Aj JEDLÉ HUBY vás môžu OTRÁVIŤ! Toto si všímajte, kým ich vložíte do silvestrovskej KAPUSTNICE
31. 12. 2023, 9:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:24)

Zdroj: shutterstock
Aké sú znaky nebezpečných húb a ako podať PRVÚ POMOC pri intoxikácii?

Huby sú síce zdravé a bohaté na živiny – obsahujú bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny, cukry aj tuky a je dokázaný aj ich pozitívny vplyv na imunitu, ale ak sa netrafíte do výberu tej správnej – jedlej huby, sú strašne nebezpečné! Pričom stále platí, že najviac je toxická muchotrávka zelená. Tých, ktoré by sme nemali jesť, je však oveľa viac. Naopak, jedlých, je menej. Iba okolo 150 druhov.
Otrava hubami sa prejavuje najmä bolesťou brucha, nevoľnosťou, pocitom na vracanie až vracaním, hnačkami, kŕčmi, malátnosťou alebo potením. V rámci prvej pomoci musíme vyvolať vracanie, zaistiť zvyšky jedla alebo vývratkov na analýzu, aby sa dal určiť pôvodca otravy a zariadiť prevoz do nemocnice. Najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi, ktoré sa prejavia až po dvanásť a viac hodinách do požitia húb.
Viete, že na Slovensku je každoročne hospitalizovaných 100 až 120 pacientov s otravou hubami, pričom u troch až štyroch je otrava príčinou smrti?
Pozor aj na jedlé huby!
Otráviť sa môžete aj z jedlých húb, ktoré sú už veľmi staré, nahnité či napadnuté inými cudzopasnými hubami. Riziko predstavuje aj nesprávne skladovanie húb. A ako také skladovanie má vyzerať? V prvom rade musia byť huby poriadne usušené! Po usušení ich treba vložiť do vzduchotesných pohárov, aby sa do nich nedostala vlhkosť alebo hmyz. Poháre musia byť čisté a suché. Do pohárov môžete pridať pár zrniek ryže proti prípadnej zvyšnej vlhkosti, niekoľko guľôčok čierneho korenia a tiež bobkový list proti škodcom.