Ako prežiť Veľkú noc bez bolesti brucha a tráviacich ťažkostí? Pozor, najedzte sa, ale...
16. 4. 2025, 17:00

Zdroj: Shutterstock
Veľkonočné sviatky sú časom hojnosti, no nezabúdajte, že prejedanie môže zaťažiť žalúdok. Ako si užiť sviatky bez pocitu plnosti?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Tešíte sa na veľkonočné sviatky? Voľnejšie dni a rodinné návštevy sú vždy spojené s bohato prestretým stolom. Niekde vás budú vítať vianočkou, inde tradičnou hrudkou či údeným mäsom. Oplatí sa k nemu naservírovať skôr chren alebo majonézový šalát? Ako prežiť sviatky bez tráviacich ťažkostí?
Údené musí byť kvalitné
Hoci k veľkonočným sviatkom tradične patrí, určite ho nemožno zaradiť k zdravým potravinám. Ako je to s údeným mäsom? „Dôležité je, aby bolo vyrobené z kvalitného mäsa, neobsahovalo veľa tuku a ak možno, ani žiadne prídavné látky. Námietky voči údeninám sa všeobecne týkajú najmä vysokého obsahu soli, tukov, dusičnanov a dechtových látok, ktoré vznikajú pri údení, a patria ku karcinogénnym látkam,“ vysvetľuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „Ako tradičný sviatočný pokrm však možno údené mäso akceptovať. Údeniny odporúčam konzumovať len symbolicky a v malých množstvách.“ V striedmosti, ktorú mnohí dodržiavali počas pôstu, sa oplatí držať aj v prípade majonézového šalátu, ktorý je často prílohou údeného mäsa.
Čím nahradiť majonézu?
Majonéza je kalorická bomba s vysokým obsahom tuku i energie. Ak automaticky siahnete po light verzii majonézy, pozorne si na etikete prečítajte, ktorými látkami chýbajúci tuk nahradili. Možno je jednoduchšie zmeniť tradičnú receptúru a majonézu nahradiť smotanou alebo jogurtom. „Dosiahneme tým čiastočné zníženie obsahu tuku aj energie a odstránime z prípravy vajcia. Šalát bude lepšie stráviteľný. Možno však niekomu bude prekážať zmena typickej chuti,“ hovorí o tom, ako možno zmeniť klasiku, skúsená odborníčka. Vo všeobecnosti by ste si však nemali majonézový šalát dávať pričasto. Údené mäso môžete servírovať so zdravšou prísadou, ktorá má navyše výraznú chuť. Ide o chren.
Stavte na chren
Je ideálne, ak si môžete čerstvý koreň vykopať priamo v záhrade. Určite ho však nájdete na trhoch, ale i v obchode. Neobíďte ho. Poteší vás nielen výraznou pikantnou chuťou. „Chren je zdrojom vitamínov C, A, skupiny B a minerálnych látok. Cenný je tiež obsah silíc so sírnymi zlúčeninami, ktoré sú zodpovedné za jeho výraznú chuť,“ približuje pozitívne účinky profesorka Jana Jurkovičová. „Najlepší je čerstvý chren, lebo sú v ňom zachované všetky živiny, i keď najviac páli.“ Dávku vitamínov a vlákniny môžete ešte zvýšiť, ak si do chrenu nastrúhate jablko alebo mrkvu.
Pozor na tradičné jedlá
K tradičným jedlám na východnom Slovensku určite patrí veľkonočná hrudka, takzvaný syrek. „Ide o väčšie množstvo vajec vyzrážaných v mlieku. Ako celok je to určite kalorická bomba a záťaž najmä pre žlčník, ale ak sa konzumuje postupne, po malých kúskoch, ide o menšiu záťaž ako po zjedení jedného celého vajíčka,“ pridáva zaujímavé informácie odborníčka. Hoci sa dlhý čas zatracovali pre vysoký obsah cholesterolu, samotné vajíčka nie sú z výživového hľadiska príliš problematické. Rozhoduje hlavne ich úprava. Ľahšie stráviteľné sú vajcia uvarené namäkko. „Ťažšie uvarené natvrdo a najťažšie stráviteľné sú s pridanou energetickou hodnotou, teda ak ich pripravíte s tukom, napríklad ako praženicu alebo volské oko,“ vysvetľuje doktorka Jana Jurkovičová.
Nezatracujte vajíčka
Proti striedmej konzumácii vajíčok nemožno nič namietať. Stále pre vás zostáva strašiakom vyšší obsah cholesterolu? „Vyvažuje to vysoká výživová hodnota vajíčok. Sú zdrojom plnohodnotných a dobre stráviteľných bielkovín, majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, temer všetkých vitamínov, širokej palety minerálnych látok a stopových prvkov,“ vymenováva lekárka. „Ak si k nim cez veľkonočné sviatky dáte dostatok zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín bohatých na vlákninu, rastlinné steroly účinne pomôžu organizmu zbaviť sa nadbytočného cholesterolu.“ Konzumáciu vajec sa oplatí znížiť pri chorobách žlčníka, pri už existujúcich ochoreniach srdca a ciev či pri cukrovke druhého typu. „Predpokladá sa však, že aj v týchto prípadoch vyššie riziko predstavuje skôr nezdravý životný štýl než samotná konzumácia vajec,“ dodáva odborníčka.
Zdroj: Shutterstock
Vajcia plnené vajíčkovo-tuniakovou nátierku s kaparami budú veľmi chutiť.

Pozor na žlčník a pankreas
Nemusíte sa vzdávať ani tradičnej vianočky. Aj v tomto prípade platí, neprežeňte to s jej konzumáciou. „Pečie sa z bielej múky, spravidla je sladká, pridávajú sa do nej hrozienka, takže má bližšie ku koláču, a teda má menej zdravotných benefitov ako napríklad celozrnný chlieb. V našej kultúre však patrí na sviatočný stôl a kombinácia chutí sladkej vianočky so slanou šunkou a s chrenom je výnimočná,“ upokojuje milovníkov tradícií doktorka Jana Jurkovičová. Ak už máte predpísanú diétu, určite ju dodržiavajte i počas sviatkov. Inak riskujete zdravotné komplikácie. „Napríklad porušenie žlčníkovej diéty sa nemusí vyplatiť. Ťažké mastné jedlo vyprovokuje žlčník k sťahovaniu a vypudzovaniu žlče do dvanástnika vzhľadom na to, že žlčové kyseliny majú zásadný význam pri trávení a vstrebávaní tukov,“ upozorňuje odborníčka. „Silnejšie kontrakcie žlčníka môžu byť bolestivé, a ak je v žlčníku kameň, silnými kontrakciami sa môže dostať do žlčovodu, upchať ho a vyvolať žlčníkovú koliku, prípadne aj zápal pankreasu.“
Počuli ste náš podcast?
Pomôže prechádzka
Náročná telesná aktivita nie je po hodovaní vhodná, rovnako však nie je vhodné ľahnúť si a driemať. „Spomalí sa tak trávenie a zvyšuje sa pravdepodobnosť refluxu i pálenia záhy. Na prejedenie je najúčinnejšia prechádzka na čerstvom vzduchu, teda mierna telesná aktivita,“ radí odborníčka.