Reklama

Akú polievku si uvariť, keď vás obchádza choroba? Slepačia to nie je! Neuveríte aká zelenina...

Zelený kokteil vás postaví na nohy.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Vonku sa začína všetko zelenať a naše hriadky ponúkajú kopu tajných pokladov pre zdravie. Tieto druhy zeleniny by vo vašom jedálnom lístku rozhodne nemali chýbať.

Ružičkový kel brzdí rakovinové bunky

Máloktorá zelenina rozdeľuje ľudí tak ako táto. Jedni ho milujú, druhí ho nemôžu ani cítiť. Rozhodne sa oplatí vziať ho na milosť, aj keď patríte do tej druhej skupiny. Ružičkový kel totiž obsahuje veľa vitamínu A a C a je bohatý na minerálne látky ako horčík, železo, vápnik či draslík. Okrem toho obsahuje takzvané glukozinoláty, skupinu sekundárnych rastlinných látok, ktoré znižujú riziko niektorých rakovinových ochorení.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

ružičkový kel

Kaleráb posilňuje srdce

Aj keď pôvodne pochádza zo Stredomoria, kaleráb sa u nás udomácnil a dnes patrí k najčastejším druhom jarnej zeleniny. Nielenže dobre chutí, ale je aj veľmi zdravý. Jeho obsah horčíka reguluje vysoký krvný tlak a pôsobí tak proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Aj jeho obsah betakaroténu prispieva k zdraviu srdca a reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Ak si chcete dopriať plnú dávku vitamínov, jedzte ho aj s listami surový.

Zdroj: Shutterstock

Kaleráb je nielen chutný ale aj zdravý.

Zelená fazuľka udržuje stabilnú hladinu cukru

Rovnako ako iné strukoviny, aj zelená fazuľka obsahuje množstvo kvalitných bielkovín a balastných látok. Vďaka tomu patrí k potravinám, ktoré dokážu zasýtiť na dlhý čas, a preto je ideálna pri snahe o štíhlu líniu. Za zmienku stojí aj obsah dôležitých výživných látok ako železo, draslík či vitamínov. Hoci sú strukoviny bohaté na sacharidy, vďaka množstvu balastných látok sa prostredníctvom trávenia vstrebávajú do krvi pomalšie. Výsledkom je, že hladina cukru sa prudko nedvíha a neklesá. Vďaka tomu zelená fazuľka môže prispieť k predchádzaniu vzniku cukrovky 2. typu.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

fazuľka zelená

Pór pôsobí protivírusom a baktériám

Jeho listy a stonka pôsobia anti­oxidačne, bojujú proti chorobným zárodkom a podporujú imunitný systém. Vďaka obsahu vitamínu B a C, ako aj dôležitých minerálnych látok, ako je vápnik, fosfor, železo, horčík či draslík, pôsobí močopudne a prečisťujúco. Vďaka tomu je skvelou pomocou pri zápale močového mechúra či problémoch s trávením.

Hrášok posilňuje vlasy a nechty

Každá žena, ktorá chce byť pekná, vie, že za vlasy a nechty je zodpovedný aj vitamín B7 (biotín). Ten sa zúčastňuje na množstve tráviacich procesov v tele. K jeho hlavným úlohám patrí tvorba a rast buniek – takto podporuje dlhodobé zdravie nechtov a vlasov. Nie nadarmo sa mu hovorí aj vitamín krásy. Už 100 g hrášku sprostredkúva telu 5 mikrogramov tohto vitamínu, vďaka čomu patrí k špičke. Biotín je však citlivý na teplo, a preto hrášok varte len krátko.

Špenát urýchľuje látkovú premenu

Za únavou, spomaleným trávením či priberaním často stojí aj nedostatok železa. A tu prichádza na pomoc práve táto obľúbená zelenina. Patrí totiž k druhom, ktoré ho obsahujú najviac, hoci nie toľko, ako sa tvrdilo za čias Pepka námorníka. Táto listová zelenina obsahuje vitamín C, čím uľahčuje príjem a využitie rastlinného železa v tele. K tomu všetkému je bohatý na kyselinu listovú, luteín a nitrát, ktoré podľa americkej štúdie dokážu predchádzať demencii a strate kognitívnych zručností.

Zdroj: Shutterstock

Špenát neobsahuje len železo.

Mangold podporuje koncentráciu

Podľa prieskumov táto listová zelenina patrí k najzdravším druhom zeleniny. Čo sa týka vitamínov, mangold boduje predovšetkým veľkým množstvom vitamínu C a karotenoidov. Okrem toho je bohatý na vápnik, horčík a železo. Tieto látky dokážu predchádzať poruchám pozornosti. Výživoví poradcovia a nutriční špecialisti mangold odporúčajú dusiť a pridlho neohrievať. No ak trpíte obličkovými kameňmi, jedzte ho len sporadicky. Obsahuje totiž aj kyselinu šťaveľovú, ktorá ich vznik podporuje.

Cuketa je dobrá na nervy

Plody podobné tekvici či uhorke sú bohaté na rôzne minerálne látky ako draslík, vápnik, magnézium či fosfor, ako aj na cenné vitamíny skupiny B. Tie priaznivo pôsobia na nervový systém, dodávajú energiu, predchádzajú únave, zlepšujú koncentráciu aj odolnosť proti stresu. Ale pozor! Ak sa vám zdá cuketa horká, nejedzte ju – môže obsahovať jedovaté látky.

Kel sa postará o dobré trávenie

Táto aromatická zelenina obsahuje vitamín C, vitamíny B6 aj E a kyselinu listovú, ako aj draslík, vápnik a železo. Okrem toho sprostredkúva telu veľa balastných a horkastých látok. Tie sú kľúčové pri podpore trávenia, keďže zvyšujú produkciu slín v ústach aj produkciu tráviacich a žlčových štiav. Náš tip: Ak trpíte po zjedení surového kelu plynatosťou, mali by ste ho jesť len tepelne upravený a dochutený rascou.

Vyskúšajte aj toto:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neviete sa zbaviť prebytočných kíl? S TÝMITO fintami naštartujete vaše telo a tuk zmizne sám

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.