.

4. Červené hrozno

Šupky z červeného hrozna obsahujú veľké množstvo antioxidantov a resveratol, ktorý pôsobí protizápalovo. Ak budete jesť potraviny bohaté na tieto zložky, posilníte si sliznice a potlačíte nepríjemné alergické prejavy.

5. Paradajky

Červené plody nielenže obsahujú antihistaminiká a vitamín C, ale štúdie ukázali, že ich konzumáciou si posilňujete odolnosť voči astme a ochoreniam dýchacieho ústrojenstva.

6. Jablká

Jablká patria k bohatým zdrojom kvercetínu, flavonoidu, ktorý dokázateľne ochraňuje bunky pred alergickými reakciami. Kvercetín efektívne stabilizuje bunkové membrány a zabraňuje prenikaniu alergénov a zvyšovaniu obsahu histamínu v organizme.

7. Cesnak

Nemusíte si ho pridávať do vášho smoothie, ale hlavička cesnaku je fantastickou bojovníčkou proti alergii. Cesnak má totiž schopnosť potláčať aktivity určitých enzýmov - vyvolávačov zápalov v tele. Okrem toho je tiež zdrojom vitamínu C a selénu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS