Ako si pripraviť obľúbené jedlá a neobetovať ich chuť? 17 zdravých náhrad za cukor, lepok a soľ
23. 6. 2020, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 19:30)

Zdroj: Shutterstock
Asi všetky sa pokúšame pripravovať obľúbené jedlá zdravšie a bez toho, aby sme museli obetovať ich chuť. Nech sa páči – tu je zoznam tých najlepších zdravých náhrad.
Bez lepku
1. Čierna fazuľa namiesto múky
Keď pečiete obľúbené brownies, skúste nahradiť múku plechovkou čiernej fazule. Použiť môžete aj uvarenú čiernu fazuľu, z ktorej spravíte pyré. Pri pečení nahraďte jednu šálku múky jednou šálkou fazuľového pyré. Vyhnete sa lepku a získate extra dávku bielkovín. Čierna fazuľa prospieva hrubému črevu, tráveniu aj nervovému systému a reguluje hladinu cukru v krvi. Navyše pôsobí ako prevencia vzniku srdcovo-cievnych chorôb a rakoviny.
2. Bezlepková múka namiesto pšeničnej
Ak vymeníte pšeničnú múku za bezlepkovú, na vašich maškrtách si budú môcť pochutnávať všetci – aj tí, ktorí nesmú jesť lepok. Pripravte sa však na to, že pri bezgluténovej múke stratí cesto lepkavosť, ktorá drží koláčiky pokope, preto budete musieť pridať jednu čajovú lyžičku xantanovej gumy na šálku múky. Xantanová guma je prírodný emulgátor a nahrádza menej zdravý lepok.
3. Cuketa namiesto cestovín
Cestoviny obsahujú lepok a sú plné sacharidov. Vyskúšajte namiesto nich tenké pásiky cukety orestované na olivovom oleji.
4. Ľanové semienka a oriešky namiesto krutónov
Ak si rady pridávate do polievok alebo šalátov krutóny, vyskúšajte zdravšiu alternatívu. Rozdrvte ľanové semienka a pomiešajte ich s obľúbenými bylinkami. Získate bezlepkovú zdravú náhradu s nízkym obsahom soli. Rovnako skvelé sú aj oriešky – na suchej panvici opražte mandle, pekanové alebo vlašské orechy a váš šalát bude úžasne chrumkavý.
Zdroj: Shutterstock
Vymeňte cestoviny za cuketu.
Namiesto cukru
5. Jablková šťava
Potrebnú sladkosť pri pečení dodá koláčikom jablková šťava. Nahraďte ňou cukor v pomere 1 : 1, ale na každú šálku jablkovej šťavy znížte množstvo tekutých surovín v recepte
o štvrť šálky.
6. Sóda s citrónom
Namiesto presladených nápojov pite sýtené minerálky alebo sódu s plátkami citrusov – môžu to byť citróny, pomaranče aj grepy. Váš nápoj získa sviežu chuť a bude bez cukru
a zbytočných kalórií.
7. Stévia
Stévia je prírodné sladidlo, ktoré je 300-krát sladšie než cukor, takže vám jej bude stačiť máličko. Keďže je omnoho sladšia, pri nahrádzaní cukru opatrne – ak je v recepte šálka cukru, bude vám stačiť 1 čajová lyžička tekutej stévie (približne 2 PL práškovej stévie).
8. Vanilkový extrakt
Znížte dávku cukru v recepte o polovicu a pridajte 1 lyžičku vanilkového extraktu, ktorý krásne zvýrazní chuť.
9. Škorica
Ak milujete kávičku, ale jedine s cukrom a mliekom, vyskúšajte škoricovú alternatívu. Poprášte kávu troškou škorice. Tú chuť si zamilujete. Je to hrejivé a veľmi príjemné.
Zdroj: Shutterstock
Pridajte škoricu do kávy, tú chuť si zamilujete.
Vegánske tipy
10. Avokádové pyré namiesto masla
Maslo aj avokádo sú vlastne tuky (avokádo je oveľa zdravšie) a navyše majú pri izbovej teplote skoro rovnakú konzistenciu. Namiesto masla môžete pokojne použiť avokádo, dokonca aj v dezertoch. Nahraďte jednu šálku masla jednou šálkou pomixovaného avokáda. Hodí sa perfektne ako náhrada masla napríklad do brownies alebo koláčov
z horkej čokolády. Rovnako fungujú aj roztlačené banány. Môžete nimi nahradiť tuk v recepte.
11. Mandľové mlieko namiesto kravského
Mandľové mlieko je dokonalá náhrada kravského mlieka. Môžete ho pridať do smoothie, kávy alebo vyskúšať vegánsku horúcu čokoládu.
12. Olivový olej namiesto masla
Ak budete chcieť restovať obľúbenú zeleninu, použite namiesto masla olivový olej.
13. Kokosové mlieko namiesto smotany na varenie
Ak rady dochucujete polievky či omáčky smotanou na varenie alebo šľahačkou, nahraďte ju kokosovým mliekom. A nemusí vás odrádzať názov kokosové – nechutí vôbec sladko.
Zdroj: Shutterstock
Nahraďte smotanu kokosovým mliekom.
Menej soli
14. Bylinky alebo citrónová šťava
Jedlo nemusí byť slané na to, aby chutilo úžasne. Čerstvé bylinky v kombinácii s citrónovou šťavou mu dodajú skvelú chuť.
15. Cesnakový prášok
Funguje rovnako ako bylinky. Sušený rozdrvený cesnak pridá jedlu ten správny šmrnc aj bez solenia.
Zdroj: Shutterstock
Sušený rozdrvený cesnak pridá jedlu ten správny šmrnc aj bez solenia.
Naše top tipy
16. Batatové hranolčeky namiesto klasických
Ak vymeníte klasické biele zemiaky za bataty, dostanete do tela viac vlákniny, vitamínov a zdravých karotenoidov.
17. Grécky jogurt namiesto majonézy
Pridajte doň bylinky a pár kvapiek citrónovej šťavy. Bude vám chutiť dokonca lepšie než majonéza.