Akú polievku si uvariť, keď vás obchádza choroba? Slepačia to nie je! Neuveríte aká zelenina...
9. 4. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Shutterstock
Vonku sa začína všetko zelenať a naše hriadky ponúkajú kopu tajných pokladov pre zdravie. Tieto druhy zeleniny by vo vašom jedálnom lístku rozhodne nemali chýbať.
Ružičkový kel brzdí rakovinové bunky
Máloktorá zelenina rozdeľuje ľudí tak ako táto. Jedni ho milujú, druhí ho nemôžu ani cítiť. Rozhodne sa oplatí vziať ho na milosť, aj keď patríte do tej druhej skupiny. Ružičkový kel totiž obsahuje veľa vitamínu A a C a je bohatý na minerálne látky ako horčík, železo, vápnik či draslík. Okrem toho obsahuje takzvané glukozinoláty, skupinu sekundárnych rastlinných látok, ktoré znižujú riziko niektorých rakovinových ochorení.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
ružičkový kel
Kaleráb posilňuje srdce
Aj keď pôvodne pochádza zo Stredomoria, kaleráb sa u nás udomácnil a dnes patrí k najčastejším druhom jarnej zeleniny. Nielenže dobre chutí, ale je aj veľmi zdravý. Jeho obsah horčíka reguluje vysoký krvný tlak a pôsobí tak proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Aj jeho obsah betakaroténu prispieva k zdraviu srdca a reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Ak si chcete dopriať plnú dávku vitamínov, jedzte ho aj s listami surový.
Zdroj: Shutterstock
Kaleráb je nielen chutný ale aj zdravý.
Zelená fazuľka udržuje stabilnú hladinu cukru
Rovnako ako iné strukoviny, aj zelená fazuľka obsahuje množstvo kvalitných bielkovín a balastných látok. Vďaka tomu patrí k potravinám, ktoré dokážu zasýtiť na dlhý čas, a preto je ideálna pri snahe o štíhlu líniu. Za zmienku stojí aj obsah dôležitých výživných látok ako železo, draslík či vitamínov. Hoci sú strukoviny bohaté na sacharidy, vďaka množstvu balastných látok sa prostredníctvom trávenia vstrebávajú do krvi pomalšie. Výsledkom je, že hladina cukru sa prudko nedvíha a neklesá. Vďaka tomu zelená fazuľka môže prispieť k predchádzaniu vzniku cukrovky 2. typu.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
fazuľka zelená
Pór pôsobí protivírusom a baktériám
Jeho listy a stonka pôsobia antioxidačne, bojujú proti chorobným zárodkom a podporujú imunitný systém. Vďaka obsahu vitamínu B a C, ako aj dôležitých minerálnych látok, ako je vápnik, fosfor, železo, horčík či draslík, pôsobí močopudne a prečisťujúco. Vďaka tomu je skvelou pomocou pri zápale močového mechúra či problémoch s trávením.
Hrášok posilňuje vlasy a nechty
Každá žena, ktorá chce byť pekná, vie, že za vlasy a nechty je zodpovedný aj vitamín B7 (biotín). Ten sa zúčastňuje na množstve tráviacich procesov v tele. K jeho hlavným úlohám patrí tvorba a rast buniek – takto podporuje dlhodobé zdravie nechtov a vlasov. Nie nadarmo sa mu hovorí aj vitamín krásy. Už 100 g hrášku sprostredkúva telu 5 mikrogramov tohto vitamínu, vďaka čomu patrí k špičke. Biotín je však citlivý na teplo, a preto hrášok varte len krátko.
Zdroj: Shutterstock
Hrášok
Špenát urýchľuje látkovú premenu
Za únavou, spomaleným trávením či priberaním často stojí aj nedostatok železa. A tu prichádza na pomoc práve táto obľúbená zelenina. Patrí totiž k druhom, ktoré ho obsahujú najviac, hoci nie toľko, ako sa tvrdilo za čias Pepka námorníka. Táto listová zelenina obsahuje vitamín C, čím uľahčuje príjem a využitie rastlinného železa v tele. K tomu všetkému je bohatý na kyselinu listovú, luteín a nitrát, ktoré podľa americkej štúdie dokážu predchádzať demencii a strate kognitívnych zručností.
Zdroj: Shutterstock
Špenát neobsahuje len železo.
Mangold podporuje koncentráciu
Podľa prieskumov táto listová zelenina patrí k najzdravším druhom zeleniny. Čo sa týka vitamínov, mangold boduje predovšetkým veľkým množstvom vitamínu C a karotenoidov. Okrem toho je bohatý na vápnik, horčík a železo. Tieto látky dokážu predchádzať poruchám pozornosti. Výživoví poradcovia a nutriční špecialisti mangold odporúčajú dusiť a pridlho neohrievať. No ak trpíte obličkovými kameňmi, jedzte ho len sporadicky. Obsahuje totiž aj kyselinu šťaveľovú, ktorá ich vznik podporuje.
Zdroj: Shutterstock
mangold
Cuketa je dobrá na nervy
Plody podobné tekvici či uhorke sú bohaté na rôzne minerálne látky ako draslík, vápnik, magnézium či fosfor, ako aj na cenné vitamíny skupiny B. Tie priaznivo pôsobia na nervový systém, dodávajú energiu, predchádzajú únave, zlepšujú koncentráciu aj odolnosť proti stresu. Ale pozor! Ak sa vám zdá cuketa horká, nejedzte ju – môže obsahovať jedovaté látky.
Zdroj: Shutterstock
cuketa
Kel sa postará o dobré trávenie
Táto aromatická zelenina obsahuje vitamín C, vitamíny B6 aj E a kyselinu listovú, ako aj draslík, vápnik a železo. Okrem toho sprostredkúva telu veľa balastných a horkastých látok. Tie sú kľúčové pri podpore trávenia, keďže zvyšujú produkciu slín v ústach aj produkciu tráviacich a žlčových štiav. Náš tip: Ak trpíte po zjedení surového kelu plynatosťou, mali by ste ho jesť len tepelne upravený a dochutený rascou.
Vyskúšajte aj toto:
