Reklama

Ako si prečistiť vnútorné orgány? Detox podľa 5 elementov sme skúsili na sebe, tak to dopadlo!

Očistnú kúru podľa piatich elementov vyskúšala na vlastnej koži editorka Bea a redaktorka Baška.

Zdroj: LÝDIA CZAKÓ

Reklama

Okná čistíme každého štvrť roka, byt gruntujeme dočista každú sobotu. Ako často si však prečisťujete srdce, obličky alebo žalúdok? A dá sa to vôbec?

Očistnú kúru podľa piatich elementov vyskúšala na vlastnej koži editorka Bea a redaktorka Baška. Rozhodli sa poupratovať si v organizme, zbaviť sa škodlivín a aj naďalej pokračovať v racionálnom stravovaní. Detoxikácia trvala päť dní. Každý deň sa spájal s očistou jedného telesného orgánu. To patrí k základom tejto kúry rovnako ako päť prvkov s určitými farbami, jedlami a chuťami. Ktoré sú to, čo sa pri nich čistí, čo máme jesť, ako to pripravovať a aká chuť a farba im dominuje, sa dozviete v našej prehľadnej tabuľke posilňujúcich a čistiacich potravín.

Drevo

Orgány: pečeň a žlčník
Obilniny: špalda, pšenica, raž
Zelenina: kyslá kapusta, zelený šalát, brokolica, kel
Tepelná úprava: naparovanie
Chuť a farba: viac kyslá, zelená

Oheň

Orgány: srdce a tenké črevo
Obilniny: pohánka v kombinácii s kukuricou
Zelenina: cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
Tepelná úprava: praženie nasucho
Chuť a farba: jemne horká, červená

Zem

Orgány: žalúdok, pankreas, slezina
Obilniny: pšeno alebo ovos
Zelenina: hokaido, kapusta, cibuľa, karfiol
Tepelná úprava: kratšie varenie do 10 minút
Chuť a farba: sladká, žltá

Kov 

Orgány: pľúca, hrubé črevo
Obilniny: naturálna ryža alebo jačmeň
Zelenina: zeler, petržlen, biela reďkovka, kaleráb, cesnak, jarná cibuľka
Tepelná úprava: dlhšie varenie nad 10 minút
Chuť a farba: pikantná, biela

Voda

Orgány: obličky, močový mechúr
Obilniny a strukoviny: tmavá fazuľa, fazuľa azuki, fazuľové struky pohánka
Zelenina: mrkva, červené reďkovky
Tepelná úprava: pečenie
Chuť a farba: jemne slaná, tmavá až čierna jarná očista

Baška:  Päť dní odriekania

Prečo: Keď som prišla ku kamarátke a ona odmietla moje čokoládové koláčiky s tým, že sa detoxikuje, zaujalo ma to. Najmä filozofia, že každý deň si čistím iný orgán a nie je to o hladovaní, skôr o striedmosti. Povedala som si, že päť dní vydržím, aj keby čo bolo! Chcela som sa dopracovať k pocitu ľahkosti a dúfala som, že budem menej unavená a zlepší sa mi pleť. Išla som do toho s riadnym odhodlaním. Jediné, čo som si nevedela predstaviť, bolo, ako vydržím päť dní bez kávy a čokolády.

Priebeh: Prvé tri dni som bola celkom spokojná. Bavilo ma chystať si večer jedlo na ďalší deň. Inokedy to nerobievam, lebo nemám čas. Bolo fajn spoznávať nové chute, ktoré inokedy zastiera soľ alebo koreniny. Zrazu to bolo všetko len tak – naplano. Niektoré veci mi chutili, napríklad pohánka s kukuricou, iné menej – neochutená naturálna ryža je ako za trest. Posledné dva dni sa dostavil stav úplnej apatie, teda už som nemala chuť vôbec na nič. Ani na to pripravené jedlo, ani na kávu a čokoládu!

Pocity: Prvý deň ma dosť bolela hlava. Ďalšie dni prešli rýchlo a bezbolestne, ale zdalo sa mi, akoby môj život bez chuti stratil nejakú dimenziu. Šiesty deň ráno som sa zobudila úplne zoslabnutá a ledva som sa došuchtala do kuchyne spraviť si kávu a chlieb s maslom. To maslo chutilo ako najväčšie požehnanie! Hneď ako som sa najedla, bolo mi skvele. Cítila som sa ako pierko a bola som na seba pyšná, že som to zvládla. Ďalší víkend som si dokonca dobrovoľne uvarila pohánku a brokolicu. Veľa zdravých vecí je pre mňa použiteľných aj teraz. Len tých sladkostí sa nie a nie zbaviť!

Bea: Soľ nad zlato

Prečo:  V poslednom čase som sa o seba veľmi nestarala, stravovala som sa „mírnix-dírnix“ a stres som zajedala sladkosťami. Cítila som potrebu prečistiť svoj organizmus a urobiť pre seba niečo pozitívne. Chcela som vyskúšať, či a ako sa kúra odrazí na mojom celkovom pocite a zdraví.

Priebeh: Priznám sa, že detox bol pre mňa utrpením. Najhoršie som znášala prvý deň, keď sme jedli špaldu. Zrejme to bolo lepkom, ale cítila som sa, akoby som mala v žalúdku tehlu. Trochu to zachraňovala kyslá kapusta, ktorú mám rada. Druhý deň bol o niečo pestrejší – pohánka s kukuricou, mrkvou a cviklou predsa len chutí lepšie. Počas ďalších dní mi neulahodilo nič, ale držala som sa statočne, keďže som mala silnú oporu v kolegyni Baške. Posledný večer som sa veľmi tešila na ráno, ako si spravím svoje obľúbené raňajky – poriadne osolené a okorenené volské oko poliate kečupom. Bola to príjemná predstava, ale ráno som mala taký stiahnutý žalúdok, že som si dala len maslový chlieb s medom a čaj.

Pocity:  Až v tomto náročnom období odriekania som pochopila odkaz rozprávky Soľ nad zlato. A zistila som, ako veľmi som závislá od chleba, sladkostí a kávy. Najviac mi predsa len chýbala soľ, jedlo pre mňa nemalo žiadnu chuť. Mala som „absťáky“, cítila som sa unavená, podráždená a rátala som dni do konca. Stále som myslela len na jedlo. Jediným pozitívom bolo, že som od vyčerpania oveľa lepšie spala. Neuveriteľne som schudla – za päť dní išlo dolu  5 kg a pri výške 170 cm som vážila 49 kg. Nevyzeralo to pekne a dosť som vystrašila svoje okolie. Medzitým som už dohnala zameškané, objavila som však nové potraviny, ktorým som sa rozhodla dať druhú šancu. Tradičné obilniny našich predkov chutia naozaj skvele, ak sa správne dochutia.

Zdroj: Shutterstock

Naklíčená pohánka je skvelá pri detoxe organizmu.

Ako funguje táto očistná kúra?

Špaldový pôstny pokrm

Pod tečúcou vodou premyte pol hrnčeka špaldovej pšenice, ružičkový alebo pokrájaný kel (prípadne brokolicu) a naparujte 10 až 15 minút.

Chutné pšeno

Pred varením ho dokonale umyte a 2- až 3-krát sparte vriacou vodou. Nakoniec ho prepláchnite studenou a nechajte odkvapkať. Pšeno potom uvarte v 1,5-násobnom objeme vody a nechajte dôjsť v zakrytom hrnci. Pri varení na kašu zvýšte objem vody na trojnásobok.

Dajte si naklíčiť pohánku

Namáčajte ju asi 5 hodín a počas dňa ju 2-krát prepláchnite. Potom ju nechajte stáť 2 až 3 dni. Zrelé klíčky majú 0,5 cm. Môžete ju jesť so strúhanou mrkvou, s kukuricou, cviklou alebo kapustou.

Plusy

● Objavujete skutočné chute rôznych druhov zeleniny a obilnín.
● Jedlo si pripravujete samy.
● Nemusíte hladovať, môžete jesť dosýta všetky kombinácie zo zoznamu na konkrétny deň.
● Trénujete si pevnú vôľu.
● Po detoxe cítite chute oveľa intenzívnejšie.
● Zlepší sa vám kvalita pleti a získate štíhlejšiu siluetu.

Mínusy

● Nesolíte, nekoreníte, preto máte pocit, že jedlo je bez chuti.
● Môže vám chýbať ovocie.
● Pijete iba vodu a zelený čaj, čo sa vám môže rýchlo zunovať.
● Hrozí „absťák“ a kríza, rátajte s tým, že budete mať obrovskú chuť na zakázané jedlá.
● Môžete sa cítiť unavená a bez nálady.
● Znie to neuveriteľne, ale 5 dní sa vám bude zdať ako nekonečne dlhý čas.