Aj vaša DOSKA na krájanie ZAPÁCHA? Nemajte obavy, stačí ak urobíte TOTO a smrad bude PREČ!
22. 1. 2024, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:25)

Zdroj: shutterstock
Dosku na krájanie používame každodenne. Najmä tie plastové a drevené pohlcujú pachy z potravín, ktoré na nich krájame. Ale žiaden strach, my vieme, ako sa ich zbaviť!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Kyselina citrónová
Dokáže odstrániť nepríjemný zápach aromatických surovín, napríklad cibule, cesnaku, rýb, ale aj surového mäsa. Kyselinu citrónovú nasypte na dosku, potom ju pokvapkajte vodou. Následne dosku dôkladne pretrite, potom umyte kuchynskou špongiou riadne opláchnite pod tečúcou vodou.
Mydlo na pranie
Áno, aj mydlo určené na pranie účinne bojuje pachmi na doskách. Keďže odstraňuje cudzie pachy či baktérie odevov, dokáže to aj predmetov. Naneste ho na dosku, umyte prostriedkom na riad dôsledne opláchnite. Dosky môžete takto umyť po každom použití.
Soľ
Soľ je pri odstraňovaní pachov veľmi nápomocná. Stačí ju nasypať na navlhčenú dosku nechať aspoň 20 až 30 minút pôsobiť. Potom soľ opláchnite dosku ešte umyte prostriedkom na riad.
Zemiak jablko
Dokonca aj ovocie zelenina dokážu zvádzať boj pachom. Zemiaky nastrúhajte položte na dosku. Nechajte pôsobiť 15 minút umyte. Zemiakový škrob, ktorý je zemiakoch obsiahnutý, odstráni nepríjemný zápach. Namiesto zemiakov môžete použiť strúhané jablko, postup je úplne rovnaký.
Zubná pasta
Použitie pasty na zuby je úplne jednoduché. Natrite ňou zapáchajúcu dosku nechajte aspoň 15 minút účinkovať. Potom dosku jednoducho umyte. Zubná pasta odstráni všetky nežiaduce pachy.
Bude sa hodiť: Roztok proti škvrnám na doske na krájanie
Ak aj vás hnevajú nepekné škvrny niektorých potravín na vašej doske, vyrobte si domáci roztok proti škvrnám. Dosku najskôr posypte hrubozrnnou soľou potom prekrojenou časťou citróna alebo limetky prejdite po celej doske, aby sa soľ začala rozpúšťať. Nechajte pôsobiť aspoň päť minút, následne dosku opláchnite horúcou vodou vysušte.
Babská rada: Prečo hnednú izbovkám listy?
Hnednutie následné odumieranie špičiek alebo okrajov listov izbových rastlín nás upozorňuje na to, že rastliny nemajú potrebné pestovateľské podmienky. Môže ísť nedostatok slnečného svetla, nadmerné teplo miestnosti alebo suchý vzduch, ale dokonca aj časté vetranie počas zimy.