Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako znížiť vysoký tlak? Dajte si denne kúsok tejto dobroty, budete mať zdravé srdce aj cievy

5 trikov ako si znížiť krvný tlak. Prirodzene

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vysoký krvný tlak ničí srdce aj cievy, ale dá sa znížiť aj celkom príjemným spôsobom, nielen liekmi. Stačí, keď si denne doprajete kúsok tejto maškrty.

Kto má vysoký krvný tlak, zväčša je odkázaný na užívanie liekov, aby si zachránil srdce a cievy pred poškodením. Dá sa to však robiť aj celkom príjemným spôsobom, ale treba dodržať jednu vec.

Najpresnejšie meranie sa robí ortuťovým

Zdroj: Shutterstock, RCA, profimedia.sk

Najpresnejšie meranie sa robí ortuťovým

Pomôcť totiž dokáže horká čokoláda, lebo flavonoly z kakaa dokážu znižovať krvný tlak. Tvrdia to portugalskí vedci, podľa ktorých sa znateľný účinok pri bežnej konzumácii dostaví len vtedy, keď človek konzumuje pravidelne čokoládu s obsahom kakaa viac ako sedemdesiat percent.

Zdroj: Shutterstock

Ak si zaradíte tieto dobroty do svojho jedálnička, kamarátky vám budú závidieť zamatovú pokožku.

U mliečnej čokolády sa efekt nedostavuje vôbec. Zrejme preto, že obsahuje kakaa príliš málo, zato príliš veľa jednoduchých sacharidov a nasýtených tukov.

Zdroj: shutterstock.com

Najlepšia je čokoláda

Platí pritom, že čím tmavšia čokoláda je, tým silnejší liečebný účinok na vysoký tlak má. Ideálna pre zlepšenie hypertenzie je potom konzumácia čokolády s obsahom kakaa deväťdesiat percent.

Zdroj: shutterstock.com

ilustračná fotografia

Doktor Telmo Pereira vykonal experimentálny výskum, v ktorom tridsať osôb po tridsať dní jedlo denne kúsok čokolády. Polovica dostávala tú s obsahom kakaa päťdesiat percent, druhá s obsahom kakaa deväťdesiat percent. Doktor Pereira meral všetkým osobám krvný tlak, pulz a tuhosť tepien.

Zdroj: Shutterstock

Denne si môžete zamaškrtiť na 30 g horkej čokolády (85 %) alebo 1 PL kakaa.

Extra horká čokoláda dokázala znížiť tlak o 3,5 milimetra ortuti, zatiaľ čo menej kakaová varianta o 2,4 milimetra ortuti.

Zdroj: Shutterstock

Večer by ste už čokoládu nemali jesť.

"Naše dôkazy podporujú konzumáciu extra horkej čokolády ako doplnku pestrého jedálnička, ktorým možno zachovať zdravé srdce a cievy," tvrdí doktor Pereira z Polytechnického inštitútu v Coimbre.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračné foto

Vyberáme pre vás niečo PLUS