Ako pripraviť grilovačku, na ktorej sa NEPRIBERÁ? Prinášame výber zdravých alternatív, ktoré na vašom tele nenapáchajú ŽIADNE škody!
30. 6. 2023, 12:27

Zdroj: Getty/Ton Photograph
Držíte diétu, no nechcete si nechať ujsť grilovačku? Zložitá situácia, no dá sa vyriešiť! Ak si na tanier naložíte nasledujúce potraviny, budete chudnúť ďalej.
Aké mäso si vybrať na grilovanie?
Výber mäsa je zásadný. Základným princípom je kombinovať biele mäso (kuracie, morčacie a pod.) a červené mäso (hovädzie, jahňacie). A pokiaľ možno marinované, aby sa obmedzila tvorba škodlivých látok pri varení.
Ideálny je výber chudého alebo odtučneného mäsa. Trik spočíva v tom, že mäso na panvici zľahka opečiete, aby grilovanie bolo čo najkratšie. Vyhnete sa kvapkaniu masti priamo do ohňa.
Nezabudnite na ryby
Gril je vhodný aj na prípravu rýb s pevným mäsom: tuniaka, makrely, pražmy alebo sardiniek v sprievode korenín a zeleniny. Pri väčšom rozpočte môže byť zaujímavé grilovanie mäkkýšov, homára a kreviet.
Zdroj: Getty/Shaiith
Ilustračný obrázok
Alternatívy pre vegánske BBQ
Dobrou voľbou je grilovanie ovocia a zeleniny na rošte, ideálne, ak nemáte rada mäso. Nakrájajte paradajky, šampiňóny, špargľu, baklažán, papriku alebo zemiaky, karfiol, jablkové či marhuľové kolieska a raz-dva máte osviežujúcu prílohu k mäsu či vegánskym syrom.
Zdroj: Pexels/Pixabay
Ilustračný obrázok
Zapáľte oheň
Ak grilujete na ohni, uprednostnite čistené drevené uhlie z udržateľne riadených prevádzok (označenie FSC a PEFC). Mäkké drevo je vhodné na rýchle grilovanie, to tvrdé je vyhradené na veľké kusy mäsa, pretože horí dlhšie.
Grilovacia mriežka by mala byť umiestnená približne 20 až 40 cm od žeravých uhlíkov, aby sa jedlo pieklo v teple (približne 200 °C) a nie v plameňoch (500 °C).
Trik spočíva v umiestnení jedla na najchladnejšiu časť grilu, aby sa zabezpečilo rovnomerné varenie na povrchu aj vo vnútri.
Nevyhnutná údržba grilu
Zdravšie grilovanie je synonymom dobrej údržby zariadenia. Čistenie by sa malo vykonať rýchlo. V opačnom prípade môže byť ťažké odstrániť mastnotu a zaschnuté zvyšky jedla. Ak gril nevyčistíte, pri ďalšom grilovaní sa budú uvoľňovať karcinogénne látky, ako sú peroxidy lipidov, akrylamid alebo benzopyrén.
S trochou oleja a dobrou oceľovou kefou sa zvyšky ľahko odstránia. To je úloha, ktorú je potrebné zopakovať po každom použití grilu. Na konci sezóny vykonajte kompletné čistenie aj s mazaním kovových častí.
Autor: Petra Wachman