Denne až pol kila dole! Toto je 7 NAJ spaľovačov tuku z čerstvej zeleniny: Doprajte si ich čo najviac
2. 7. 2018, 11:45 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:20)

Zdroj: Shutterstock
Pulty stánkov sa zazelenali a každý týždeň prinášajú nové a nové dobroty zo záhrad trhovníkov. Ak ste tak doteraz neurobili, neváhajte a vyrazte na nákupy. Čerstvá zeleninka je totiž skvelá na štíhlu líniu.
Dostali ste chuť na čerstvé a ľahké jedlá? Našťastie, záhradky máme plné mladej zeleniny. Tá vyrástla na čerstvom vzduchu na slniečku, nemusela cestovať cez pol zemegule, a tak obsahuje neporovnateľne viac výživných látok ako importované plody. Vďaka tomu prebudí váš tráviaci systém zo zimného spánku a nabudí ho na čo najvyšší výkon. Prezradíme vám, ktorých sedem druhov zeleniny by ste rozhodne nemali obísť.
Štíhla jednoducho a rýchlo
Viac je viac, to je teraz vaše motto. S pokojným svedomím si môžete dopriať túto zeleninu do sýtosti. Najlepšie bude začať hneď ráno. Napríklad s miešanými vajíčkami s hráškom a so špenátom alebo s celozrnným chlebíkom s čerstvým syrom, reďkovkami a hoblinkami čerstvej mrkvy. Na obed si doprajte pestrofarebný miešaný šalát a na večeru zeleninovú panvičku alebo polievku s kuracím mäsom. Ak sa k tomu na pár dní vzdáte sladkého, výrobkov z bielej múky a alkoholu, k tomu budete veľa piť, dokážete zhodiť denne až 0,5 kg! Veď vyskúšajte.
Kaleráb
Účinok: Obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý podporuje spaľovanie tukov. Balastné látky v ňom obsiahnuté vás zasa zasýtia na dlhý čas, zlepšia črevnú flóru a príjem výživných látok.
Spôsob prípravy: Najlepšie chutí dusený na pare alebo surový. Skvelo ho doplní bylinkový tvaroh.
Mladá mrkvička
Účinok: Betakarotény udržia vašu pokožku krásne sviežu a pevnú. Okrem toho mrkva pôsobí zásadito, odkysľuje telo a uvoľňuje bloky, ktoré vám bránia schudnúť.
Spôsob prípravy: Podusená alebo s trochou oleja dokáže vaše telo prijať výživné látky z mrkvy omnoho účinnejšie. Nezabúdajte, že aj vňaťka je zdravá.
Potočnica
Účinok: Táto rastlina znižuje hladinu cukru v krvi, čo urýchľuje aj odbúravanie tukov.
Spôsob prípravy: Aromatické, sladkopikantné lístky chutia osviežujúco ako súčasť pesta, v nátierke či šaláte.
Špenát
Účinok: Švédska štúdia ukázala, že v špenáte obsiahnuté rastlinné látky tylakoidy, redukujú vlčí hlad a súčasne poháňajú látkovú premenu a znižovanie hmotnosti.
Spôsob prípravy: Ideálne je zelené lístky len krátko podusiť s cesnakom na panvici. Hrubé stonky odstráňte, keďže obsahujú dusitany z pôdy.
Zdroj: Shutterstock
Špenát
Reďkovky
Účinok: Ostré horčičné oleje sa postarajú o rýchly nástup pocitu sýtosti a aktivujú spaľovanie tukov.
Spôsob prípravy: Spotrebujte surové a najlepšie aj s čerstvými listami.
Hrášok
Účinok: Táto strukovina okrem balastných látok sprostredkuje nášmu telu množstvo rastlinných bielkovín. Tieto urýchľujú odbúravanie tukov, udržujú kalórie spaľujúce svaly a skvelo vás zasýtia.
Spôsob prípravy: Skúste ako prísadu do omáčok na cestoviny alebo ryžových pokrmov.
Púpava
Účinok: Zlepšuje spaľovanie tukov a odvádza nahromadenú vodu a odpadové látky z tela von.
Spôsob prípravy: Listy púpavy chutia výborne v listových šalátoch s jogurtovým dresingom alebo ako čaj.