Ako urýchliť liečbu po ochorení koronavírusom? TOTO môže pomôcť pri ľahších prípadoch nákazy
30. 6. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 15:58)

Zdroj: Shutterstock
Zmierniť príznaky ochorenia na koronavírus pomôže osvedčený spôsob, ktorý je dostupný naozaj každému.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Overená klasika môže pomôcť aj pri ochorení na koronavírus. Jednu z najstarších metód liečby zápalov horných ciest dýchacích - kloktanie slanej vody a naparovanie slanou vodou - testujú vedci zo Škótska ako možnú metódu liečby COVID-19. U miernych a stredne ťažkých symptómov by totiž mohla táto metóda účinne urýchliť liečbu. Vírusy totiž slanú vodu neznášajú, soľ ich deaktivuje a ničí. Podľa vedcov z Edinburghu tak možno kloktaním slanej vody výrazne urýchliť liečbu a uzdravenie.
Zdroj: Shutterstock
Jednu z najstarších metód liečby zápalov horných ciest dýchacích je kloktanie slanej vody a naparovanie slanou vodou.
Koronavírusy spôsobujú tiež obyčajnú nádchu a prechladnutie nosohltanu. A pretože v týchto prípadoch slaná voda účinne pomáha obmedziť infekciu, mierni symptómy a zrýchľuje uzdravenie, mohla by fungovať aj u koronavírusu SARS-CoV-2.
"Ľudia, ktorí kloktajú slanú vodu, majú menej závažný kašeľ a nádchu, menej upchatý nosohltan a celkovo prechladnutie trvá o dva dni menej," vyplýva zo štúdie, ktorú urobili škótski vedci vlani. Vtedy ale testovali účinky soli u osôb s nádchou a nachladnutím. O SARS-CoV-2 ešte nemali potuchy. Ale tento vírus patrí do rodiny koronavírusov, ktoré vyvolávajú práve nádchu a bežné prechladnutie.
Zdroj: Shutterstock
Jednu z najstarších metód liečby zápalov horných ciest dýchacích je kloktanie slanej vody a naparovanie slanou vodou.
"Preto teraz rozširujeme naše testovanie slanej vody aj na osoby s podozrením, že majú chorobu COVID-19, a tiež u dokázaných prípadov chorých COVID-19. Dúfame, že kloktanie slanej vody sa preukáže ako účinné opatrenie na zmiernenie symptómov a rýchlejšie uzdravenie u menej závažných prejavov ochorenia," uviedol profesor Aziz Sheikh z Edinburskej univerzity.