Ako sa správne sušiť a uskladňovať bylinky? Bylinkárka varuje: Do tohto ich určite nedávajte…
6. 4. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Shutterstock
Správne pestovanie a skladovanie je dôležité. Viac prezradí bylinkárka.
Odpovedá Mgr. Daniela Viskupič z Našej bylinkárne
Ako sa starať o bylinky v záhrade?
– Bežne dostupné bylinky nepotrebujú špeciálnu starostlivosť. Ide zväčša o bylinky, ktoré sú bežne zastúpené v prírode v prirodzenom prostredí. Vyskytujú sa a rozmnožujú ako burina. Dostatok vlahy a prekyprenej pôdy nám zabezpečí výživnú a bohatú úrodu.
Ako ich správne strihať, zberať a vytrhávať, aby sme rastlinky nepoškodili a mohli z nich čerpať ďalej?
– Striháme vrchnú časť byliny ako vňať, a to zhruba horných 15 cm. Ak ide o koreň, ten sa vykopáva zjari a na jeseň. Treba byť opatrný, aby sme ponechali dostatočné množstvo koreňov aj na ďalšiu sezónu. Korene trvaliek vykopávame až na druhý alebo tretí rok. Ak zbierame semeno rastliny, ako je fenikel alebo kapucínka, zbierame ho až po odkvitnutí a dozretí byliny. Ak zbierame puky na gemmoterapeutické tinktúry, sústredíme sa na to, aby sme rastline neodobrali všetky puky z konárika, pretože ten je vyživený prostredníctvom listov.
Aký je postup sušenia bylín?
– Ideálne sušenie bylín je v tmavej miestnosti pri izbovej teplote počas dvoch týždňov na sieti alebo ľanovom plátne. V jednoduchej podobe využívam bežný sušiak na bielizeň, cez ktorý natiahnem čistú bavlnenú plachtu, ktorú som oprala bez prášku na pranie a aviváže, len v octe. Bylinky sa dajú sušiť aj v sušičke na ovocie alebo v teplovzdušnej rúre pri teplote do 40 stupňov. Byliny neumývame, naopak, zbierame za suchého veterného počasia, aby boli prirodzene čisté. Ak aj ostanú znečistené od hliny, tá usušením poodpadáva.

Ako je vhodné bylinky uskladňovať, uskladňujú sa rôzne podľa druhu?
– Byliny uskladňujeme v tmavej sklenej fľaši. To je ideálny scenár. No nie vždy sa to podarí, preto rada oblepím sklenú nádobu od kávy alebo medu papierom či kúskom látky a tak uskladním v špajze. Svetlo sušené bylinky poškodzuje. Môžeme využiť aj keramické či drevené nádoby. Nevhodné sú hliníkové alebo železné nádoby či papierové vrecká bez vnútornej mastnej vrstvy. Ak skladujeme sušené plody napríklad rakytníka, ten je mastnejší, volíme nižšiu a širšiu nádobu.
Koľko je „záručná lehota“ domácich byliniek, ktoré sme samy vysušili?
– Ideálne je každý rok sušiť čerstvé bylinky. Ale často sú chutné a voňavé aj po dvoch rokoch, záleží na skladovaní.