Ako sa rýchlo zbaviť chrípky: Čo jesť a piť, ak vás už vírusy zložili
7. 3. 2014, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: Shutterstock
Z ničoho nič ste úplne nanič. Bolí vás hlava, kĺby, celé telo. Je to jasné. Chrípka už lapila aj vás.
O chvíľu vás bude zaujímať len to, ako sa jej zbaviť. Možno vám pomôžu naše rady a tipy, ako ju prežiť alebo ako sa jej radšej vyhnúť.
Ak vás zloží vysoká teplota nad 39 °C a bolí vás celé telo, netreba nič riešiť. Znamená to priamu cestu do postele. To najlepšie, čo môžete v takomto prípade urobiť, je zaliezť do perín a ostať v nich čo najdlhšie. Nerobte zo seba nenahraditeľných.
Útočí veľmi rýchlo
Vírus chrípky je mimoriadne rýchly. Inkubačná doba, teda obdobie od preniknutia vírusu do organizmu až do objavenia prvých príznakov, je veľmi krátka (18 až 72 hodín). Ak ho chytíme, môžeme ho hneď šíriť ďalej, hoci nás ešte nič nebolí. Útočí bleskovo, šíri sa najmä pri kašli a kýchaní alebo aj pri bežnom rozhovore. V takom prípade ochorie do niekoľkých hodín aj náš kolega.
Treba ju vyležať! Prečo?
Najčastejšia chyba, ktorú ľudia robia, keď dostanú chrípku, je, že sa nadopujú liekmi či kombinovanými prípravkami, ktoré utlmia bolesť. Zrazia vysokú horúčku, znecitlivia hrdlo a potom majú pocit, že nad chorobou zvíťazili a idú do roboty. V skutočnosti sú však chorí. Škodia sami sebe, ale aj iným, lebo roznášajú vírusy ďalej. Platí, že si treba jednoducho pár dní poležať, inak hrozia rôzne zdravotné problémy. „Komplikácie prechodenej chrípky sú veľmi rozmanité od zápalu pľúc, najmä bakteriálneho, pretože chrípka oslabí organizmus a potom naň ľahšie nasadne bakteriálna infekcia, až po komplikácie nervového systému, zápal srdcového svalu. Doma by sme mali zostať najmenej 24 hodín po tom, ako odznela horúčka, ale nie vtedy, ak ste ju zrazili za pomoci liekov,“ radí MUDr. Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.
Zdroj: RCA
Šípkový čaj
Čo jesť a piť, ak ste už ochoreli
- Ak to dokážete, prvé dva dni neprijímajte žiadnu potravu, prípadne jedzte len ovocie, zeleninu a pite čerstvé zeleninové šťavy a veľa tekutín. Má to výrazný imunostimulačný účinok.
- Čo piť? Jeden z najlepších nápojov, ak vás bolí hrdlo, je čaj lapacho a čaj z kvetu bazy, môžete ich aj kloktať, ale po kloktaní tekutinu neprehĺtajte.
- Čo jesť? Naturálnu ryžu, vločky, hlivu ustricovú, banány, šošovicu, kukuricu – to sú potraviny, ktoré vo veľkom množstve obsahujú prírodné beta-glukány s imunostimulačným účinkom.
- Jeden až dva razy denne si pridávajte do jedla alebo čaju štipku čili, mletej štipľavej papriky, podporuje očisťovanie dýchacích ciest.
- Jedzte čo najviac sezónneho ovocia, ktoré obsahuje veľa flavonoidov a vitamínu C.
- Pripravte si aspoň pol litra silného zeleninového vývaru, pridajte do neho čili, tabasco alebo wasabi omáčku a popíjajte počas dňa. Štipľavý kapsaicín podporuje prekrvenie dýchacích ciest, má protizápalový účinok a podporuje odpúchanie slizníc.
- Počas infekcie chrípkovým vírusom neužívajte žiadne doplnky a lieky s obsahom železa. Podporuje tvorbu voľných radikálov a môže výrazne zhoršiť priebeh ochorenia.
- Nepite žiadny alkohol, je to hypertonický roztok, ktorý poškodzuje sliznicu a zhoršuje jej hojenie.
Je dobré vedieť, že...
… vylučovanie vírusov je najintenzívnejšie na začiatku ochorenia. Čím je horúčka vyššia a priebeh ochorenia ťažší, tým viac vírusov chorý vylučuje.
... malé deti vylučujú veľké množstvo vírusov už niekoľko hodín po infikovaní.
… je dobré používať rúšku.
Zdroj: RCA
ilustračná fotografia
Ako sa najlepšie vyhneme vírusom?
- Nezdržiavajte sa na preľudnených miestach (divadlá, kiná).
- Umývajte si často ruky, v MHD radšej noste rukavičky.
- Používajte len papierové vreckovky a hneď po použití ich odhadzujte. Plátenné sú dokonalou zberňou choroboplodných zárodkov.
- Po každej infekčnej chorobe si vymeňte zubnú kefku.
- Nesiahajte si na verejnosti na oči. Hlavné vstupné brány pre vírusy sú totiž nos a oči.
- Byt denne dôkladne vetrajte. Neobjímajte blízkych ani známych, ak sa necítite fit.
Zdroj: Shutterstock
Zubné kefky
Extra rady
- Každé 3 – 4 hodiny cmúľajte pastilky s obsahom zinku alebo užívajte zinok v tabletkách (50 – 100 mg denne prvých sedem dní, potom 30 mg denne).
- Nadopujte sa probiotikami z lekárne, užite 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne s jedlom.
- Denne zjedzte 2- až 3-krát dva najemno pokrájané strúčiky cesnaku a zapite pohárom vody, nie však nalačno a spolu s probiotikami, nie je to potom účinné.
- Nezabudnite ani na céčko, 200 – 500 mg s každým denným jedlom, samozrejme, len ak nemôžete prijímať prirodzené zdroje vitamínu z ovocia a zeleniny. (Z knihy I. Bukovského: Nová mini encyklopédia prírodnej liečby.)