Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľký olejový ťahák: Viete, aký olej je najlepší a na čo sa hodí?

Ktorý olej je najlepší?

Zdroj: archív

Reklama

Každý dnes už vie, že ak sa chceme zdravo stravovať, mali by sme obmedziť živočíšne tuky a dávať prednosť kvalitným rastlinným olejom.

A pretože ich v kuchyni používame každý deň, je dobré kupovať si kvalitnú značku. Viete ale, ktorý je najdravší a ako ich v kuchyni správne použiť?

Niektoré oleje majú síce správne zloženie, ale nie sú vhodné na varenie, iné sú pre úpravu pokrmov perfektné, ale príliš nám zdravotne neprospievajú.

Pripravili sme pre vás prehľad tých najznámejších a najpoužívanejších olejov a zoradili sme ich od najvhodnejších k menej vhodným.

Olej z pohľadu výživy a z pohľadu kuchynského využitia

Repkový olej

Vysoký podiel prospešných nenasýtených mastných kyselín, pomerne vysoký obsah omega 3 a vďaka tomu aj výhodný pomer omega 6 a omega 3

Rafinovaný je vhodný tak pre studenú kuchyňu , ako aj pre tepelnú úpravu potravín a pokrmov. Vďaka neutrálnej chuti sa hodí do sladkých i slaných pokrmov. Za studena lisovaný je vhodný hlavne pre studenú kuchyňu.

Olivový olej

Vyšší obsah prospešných nenasýtených mastných kyselín, nízky obsah nasýtených.

Vhodný tak pre studenú ( extra panenský ), ako aj pre teplú kuchyňu (i panenský). Chuťovo veľmi výrazný.

Sójový olej

Vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, najmä omega 6, nízky podiel omega 3, nízky podiel nasýtených.

Vhodný pre studenú kuchyňu.

Ľanový olej

Prevaha prospešných nenasýtených mastných kyselín, najmä omega 3.

Vhodný výhradne pre studenú kuchyňu. Veľmi rýchlo sa kazí.

Slnečnicový olej

Vysoký podiel prospešných nenasýtených mastných kyselín , najmä omega 6, nízky podiel omega 3. Nízky podiel nasýtených.

Vhodnejšie pre studenú kuchyňu.

Kokosový olej / tuk

Prevaha nasýtených mastných kyselín, ktoré by sme mali obmedzovať, veľmi nízky podiel prospešných nenasýtených mastných kyselín.

Dobre tepelne stabilný, znesie aj vysoké teploty, je vhodný pre teplú kuchyňu. Vďaka svojej konzistencii (tuhý pri izbovej teplote) sa nehodí na studenú kuchyňu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS