Ach, tie dovolenkové jedlá
6. 8. 2007, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:59)

Zdroj: Archív
Instantným a práškovým jedlám sa asi nevyhneme. Utiekame sa k nim najmä počas dovoleniek, ak nemáme na reštaurácie a nechceme tráviť hodiny pri sporáku. Sú však instantné jedlá zdravé?
Polievka z vrecúška je supééér!
Výska malá slečna v reklame a vy máte pocit, že takú knedličkovú v živote neuvaríte. Možno aj vaše deti sú vinou reklamy presvedčené, že polievka z vrecka je chutnejšia ako babičkina. Polotovarom sa cez prázdniny občas naozaj nevyhneme, len to netreba preháňať. Aby to nevyzeralo takto: na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instantná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec instantné kapučíno. V kempingu či na chalupe sa v lete snažíme príprave jedla venovať čo najmenej času. S instantnými pokrmami to však netreba príliš preháňať, ich rôzne prísady ohrozujú podľa lekárov naše zdravie.
Môže nás to nejako ohroziť?
„Ak takto jeme výnimočne, trebárs niekoľko dní na dovolenke v zahraničí, a pritom si dožičíme ovocie a zeleninu, nič sa nestane. Čerstvé zeleninové šaláty a veľa ovocia sú však nevyhnutnosťou. Pri častejšej frekvencii a kumulácii instantných prípravkov však svoje zdravie doslova ohrozujeme,“ tvrdí internistka MUDr. Viera Baranová. Sušené pokrmy totiž obsahujú veľa skrytých prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá, syntetické antioxidanty. Deti by sme mali od instantných jedál ušetriť. Takéto slané a pikantné jedlá im rýchlo zachutia a ich zatiaľ neskazené chuťové poháriky si na ne môžu rýchlo navyknúť.
Deťom vôbec, dospelým opatrne
Rodičia by mali dávať veľký pozor, aby dehydrované či instantné polievky a podobné pokrmy deti radšej nejedli. Hojne používaný glutamát sodný, chuťové činidlo, ktoré sa pridáva takmer do všetkých polievkových mixov, konzervovaných pokrmov a najmä čínskych výrobkov, môže vyvolať bolesti hlavy či tlak na hrudníku, potenie, nepokoj. „Deťom do troch rokov sa pre možné neurologické problémy strava obohatená glutamátom sodným striktne zakazuje,“ hovorí MUDr. Pavla Myslíková. Ani dospelým neprospievajú. Tým, čo často konzumujú instantné jedlá, ubúdajú vitamíny skupiny B, predovšetkým B6 pyridoxín. Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, málokrvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Neznamená to, že musíte mať kalkulačku v rukách, keď si na dovolenke varíte rýchly obed, ale určite nezaškodí zamyslieť sa nad tým.
Najčastejšie dovolenkové jedlá. Ako nás ohrozujú?
Pečená klobása s horčicou a chlebom
energia: 2 000 kJ bielkoviny: 21 g sacharidy: 28 g cholesterol: 150 mg tuk: 34 g vláknina: 1 g
Jedna z najnezdravších možností, ako sa rýchlo najesť. Obsahuje veľké množstvo tuku a cholesterolu. Negatívny vplyv tukov je ešte znásobený spôsobom prípravy, pri grilovaní aj pečení sa uvoľňujú voľné radikály. Určitým rizikom je aj prítomnosť potenciálnych rakovinotvorných látok, ktoré sú v každej údenine. Ich vplyv by sa dal čiastočne minimalizovať veľkou zeleninovou prílohou.
Hamburger, hranolčeky a kečup
energia: 2 030 kJ bielkoviny: 17 g sacharidy: 57 g cholesterol: 100 mg tuk: 60 g vláknina: l g
Tento pokrm má síce veľký obsah energie, nemožno však povedať, že by mal veľkú schopnosť zasýtiť. Podobne ako klobása obsahuje veľa tuku a cholesterolu. V kombinácii s hranolčekmi a kolou je to veľmi nezdravé jedlo. Podľa rôznych výskumov spôsobuje dokonca závislosť podobnú drogovej. Odľahčiť sa dá veľkou zeleninovou prílohou.
Instantná čínska polievka
energia: 1 960 kJ bielkoviny: 10 g sacharidy: 55 g tuk: 22 g
Naozaj rýchle a lacné jedlo, presne ako z reklamy. Všetky druhy instantných polievok majú aj ďalšiu výhodu – nepriberá sa z nich. Na druhej strane je viac mínusov ako plusov: takéto jedlo zasýti len na krátky čas, obsahuje príliš veľa soli a prídavných ochucovacích látok. V čínskych rezancových polievkach sa tiež používa tuk neznámeho pôvodu. Rezance sú fritované, čo tiež nie je najdiétnejší spôsob úpravy.
Obložená bageta so salámou
energia: 3 350 kJ bielkoviny: 20 g sacharidy: 120 g cholesterol: 70 mg tuk: 24 g
vláknina: 6 g aj viac, ak obsahuje kapustu Obložené bagety, ktoré dostať na každom kroku, v trafikách, na benzínových pumpách, v špecializovaných obchodoch, sú ďalšou nočnou morou dietológov a obezitológov. Na bagete je najnezdravšia biela múka, ktorá obsahuje veľa sacharidov: Zvoľte si celozrnnú bagetu s dostatkom nakrájanej zeleniny. Hrozí aj nákaza salmonelózou.
Pizza so šunkou
energia: 1 700 kJ bielkoviny: 15 g sacharidy: 36 g cholesterol: je rôzny podľa náplne tuk: 21 g vláknina: líši sa podľa náplne
Hoci je pizza vyrobená z bielej múky a má vysoký glykemický index, nie je podľa výživárov najhorším druhom občerstvenia. Kto nemá problémy s nadváhou, môže si ju dopriať aj dva razy do týždňa bez obáv – najlepšie v kombinácii so šalátom.
Palacinky s džemom a šľahačkou
energia: 1 700 kJ bielkoviny: 6 g sacharidy: 42 g cholesterol: 120 mg tuk: 22 g vláknina: 1 g
Je to tiež menšia kalorická bomba, ktorá vám zabezpečí jednorazovo väčší príjem sacharidov, tuku aj cholesterolu. Špecializované palacinkárne ponúkajú túto lahôdku s dôvetkom ako od babičky. Ľudia s nadváhou by mali zvážiť, aké si vyberú, namiesto džemu je vhodnejší tvaroh a ovocie.
Gyros
energia: 1 850 kJ bielkoviny: 22 g sacharidy: 55 g cholesterol: 60 mg tuk: 10 g vláknina: 4 g
Ak dostanete chuť na gyros, objednajte si ten z kuracieho alebo morčacieho mäsa. Rozdiel oproti bravčovému v tuku je až 10 gramov. Dokáže zasýtiť a obsahuje dostatok zeleniny, čo by sa mohlo dietológom pozdávať. Všímajte si čistotu prevádzky, ak sa vám niečo nepozdáva, radšej nekupujte.
Langoš
energia: 2 130 kJ bielkoviny: 17 g sacharidy: 57 g cholesterol: 100 mg tuk: 60 g vláknina: 1 g
Ďalšia kalorická bomba, ktorej dietológovia vyčítajú takmer všetko – vyprážanie na neznámom, často prepálenom tuku, bielu múku, vysoký obsah cholesterolu a tuku. Ak si ho dáte so syrom a majonézou, energetická nálož sa ešte znásobí.
Nezabudnite na zlaté pravidlá hygieny
- mäso a vajcia nakupujte len v povolených predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení,
- suroviny skladujte v chladničke, zabránite rozmnožovaniu salmonel, ktoré sa množia pri teplotách od 10 – 60 °C, najviac medzi 30 – 40 °C,
- surové vajcia neumývajte, pórmi v škrupine môžete zaniesť salmonely z povrchu dovnútra vajec,
- pri manipulácii so surovým mäsom a surovými vajcami dbajte o zvýšenú hygienu: pracovné miesto i nádoby dôkladne poumývajte teplou vodou a detergenčným prostriedkom (Jar, Pril a pod.), po práci si dôkladne umyte ruky, zabránite tak znečisteniu hotových jedál salmonelami,
- nekonzumujte jedlá, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované, na zneškodnenie salmonel treba vajce variť vo vode teplej 60 °C 12 minút, pri tepelnom spracovaní mäsa je nutné, aby sa táto teplota dosiahla v celom jeho objeme,
- majonézu používajte len priemyselne vyrobenú,
- zmrazené suroviny pred tepelnou úpravou dôkladne rozmrazte, aby sa prevarili v celom objeme,
- hotové jedlá skladujte pri teplote do 10 °C, pred podávaním zohrejte na minimálne 90 °C alebo krátko povarte,
- zabráňte styku medzi surovými a uvarenými potravinami,
- dodržujte zásady osobnej hygieny, umývajte si ruky pred začatím prípravy stravy a po použití WC,
- v letných mesiacoch sa vyhýbajte konzumácii krémových zákuskov, potravinám a zákuskom , ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko.