Aj vy bežne robíte počas jedla TOTO? Potom sa nečudujte, že máte nadváhu: TU je dôvod!
4. 9. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 18:44)

Zdroj: Shutterstock.com
Čítanie, sledovanie mobilu či televízie, počúvanie hudby počas jedla vedú k narušeniu prirodzených mechanizmov v tele a k obezite.

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com
Galéria k článku
Staré múdre pravidlo, že pri jedle má byť človek úplne v pokoji, aby nedochádzalo k odpútavaniu pozornosti k čomukoľvek inému, než je pokrm, má vedecké opodstatnenie. Akékoľvek vonkajšie zrakové či sluchové vnemy totiž bránia mozgu plne spracovávať pokrm. Vnímať jeho chuť, vôňu, a predovšetkým kalorickú hodnotu, vhodne na ňu reagovať, produkovať patričné hormóny, riadiť trávenie a metabolizmus. Práve vyrušovanie pri jedle, čítanie, sledovanie mobilu či televízie, počúvanie hudby či konzumácia za chôdze vedú k narušeniu prirodzených mechanizmov a obezite.
Zdroj: Shutterstock.com
Čítanie, sledovanie mobilu či televízie, počúvanie hudby počas jedla vedú k obezite.
Mozog totiž nereaguje adekvátne, nevníma kalorickú hodnotu pokrmu, nevylučuje správne enzýmy, neprogramuje telesné funkcie a nehovorí včas dosť, som sýty. Tiež oneskoruje niektoré tráviace procesy a vstrebávanie živín, takže človek konzumuje počas dňa oveľa viac, vstrebáva nadbytok a priberá.
Zdroj: Shutterstock.com
Čítanie, sledovanie mobilu či televízie, počúvanie hudby počas jedla vedú k obezite.
Vyplýva to z experimentu vedcov z University of Sussex, ktorí testovali 120 osôb. Časť dostávala vysoko výživný koktail, časť chudobný na živiny. Jedna polovica z oboch skupín bola pri konzumácii v pokoji, pri druhej pozornosť strhávala náročná úloha vyžadujúca veľa pozornosti. Po čase boli ponúknuté všetkým rôzne maškrty, pričom autori experimentu sledovali, kto koľko takýchto maškŕt zje.
Zdroj: Shutterstock.com
Čítanie, sledovanie mobilu či televízie, počúvanie hudby počas jedla vedú k obezite.
Z výsledkov je jasné, že osoby, ktoré dostali vysoko výživný koktail a vypili ho v pokoji, bez vyrušovania, zjedli neskôr najmenej maškŕt. Na druhom mieste bola skupina, ktorá v pokoji a bez vyrušovania vypila nízko výživný kokteil. Ale skupina, ktorá dostala vysoko výživný koktail a bola pri tom vyrušovaná, zjedla najviac maškŕt rovnako ako skupina, ktorá bola síce tiež vyrušovaná, ale dostala nízko výživný kokteil.
Zdroj: Shutterstock.com
Jedlo si treba v pokoji vychutnať.
"To je ohromný dôkaz... Je to extrémne znepokojujúce, ale dáva to zmysel. Keď je človek vyrušovaný, je jedno, či je výživné jedlo, alebo nie, nevníma ho a napcháva sa neskôr rovnako, ako ten, kto dostane pokrm s malým obsahom živín," uviedol profesor Martin Yeomans z katedry experimentálnej psychológie na University of Sussex.