Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zelenina nestačí! Prečo väčšina žien robí chybu v tom, čo si dáva na tanier? Až toto ma naučilo

Ako vyskladať porciu?

Po prvom mesiaci som sa takto usmievala. Schudla som viac ako 2,5 kila. Aj Zuzka Lišková vyzerá byť spokojná.

Zdroj: Ivana Adamcová

Po prvom mesiaci som sa takto usmievala. Schudla som viac ako 2,5 kila. Aj Zuzka Lišková vyzerá byť spokojná.

Radí Zuzana Líšková, výživová poradkyňa

Vyvážený tanier znamená, že v jednom jedle skombinujeme bielkoviny, sacharidy a zeleninu v správnom pomere. Pri redukcii hmotnosti tuky netreba samostatne pridávať – často sú prirodzene obsiahnuté v bielkovinových potravinách (napríklad mäso, syry, tvaroh).

Ideálne rozloženie na tanieri:

1/2 taniera zelenina (50 percent) – najlepšie čerstvá, sezónna, pestrá.
1/4 taniera bielkoviny (25 percent) – mäso, vajcia, ryby, mliečne výrobky, strukoviny.
1/4 taniera sacharidy (25 percent) – celozrnné pečivo, zemiaky, ryža, strukoviny.

Zdroj: Ivana Adamcová

Môj vyvážený tanier - zelenina, tofu - bielkoviny, aj vláknina, sacharidy a všimnite si, že tá porcia je poriadne veľká. Niekedy ledva ju zjem. Pritom má toľko kalórii ako jedna sladká čokoládová tyčinka.

1. Bielkoviny (proteíny) sú základnou stavebnou zložkou pre naše telo. Obsahuje ich: mäso, ryby, vajcia, strukoviny, syry, tofu, tvaroh, jogurt, ale aj niektoré druhy húb.

2. Zdravé tuky sú veľmi dôležité pre hormonálnu rovnováhu, vstrebávanie vitamínov a pocit sýtosti. Pri redukcii ani nemusíme pridávať tuk navyše, pretože ak si dáme syr či mäso, máme v ňom už aj tuk. Bielkoviny a tuk sú často spolu prepojené. Ak si chcete pridať tuk, potom minimum v podobe jednej lyžičky olivového oleja, orechov, semienok, avokáda.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Do čoho som investovala najviac peňazí na začiatku chudnutia?

    3. Sacharidy (hlavne tie komplexné) sú zdrojom energie. Napríklad celozrnné obilniny, ryža naturálna, zemiaky, bataty, strukoviny, zelenina s vyšším obsahom škrobu (tekvica, kukurica), ale aj ovocie.

    4. Zelenina a vláknina je dôležitá pre trávenie, mikrobióm a objem jedla. Mala by tvoriť približne polovicu taniera (50 percent), preto si doprajte listovú zeleninu, paradajky, uhorky, papriku, brokolicu, kapustu, cviklu a tak ďalej.

    Ak sledujete moju cestu chudnutia, tu sú ďalšie články

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Ivana Adamcová

    vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

    Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.

    Reklama