Ako znížiť vysoký tlak? Dajte si denne kúsok tejto dobroty, budete mať zdravé srdce aj cievy
4. 4. 2019, 18:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:27)

Zdroj: Shutterstock
Vysoký krvný tlak ničí srdce aj cievy, ale dá sa znížiť aj celkom príjemným spôsobom, nielen liekmi. Stačí, keď si denne doprajete kúsok tejto maškrty.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Kto má vysoký krvný tlak, zväčša je odkázaný na užívanie liekov, aby si zachránil srdce a cievy pred poškodením. Dá sa to však robiť aj celkom príjemným spôsobom, ale treba dodržať jednu vec.

Zdroj: Shutterstock, RCA, profimedia.sk
Najpresnejšie meranie sa robí ortuťovým
Pomôcť totiž dokáže horká čokoláda, lebo flavonoly z kakaa dokážu znižovať krvný tlak. Tvrdia to portugalskí vedci, podľa ktorých sa znateľný účinok pri bežnej konzumácii dostaví len vtedy, keď človek konzumuje pravidelne čokoládu s obsahom kakaa viac ako sedemdesiat percent.
Zdroj: Shutterstock
Ak si zaradíte tieto dobroty do svojho jedálnička, kamarátky vám budú závidieť zamatovú pokožku.
U mliečnej čokolády sa efekt nedostavuje vôbec. Zrejme preto, že obsahuje kakaa príliš málo, zato príliš veľa jednoduchých sacharidov a nasýtených tukov.
Zdroj: shutterstock.com
Najlepšia je čokoláda
Platí pritom, že čím tmavšia čokoláda je, tým silnejší liečebný účinok na vysoký tlak má. Ideálna pre zlepšenie hypertenzie je potom konzumácia čokolády s obsahom kakaa deväťdesiat percent.
Zdroj: shutterstock.com
ilustračná fotografia
Doktor Telmo Pereira vykonal experimentálny výskum, v ktorom tridsať osôb po tridsať dní jedlo denne kúsok čokolády. Polovica dostávala tú s obsahom kakaa päťdesiat percent, druhá s obsahom kakaa deväťdesiat percent. Doktor Pereira meral všetkým osobám krvný tlak, pulz a tuhosť tepien.
Zdroj: Shutterstock
Denne si môžete zamaškrtiť na 30 g horkej čokolády (85 %) alebo 1 PL kakaa.
Extra horká čokoláda dokázala znížiť tlak o 3,5 milimetra ortuti, zatiaľ čo menej kakaová varianta o 2,4 milimetra ortuti.
Zdroj: Shutterstock
Večer by ste už čokoládu nemali jesť.
"Naše dôkazy podporujú konzumáciu extra horkej čokolády ako doplnku pestrého jedálnička, ktorým možno zachovať zdravé srdce a cievy," tvrdí doktor Pereira z Polytechnického inštitútu v Coimbre.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto