Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tajomstvo 8 zázračných korenín: Škorica je dobrá proti cukrovke, zázvor proti rakovine

korenie

Zdroj: archív

Reklama

Hoci si to neuvedomujeme, korenia sa nás snažia chrániť pred rôznymi chorobami.

Tú pridáme štipku majoránky, tu zase trochu rozmarínu ... Pri varení premýšľame iba nad tým, či bude kombinácia korenia skvele chutiť. Lenže tieto zázračné dochucovadlá majú aj iný efekt, než je len dodanie chuti pri varení. Mnohé z nich sú veľmi zdravé.

1. Klinček

Bez klinčeka, ktorý svoje meno získal skutočne vďaka svojmu vzhľadu, si nedokážeme predstaviť hlavne zimné mesiace. Jeho vôňa na nás číha na každom rohu, z cukroví, vareného vína, z ovocných kompótov ... Pritom by sme sa nemali báť ho používať ani počas zvyšku roka. Toto korenie totiž obsahuje železo, vitamín C a omega-3 mastné kyseliny. Toto všetko dohromady potom pomáha nášmu krvnému obehu a srdcu udržiavať sa v kondícii.

Náš tip: Ak chcete spoznať skutočne kvalitný a čerstvý klinček, hoďte ho do vody. Ak pláva, je to v poriadku.

2. Majorán

Jeho omamná vôňa, ktorá sa šíri z hrnca zemiakovej polievk,y je jednoducho bezkonkurenčná! Majorán nechýba snáď v žiadnej domácnosti - a snáď ani v žiadnom jedle. S jeho používaním sa nemusíme vôbec ostýchať. Má totiž upokojujúci účinok na nervovú sústavu, o čom by mali vedieť všetci ľudia, ktorí sú v neustálom strese, trpia depresiami alebo napríklad aj migrénami. Podľa starého rozprávania zvládne aj zahnať žiaľ z nešťastnej lásky. Ak ale trpíte skôr menštruačnými bolestťami než na zlomené srdce, potom je majorán správna voľba aj pre vás.

3. Škorica

Škorica je jedno z najtajomnejších korení. Patrí k tým najstarším a jej chuť môže byť buď sladká, alebo pálivá. Podľa toho, čo si vyberieme a do čoho ju pridáme. Toto staré korenie je obľúbené ale aj z iného dôvodu. Vedci robili výskum, počas ktorého podávali vybraným ľuďom s cukrovkou druhého typu jednu čajovú lyžičku škorice denne. Počas štyridsiatich dní sa im znížila hladina cukru v krvi až o 20%. To je teda skvelá správa pre všetkých diabetikov a ľudí so sklonmi k tomuto ochoreniu. Ďalšie štúdie potom ukázali, že ľudia, ktorí žujú škoricové žuvačky alebo si aspoň raz denne pričuchnú k tomuto korenia, dokážu myslieť jasnejšie a pomáha to ich dlhodobej pamäti.

4. Muškátový oriešok

Podobné účinky ako škorica má aj muškátový oriešok. Podľa niekoľkých štúdií, vykonaných nezávisle na sebe, dokáže znižovať hladinu cukru v krvi. Muškátový oriešok by teda mal byť úplne bežnou súčasťou kuchyne každého diabetika. Navyše pomáha uvoľňovať inzulín zo slinivky brušnej, kde sa tvorí a odkiaľ pri cukrovke neodchádza. Pomáha tiež správnemu fungovaniu obličiek, čo je pri diabete veľmi dôležité. Okrem iného tiež zvláda ničiť baktériu E. coli.

5. Bazalka

Bazalku má veľa ľudí spojenú hlavne s talianskou kuchyňou, kde je nevyhnutnou súčasťou snáď každého pokrmu. Našťastie zohnať túto bylinkuaj u nás nie je žiadny veľký problém, a tak sa aj my môžeme tešiť nielen z jej chute, ale aj ďalších vlastností, ktoré má. Podporuje totiž trávenie a vylučovanie žalúdočných štiav, zabraňuje nadúvaniu. Vymyslite si nejaký pokrm s bazalkou, aj keď máte zlú náladu a potrebujete upokojiť nervy. V neposlednom rade nám za jej konzumáciu poďakujú aj naše obličky.

6. Zázvor

V zimných mesiacoch je zázvor verným spoločníkom všetkých, ktorí sa nedokázali včas ubrániť všemožným nachladnutiam a chrípkam, ktoré na nás útočia zo všetkých strán. Na jeho konzumáciu by sme ale nemali zabúdať ani počas zvyšku roka. Antioxidanty, ktoré sú v tomto korení obsiahnuté, pomáhajú preventívne nielen proti už spomínaným nachladnutiam, ale aj proti rakovine.

7. Tymian

Ak zabrúsime do francúzskej kuchyne, nemôžeme sa nestretnúť s tymianom. Pre túto gastronómiu je typický, ale používa sa takmer všade. Okrem skvelej chuti pomáha našej zažívacej sústave. Uľavuje totiž pri chronických zápaloch žalúdka, zastavuje hnačku a zmierňuje nadúvanie. Tymian by doma mali mať aj všetci tí, ktorí často trpia na kašeľ. Niekedy sa udáva, že je to prírodné antibiotikum. Ale pozor, zase to s jeho konzumáciou príliš nepreháňajte, mohli by ste sa aj otráviť. Tymian je skvelý k mäsu a vy si ho teraz môžete jednoducho rozmnožiť.

8. Čierne korenie

Korením života je bezpochyby aj čiene korenie, hoci na to niektorí môžu mať iný názor. Ale jeho štipľavá chuť stimuluje chuť do jedla a zabraňuje nadúvaniu. Čierne korenie totiž obsahuje látku piperín, ktorá má protizápalové účinky a do istej miery môže mať aj účinky anestetické. Pomáha vstrebávať selén a vitamíny skupiny B a niektorí tvrdia, že dokáže spomaliť rast rakovinotvorných buniek v prsníkoch. Každá minca má ale dve strany a tak, ako pre niekoho môže byť korenie prospešné, pre druhého je skôr škodlivé. Vyhýbať by sa mu mali ľudia s chronickými zažívacími ťažkosťami a tí, ktorí sa snažia zbaviť nejakého toho prebytočného kila.

Vyberáme pre vás niečo PLUS