Aj grilované pochúťky môžu byť zdravé! Ako na to?
15. 6. 2010, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:19)

Zdroj: Shutterstock.com
Dôsledne marinované špeciality pripravené pod holým nebom na grile lákajú svojou jedinečnou vôňou a skvelou chuťou.
Nepatria síce na zoznam zdravých a výživných jedál, ale pri dodržiavaní istých zásad vášmu zdraviu nijako neublížia.
Grilovačku si len málokto dokáže predstaviť bez klobásy, slaniny, teda výrobkov z červeného mäsa s vysokým obsahom tuku, ale medzi najpoužívanejšie grilované potraviny patrí aj samotné červené mäso (bravčové, hovädzie, jahňacie). Práve tieto dobroty predstavujú vysoko rizikový zdravotný faktor, pravdaže len vtedy, ak ich týždenná konzumácia prekročí 500 Ak nepečiete a negrilujete každý deň, víkendové maškrtenie na týchto delikatesách nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo.
Ľahšia alternatíva
Za zdravšiu formu sa považuje grilovanie bieleho mäsa (kuracie prsia, krídelká, stehná...) a grilovanie rýb, ktoré by sme nemali jesť iba príležitostne. Vďaka vysokému obsahu omega- 3-mastných kyselín predstavujú účinnú prevenciu pred aterosklerózou. Veľmi chutná a pritom menej „tuková“ je aj grilovaná zelenina.
Aj grilované je zdravé
„Zdravé nemusí byť vždy iba nízkokalorické, a naopak, aj produkty bohaté na tuk a energiu sú zdraviu prospešné, ale iba v malom množstve,“ vysvetľuje MUDr. Peter Minárik, odborník na výživu, obezitu a zdravý životný štýl. To, či je jedlo zdravé, alebo nezdravé, závisí iba od toho, z čoho sme ho pripravili. „Samotné mäso, ktoré si urobíte na grilovanie, nie je nezdravé, ale ak ho niekoľko hodín ponoríte do slanej marinády a potom upečiete, stáva sa neho zaťažujúci pokrm. Soľ má okrem iných negatív aj priame spojenie s vysokým krvným tlakom.“
Grilovaná zelenina
Na gril sa najviac hodia paprika, paradajky, baklažány, cuketa, šampiňóny, ale chutné je aj grilované ovocie. Zeleninu pred uložením na podložku a na gril nesoľte a nekoreňte. Pustila by šťavu a následne by sa veľmi usušila. Radšej si pripravte marinádu z oleja (najlepšie olivového alebo repkového), cesnaku, byliniek a po ugrilovaní ju ňou natrite. „Aj keď ide o veľmi chutnú prílohu, v grilovanej zelenine či ovocí už žiadne vitamíny nehľadajte. Opečená paprika vám neuškodí, ale zmierte sa s tým, že na úkor chuti prichádza o výživovú hodnotu.“
Zásady zdravého grilovania
• Zamedzte priamemu kontaktu mäsa s ohňom, zabráňte odkvapkávaniu šťavy a tuku z mäsa do ohňa a jeho opätovnému styku s výparmi.
• Grilujte na špeciálnom obale a používajte pritom grilovacie pomôcky.
• Najvhodnejší je lávový a elektrický gril.
• Používajte vždy čerstvé suroviny. Ak bolo mäso zle uskladnené, je nedostatočne prepečené alebo spálené, nekonzumujte ho. To isté platí aj pri pečení chleba alebo zemiakov – tie grilujte zabalené v alobale.
• Mäso konzumujte až v momente, keď ste si istí jeho dostatočným prepečením, teplota pri grilovaní dosiahla 70 °C a pieklo sa minimálne 10 minút.
• Hotové mäso podávajte hneď po dopečení, pretože počas teplého večera sa v ňom môžu veľmi rýchlo premnožiť baktérie.
• Ugrilované mäso nikdy neodkladajte na miesto, kde predtým ležalo surové mäso a pri jeho krájaní nepoužívajte náčinie, ktorým ste ho porciovali v surovom stave ak ste ho ešte medzitým neumyli, mohli by ste kontaminovať už tepelne upravené jedlo.
• Grilujte radšej chudé druhy mäsa s minimálnym obsahom tuku (napr. kuracie prsia), prípadne chudšie mäso z diviny, ryby či morské plody, zeleninu alebo výrobky zo sóje.
• Pridržiavajte sa pravidla: málo chudého mäsa, primeraná porcia prílohy a obrovská porcia zeleniny.
• Domáca majonéza zo surových vajec je nebezpečná, používajte radšej hotový výrobok z obchodu, ktorý je vyrobený z pasterizovaných vajec.
• Grilujte menšie kúsky mäsa, prepečú sa skôr a rovnomernejšie ako jeden veľký kus.
• Ku grilovaným pokrmom servírujte čerstvé šaláty plné vitamínov a antioxidantov.
Výhody grilovania
• je to zdravšia forma prípravy jedla, používa sa pri nej menej tuku ako pri klasickom varení
• grilovanie nie je opekanie nad otvoreným ohňom, pri ktorom masť z mäsa kvapká priamo do pahreby a oheň ho zoškvaruje
• jedine v prípade, ak sa naše grilovanie podobá skôr spomínanému opekaniu a údeniu, vznikajú splodiny, ktoré nám môžu ublížiť – heterocyklické amíny (HA) a polycyklické aromatické uhľovodíky ( PAU )
• sú ľahšie stráviteľné ako napríklad vyprážané jedlá a lepšie chránené pred nežiaducimi baktériami a parazitmi
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!