Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako sa dá zabrániť tomu, aby sa u vášho dieťaťa rozvinuli potravinové alergie? TOTO pomôže!

Dojčatá by mali byť vystavené alergénom, napríklad lepku, už od štvrtého mesiaca života.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Dnes je už takmer každé dieťa na niečo alergické, dá sa s tým niečo robiť? Vedci prišli s novým výskumom, toto by mohlo fungovať!

Vedci z Londýnskej univerzity tvrdia, že dojčatá by mali byť vystavené alergénom, napríklad lepku, už od štvrtého mesiaca života. Naznačuje to ich štúdia, v rámci ktorej sledovali tisíc dojčiat. Polovica do šiesteho mesiaca prijímala potravu iba vo forme materského mlieka, polovica od štvrtého mesiaca dostávala tekutý príkrm obsahujúci lepok. V prvej polovici sa neskôr objavilo sedem celiatikov, teda detí alergických na lepok. V druhej polovici nemalo túto alergiu ani jedno dieťa.

Zdroj: Shutterstock

dojčatá by mali byť vystavené alergénom, napríklad lepku, už od štvrtého mesiaca života.

Podľa autorov by tak mali byť dojčatá vystavované alergénom - pšenicu, sezamu, vajíčkam, rybám a kravskému mlieku - od štvrtého mesiaca života. Mohlo by to znížiť počet potravinových alergikov. Z výskumu totiž vyplýva, že medzi deťmi, ktoré boli iba dojčené do šiesteho mesiaca života, sa v siedmich prípadoch vo veku troch rokov objavila alergia na lepok.

Zdroj: Profimedia.sk

Vystavenie dieťaťa určitému množstvo pšenice pred šiestym mesiacom veku by mohlo znížiť rozvoj celiakie.

Štúdia zatiaľ prináša len predbežné výsledky a musí byť potvrdená na väčšej vzorke detí. "Táto štúdia poskytuje dôkazy, že vystavenie dieťaťa určitému množstvo pšenice pred šiestym mesiacom veku by mohlo znížiť rozvoj celiakie," myslí si profesor Gideon Lack z Londýnskej univerzity.

Zdroj: Profimedia.sk

Ako prvý príkrm je vhodná krátko povarená a zmixovaná mrkvička.

S podobnými závermi prišli vlani kanadskí alergológovia, ktorí preukázali, že v prevencii smrteľných alergií na orechy a arašidy sa nesmie dieťa pred týmito potravinami čo najdlhšie chrániť, ale naopak byť čo najskôr týmto potravinám vystavené. Podľa ich štúdie je ideálne, aby arašidy dieťa dostalo v štyroch mesiacoch. Stačia dva gramy arašidového masla trikrát týždenne podávať dojčaťu do úst. Riziko rozvoja vážnej alergie sa tým zníži o osemdesiat percent.

Zdroj: Shutterstock

Arašidové maslo

"Dojčatá s vysokým rizikom rozvoja alergie na arašidy, napríklad tie s vážnou formou ekzému, alergické na vajíčka, či pri kombinácii oboch týchto stavov, by mali byť predtým vyšetrené odborníkom, než sa u nich arašidové maslo vyskúša," radia kanadskí vedci.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.