Zelenina nestačí! Prečo väčšina žien robí chybu v tom, čo si dáva na tanier? Až toto ma naučilo
7. 5. 2025, 6:00
Ako vyskladať porciu?

Zdroj: Ivana Adamcová
Po prvom mesiaci som sa takto usmievala. Schudla som viac ako 2,5 kila. Aj Zuzka Lišková vyzerá byť spokojná.
Radí Zuzana Líšková, výživová poradkyňa
Vyvážený tanier znamená, že v jednom jedle skombinujeme bielkoviny, sacharidy a zeleninu v správnom pomere. Pri redukcii hmotnosti tuky netreba samostatne pridávať – často sú prirodzene obsiahnuté v bielkovinových potravinách (napríklad mäso, syry, tvaroh).
Ideálne rozloženie na tanieri:
1/2 taniera zelenina (50 percent) – najlepšie čerstvá, sezónna, pestrá.
1/4 taniera bielkoviny (25 percent) – mäso, vajcia, ryby, mliečne výrobky, strukoviny.
1/4 taniera sacharidy (25 percent) – celozrnné pečivo, zemiaky, ryža, strukoviny.
Zdroj: Ivana Adamcová
Môj vyvážený tanier - zelenina, tofu - bielkoviny, aj vláknina, sacharidy a všimnite si, že tá porcia je poriadne veľká. Niekedy ledva ju zjem. Pritom má toľko kalórii ako jedna sladká čokoládová tyčinka.
1. Bielkoviny (proteíny) sú základnou stavebnou zložkou pre naše telo. Obsahuje ich: mäso, ryby, vajcia, strukoviny, syry, tofu, tvaroh, jogurt, ale aj niektoré druhy húb.
2. Zdravé tuky sú veľmi dôležité pre hormonálnu rovnováhu, vstrebávanie vitamínov a pocit sýtosti. Pri redukcii ani nemusíme pridávať tuk navyše, pretože ak si dáme syr či mäso, máme v ňom už aj tuk. Bielkoviny a tuk sú často spolu prepojené. Ak si chcete pridať tuk, potom minimum v podobe jednej lyžičky olivového oleja, orechov, semienok, avokáda.

3. Sacharidy (hlavne tie komplexné) sú zdrojom energie. Napríklad celozrnné obilniny, ryža naturálna, zemiaky, bataty, strukoviny, zelenina s vyšším obsahom škrobu (tekvica, kukurica), ale aj ovocie.
4. Zelenina a vláknina je dôležitá pre trávenie, mikrobióm a objem jedla. Mala by tvoriť približne polovicu taniera (50 percent), preto si doprajte listovú zeleninu, paradajky, uhorky, papriku, brokolicu, kapustu, cviklu a tak ďalej.