Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako môže byť zdravé jedlo aj chutné? Foodblogerky poskytli recepty, čo neublížia vašej postave!

Ako dodať šalátu skvelú chuť bez toho, aby bol cítiť cibuľou...

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

​Špargľa, hrášok, cvikla, ríbezle i májová bryndza, toto všetko môžeme aktuálne mesiace vychutnávať. Ponúkame vám pestré recepty plné farieb a chutí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedlo im zmenilo život! Pozrite, ako strava ovplyvnila životy týchto žien...Zmeňte ju aj vy

    Miroslava Chvosteková: Chudnem jedlom

    Srdiečkové cviklovéravioly s ricottou

    POTREBUJEME
    Na pečenú cviklu
    cviklu ● olej ● soľ ● korenie ● alobal
    Na cviklové ravioly
    300 g hladkej múky ● 80 g cviklového pyré ● 2 vajcia ● 1 žĺtok ● 1 ČL soli
    Na plnku z ricotty a tymianu
    200 g čerstvého syra ricotta ● 1 ČL čerstvého tymianu ● 50 g parmezánu ● soľ ● korenie
    Na maslovo-šalviovú omáčku
    40 g masla ● 2 PL nakrájaných šalviových listov ● soľ
    Na posyp
    ● vlašské orechy

    Cviklu umyjeme, odkrojíme konce na oboch stranách, šupku neodstraňujeme. Na alobal nakvapkáme olej, položíme cviklu, posolíme a pokoreníme. Cviklu dobre zabalíme do alobalu a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 1 hodinu. Po upečení necháme cviklu vychladnúť a očistíme ju od šupky. Cviklu nakrájame na kocky a rozmixujeme na hladké pyré. V miske zmiešame hladkú múku, vajíčka, žĺtok, soľ a cviklové pyré a vypracujeme cesto do hladkej konzistencie. Cesto zabalíme do kuchynskej fólie a necháme oddychovať pri izbovej teplote 2 hodiny. Použijeme formovací stroj na cestoviny alebo valčekom rozvaľkáme cesto na tenký plát. Vykrajujeme srdiečka. Na plnku si zmiešame ricottu, parmezán a tymian nakrájame na drobné kúsky, pridáme do plnky. Na dochutenie plnky použijeme soľ a korenie. Do stredu cesta položíme 1 ČL plnky a zlepíme druhým cestom. Varíme vo vriacej vode, až kým ravioly nevyplávajú, necháme pár sekúnd povariť a vyberieme. Maslo necháme roztopiť na panvici približne 3 minúty, keď začne voňať, pridáme šalviové listy pokrájané na malé kúsočky, posolíme. Hotové cviklové ravioly polejeme maslovo-šalviovou omáčkou a posypeme posekanými vlašskými orechmi.

    Šalátová energia

    POTREBUJEME
    fazuľové struky ● jačmenné krúpy ● slepačie vajce ● paradajkové lupienky ● klíčky ● cherry paradajky ● avokádo ● baby kukuricu ● pak choi šalát ● mrkvu ● klíčky
    Na dresing
    1 ČL olivového oleja ● 1 ČL tekvicového oleja ● mix sušených byliniek

    Jačmenné krúpky necháme cez noc vo vode. Precedíme, zalejeme vodou a varíme 10 minút. Vajce vložíme do vody a od zovretia varíme 3-4 minúty. Záleží, aké preferujeme. Fazuľové struky nakrájame na 3 cm kúsky a varíme vo vriacej vode 5 minút. Precedíme. Cherry paradajky nakrájame na štvrtky, avokádo na pásiky, baby kukuricu na kolieska, mrkvu nastrúhame. Dresing pripravíme zmiešaním olivového a tekvicového oleja s bylinkami. Servírujeme tak, že na tanier vrstvíme fazuľové struky, klíčky, avokádo, baby kukuricu, pak choi šalátové listy, mrkvu, cherry paradajky, jačmenné krúpy. Pokvapkáme dresingom, položíme prekrojené vajce, posypeme paradajkovými lupienkami a vychutnávame.

    Ríbezľovo-banánové nanuky

    POTREBUJEME
    200 g ríbezlí ● 1/2 banána ● chia semienka ● 100 ml vody ● 1 PL javorového sirupu

    Chia semienka zalejeme vodu a necháme 15 minút napučať. Očistené a umyté ríbezle dáme spolu s banánom, chia semienkami a javorovým sirupom do výkonného stolového mixéra spolu s vodou a rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Nalejeme do nádobiek na nanuky a necháme zmraziť.

    Veronika Oravcová: V kuchyni s Nikou

    Hrášková polievka s krutónmi

    POTREBUJEME
    1/2 kalerábu  ● 1 šalotku ● 1 balenie hrášku ● 2 veľké zemiaky ● 1 ČL mletej rasce ● 1 ČL ochucovadla bez glutamanu sodného ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 kus pečiva

    Na olivovom oleji orestujeme šalotku. K nej pridáme veľa hrášku, trošku kalerábu a 2 veľké zemiaky. Osolíme a dochutíme mletou rascou a ochucovadlom bez glutamanu sodného. Pridáme 2 strúčiky cesnaku, premiešame a zalejeme vriacou vodou. Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké. Pred mixovaním si odoberieme naberačkou vodu z polievky. Ponorným mixérom polievku rozmixujeme a hustotu si regulujeme odobratou polievkou. Z pečiva si opečieme krutóny na suchej panvici. Určite táto polievka chutí aj so syrom.

    Špargľa so sumčekom

    POTREBUJEME
    ● 1 filetu zo sumčekaafrického● 2 hrubšie plátky masla ● 2 šalotky● 1 cuketu● 1 balkánsky syr● 4 strúčiky cesnaku ● cherry paradajky● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL soli ● 1 ČL korenia● 1 vajce ● 2 špargle

    Filetu umyjeme, osušíme a poriadne osolíme a okoreníme z oboch strán. Dáme na panvicu, polejeme olivovým olejom, pridáme plátky masla a nakrájanú šalotku. Restujeme asi 5 minút a pritom podchvíľou otáčame. Keď máme rybu hotovú, dáme ju do pekáča a pridáme k nej cherry paradajky, plátky cukety, pár strúčikov cesnaku, kúsok balkánskeho syra a čerstvej šalotky. Osolíme a polejeme olivovým olejom. Pečieme asi 20 minút z oboch strán. Kým máme rybu v rúre, pripravíme si špargľu a volské oko. Špargľu v prvom rade musíme poriadne očistiť. Zo spodnej drevnatej časti odrežeme asi 1 cm. Prevaríme ju vo vode 2-3 minúty. Potom ju zlejeme a opláchneme studenou vodou. Ak je ryba skoro hotová, pridáme k nej špargľu do pekáča. Keď je všetko mäkké, môžeme servírovať, a to tak, že na špargľu dáme ešte pripravené volské oko.

    Lucia Súkeníková: Moje jedlo

    Zeleninové mafiny s údeným tofu

    POTREBUJEME
    185 g cukety nastrúhanej nahrubo ● 280 g karfiolu nasekaného nadrobno ● 100 g hrášku
    ● 10 g sušených rajčín ● 180 g údeného tofu
    ● 5 vajec ● 70 g nastrúhanej mrkvy ● soľ, korenie, bazalku a rozmarín – podľa chuti strúčik cesnaku

    Pripravíme si misu, do ktorej budeme všetky suroviny pridávať: cuketu a tofu nastrúhame nahrubo, karfiol očistíme a nasekáme nadrobno. Pridáme mrkvu nastrúhanú najemno, pretlačíme strúčik cesnaku, pridáme nakrájané sušené paradajky, hrášok, ochutíme soľou, bylinkami a zalejeme vajíčkami. Všetko spolu dobre premiešame a potom plníme mafinové košíčky. Môžete použiť silikónové, ale i klasické v kombinácii s mafinovým plechom. Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút. Povrch môžeme pred dopečením posypať syrom a dať ešte zapiecť pod gril. Z dávky vyjde približne 16 kusov.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.