Aby sme zvádli koronavírusovú infekciu, potrebujeme predovšetkým posilniť imunitu a je veľmi dôležité, čo jedávame. Nemeckí imunológovia teraz publikovali výsledky výskumu, ktoré sú v čase epidémie koronavírusu veľmi zaujímavé. Preukázali totiž, že zvýšený príjem soli oslabuje imunitný systém a jeho schopnosť bojovať s infekciou. Pracovali síce s infekciou bakteriálnou, zatiaľ čo COVID-19 je spôsobovaný vírusom SARS-CoV-2. Ale soľou oslabená imunita a jej znížená schopnosť bojovať s infekciou sa bude týkať zrejme aj nákazy vírusmi.

Snažíte sa posilniť si imunitu? Nie je jedno, čo jedávate a ako si jedlo pripravujete.
Snažíte sa posilniť si imunitu? Nie je jedno, čo jedávate a ako si jedlo pripravujete.
Zdroj: Shutterstock.com

Vedci z Bonnskej univerzity testovali účinky konzumácie soli na obranyschopnosť u laboratórnych hlodavcov. Pri zvýšení dávky soli v potrave nad mieru, ktorá je odporúčaná ako bezpečná, bol imunitný systém slabší a bakteriálne infekcie oveľa závažnejšie. V druhej fáze pokusu pracovali s ľudskými dobrovoľníkmi, ktorým podávali o šesť gramov soli nad odporúčanú mieru denne. U všetkých sa vyvinula imunitná nedostatočnosť.

Snažíte sa posilniť si imunitu? Nie je jedno, čo jedávate a ako si jedlo pripravujete.
Snažíte sa posilniť si imunitu? Nie je jedno, čo jedávate a ako si jedlo pripravujete.
Zdroj: Shutterstock.com

Výsledky sú prekvapujúce. V jednej z predchádzajúcej štúdii totiž imunológovia preukázali, že kožné infekcie sa hoja rýchlejšie, keď je v krvi vyššia hladina sodíka. Makrofágy, biele krvinky nešpecifickej obrany, sú aktívnejšie v prítomnosti soli. Ale makrofágy nevytvárajú protilátky pri špecifickej reakcii na patogény, napríklad práve na vírusy. Koža je navyše rezervoár soli, takže je pre ňu prirodzená vyššia hladina soli. Podľa expertov z Bonnu sa navyše niečo také preukázalo pri pokusoch na tkanivách, nie na celom organizme.

Snažíte sa posilniť si imunitu? Nie je jedno, čo jedávate a ako si jedlo pripravujete.
Snažíte sa posilniť si imunitu? Nie je jedno, čo jedávate a ako si jedlo pripravujete.
Zdroj: Shutterstock.com

"Testovali sme ľudských dobrovoľníkov, ktorí konzumovali navyše šesť gramov soli nad odporúčaný denný príjem. To je zhruba toľko, čo obsahujú dve jedlá z rýchleho občerstvenia, napríklad dva burgery alebo dve porcie hranolčekov. Po týždni títo jedinci mali veľmi oslabený imunitný systém. Pozorovaním celého organizmu sme boli schopní odhaliť zložité dráhy riadenia, ktoré vedú od nadbytočného príjmu soli k imunodeficiencii. Náš výskum tak dokazuje, že pokusy len s tkanivami a bunkami môžu byť nepresné," tvrdí profesor Christian Kurts z Bonnskej univerzity.